Micsoda mérkőzés, micsoda meglepetés, győzött Kölnben a Fehérvár!

BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló, Köln), BACSKAI JÁNOS (percről percre)BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló, Köln), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.08.18. 20:20
null
Fontos gól volt a grúzé! (Fotó: AFP)
A Fehérvár FC óriási meglepetésre 2–1-re nyerni tudott a német 1. FC Köln otthonában az Európa-konferencialiga főtáblájáért folyó párharc első mérkőzésén.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
PLAYOFF, 1. MÉRKŐZÉS
1. FC Köln (német)–Fehérvár FC 1–2 (1–2)
Köln, RheinEnergieStadion, 45 000 néző. Vezette: Tiago Martins (portugál)
1. FC Köln:
Schwäbe – Schmitz, Hübers, Chabot, Pedersen (Kilian, a szünetben) – Szkiri, Hector – Thielmann (Maina, 60.), Ljubicic (Olesen, 76.), Kainz (Adamjan, 76.) – Dietz (Tigges, 76.). Vezetőedző: Steffen Baumgart
Fehérvár FC:
Kovács D. – Nego, Larsen, Stopira, Sabanov, Hangya – Bamgboye (Lednev, 85.), Rúben Pinto (Pokorny, 90+4.), Fiola, Dárdai P. (Heister, 80.) – Zivzivadze (Lüftner, 90+4.). Vezetőedző: Michael Boris
Gólszerző: Dietz (13.), ill. Zivzivadze (33.), Dárdai P. (40.)
Kiállítva: Chabot (20.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

RENDKÍVÜLI HANGULAT FOGADTA a Fehérvárt a RheinEnergieStadionban. A kölni szurkolók tanúbizonyságot tettek arról, miért tartják őket az egyik legjobb német tábornak: látványos élőképpel készültek, és elemi hangerővel énekelték dalaikat. Ehhez a légkörhöz aligha vannak hozzászokva a székesfehérvári labdarúgók, illetve többségüknek az is újdonságot jelentett, hogy olyan csapat ellen lépett pályára, amely a magas letámadást akkora intenzitással „műveli”, mint a Köln, az előző Bundesliga-idény hetedik helyezettje.

Michael Boris vezetőedző variációs lehetőségek híján az ötvédős felállás mellett tette le a voksát, s némi meglepetésre csatasorba állította a minap szerződtetett Kasper Larsent, a középpálya tengelyébe pedig Fiola Attila húzódott, Rúben Pinto párja lett. A házigazda szakvezetője, Steffen Baumgart három helyen változtatott a szombati, Leipzig elleni bajnokihoz képest, ám így is erős tizenegyet rakott össze.

Mégis az lehetett a benyomásunk, hogy a székesfehérváriak taktikája, miszerint visszahúzódva próbálják hatástalanítani a rohamokat, eredményre vezethet, a kölniek ugyanis nehezen találtak fogást vetélytársukon. Az első, kisebb helyzetet a 11. percben alakították ki, ám három perccel később egyéni megingás következtében a negyedosztályú tartalékcsapatból felhozott Florian Dietz került ziccerbe, és nem hibázott. A stadionban hangorkán tört ki, ekkor csak a legelvakultabbak állíthatták, hogy némi esély mutatkozik a fehérvári továbbjutásra.

Nem telt el azonban hat perc, Dárdai Pál a védelem mögé került volna, ám Jeff Chabot egyértelmű gólhelyzetben buktatta, Tiago Martins játékvezető pedig piros lappal büntette a vétkest. Óriási lehetőséget kapott az emberelőnybe kerülő magyar együttes, amely a meglepettségből felocsúdva lassan átvette a játék irányítását. A vendégek kispadján többen felugrottak, Funsho Bamgboye került ugyanis ziccerbe, ám suta mozdulattal méterekkel a kapu mellé lőtt. Ezen a szinten ez nem fér bele – járhatott Budu Zivzivadze fejében, aki egy perccel később a kapuba fejelte a labdát. Megérezte a vérszagot a Vidi, amely felbátorodott, letámadott, és a félidő lefújása előtt Dárdai Pál bődületes góljával megszerezte a vezetést – teljesen megérdemelten!

Hogy mennyire idegesek voltak a kölniek, jól szemlélteti, hogy a 48. percben Baumgart reklamálásért kapott sárga lapot. Sajnos azonban a mieink is idegesebbnek tűntek, mert ellenfelük rendezte a sorait a szünetben, kilenc mezőnyjátékossal is átvette az irányítást. A nyomás erősödött, a székesfehérváriak beszorultak a térfelükre, másodpercekre tudták csak megtartani a labdát. Elképesztő volt látni, hogy a Bundesliga-csapat intenzív játékkal miként tüntette el a létszámkülönbséget, de a Vidi becsületére legyen mondva, állta a sarat, s ha védelme ki is hagyott, Kovács Dániel bravúrral védett. Hiába cserélt hármat is a Köln az utolsó negyedórára, hiábavalóak voltak az erőfeszítései, amit a legkevésbé sem bánunk, a Fehérvár FC óriási küzdelem árán ugyanis bravúrt hajtott végre, a második félidőben kibrusztolta az idegenbeli győzelmet, s előnnyel várhatja a visszavágót. 1–2

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Győzelem! (Fotó: AFP)
Győzelem! (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik