Vágólapra másolva!
Roger Federer profi pályafutása utolsó mérkőzésén Rafael Nadallal párban kikapott a férfi teniszezők londoni Laver Kupáján, így az első nap után 2-2-re áll az európai csapat és a világválogatott.

A - visszavonulását múlt csütörtökön bejelentő - húszszoros Grand Slam-tornagyőztes svájci klasszis saját kérésére 22-szeres GS-bajnok spanyol riválisa oldalán búcsúzott az élsporttól. Federerék 43 perc alatt nyerték az első szettet a Jack Sock, Frances Tiafoe kettős ellen, majd tie-breakben egyenlített az amerikai duó. A döntő rövidítésben mérkőzéslabdája is volt Federernek és Nadalnak, ám a búcsúzó 41 esztendős svájci kiválóság adogatásánál ezt hárítani tudta a világválogatott párosa, amely az utolsó három pontot megnyerve végül 2 óra 16 perc elteltével győzött.

A londoni O2 Arena közönsége és valamennyi résztvevő a könnyeivel küzdő Federert ünnepelte.

A világsztár 1998 óta tartó profi karrierje során összesen 103 ATP-tornán diadalmaskodott, a Grand Slam-tornák közül az Australian Openen hatszor, a Roland Garroson egyszer, Wimbledonban nyolcszor, míg a US Openen ötször diadalmaskodott, húsz GS-sikerével harmadik a férfiak örökrangsorában Nadal és a 21-nél tartó szerb Novak Djokovic mögött.

Párosban a 2008-as pekingi olimpián aranyérmet nyert, négy évvel később Londonban egyesben ezüstérmes lett. A világranglistát összesen 310 héten át vezette, egy alkalommal 237 héten át megszakítás nélkül, és ötször zárt évet a rangsor élén.

Federer vereséggel búcsúzott Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Úgy éreztem, ez egy ünnep, és pontosan ezt is akartam" - mondta a pályán készített interjúban Federer, akinek többször is elcsuklott a hangja a Jim Courierrel zajló beszélgetés során.

- fogalmazott a pályafutásáról a svájci teniszező.

A Laver Kupán az első napi mérkőzések 1, a szombatiak 2, a vasárnapiak pedig 3 pontot érnek. Az a csapat győz, amelyik előbb eléri a 13 pontot.

Eredmények:
Európa-Világválogatott 2-2 - állás az első nap után
Roger Federer, Rafael Nadal (svájci, spanyol)-Jack Sock, Frances Tiafoe (amerikai) 6:4, 6:7 (2-7), 9-11 - döntő rövidítés
Andy Murray (brit)-Alex de Minaur (ausztrál) 7:5, 3:6, 7-10 - döntő rövidítés
Casper Ruud (norvég)-Jack Sock (amerikai) 6:4, 5:7, 10-7 - döntő rövidítés
Sztefanosz Cicipasz (görög)-Diego Schwartzman (argentin) 6:2, 6:1