Vágólapra másolva!
A Ferencváros csütörtök este 18.45-től a szerb bajnok Crvena zvezda otthonában lép pályára az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában. A találkozót megelőző napon tartott szokásos sajtótájékoztatón Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző mellett ezúttal a Fradi holland védője, Mats Knoester kapott szerepet.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgrádból.

A zöld-fehérek a Trabzonspor és a Monaco elleni győzelemmel két forduló után hat ponttal állnak a H csoport élén, az ellenfelük ráadásul az a Crvena zvezda lett, amelyik mind a francia, mind a török csapattól kikapott. A földrajzi közelség és a mérkőzésen várható remek hangulat mellett ennek is betudható, hogy az idegenbeli találkozókhoz képest ezúttal jóval több magyar újságíró ült a Rajko Mitics Stadion sajtótermében.

Sztanyiszlav Csercseszov elmondta, hogy vasárnap Kecskeméten történt, ami történt, olyan volt a pálya, amilyen "az már történelem".

A legfontosabb, hogy sérülés nem történt. Kovacevic az egyetlen, aki továbbra is sérült, de ő nem vasárnap sérült meg" - mondta a szakvezető, aki unokája születésére is kitért a kérdés keretében: "Egyik nap jön egy vereség, másik nap pedig születik egy gyermek. Ez is azt mutatja, hogy mindig csak előre szabad nézni."

Sztanyiszlav Csercseszov mindig igyekszik reálisan látni a lehetőségeket Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi által jászani szándékozott stílusról, miszerint hagyja-e, hogy a Zvezda irányítsa a játékot, vagy megpróbálja átvenni a kezdeményezést, így vélekedett.

"Nem tudjuk, hogy mit fog játszani a Crvena zvezda, de az biztos, hogy miután pont nélkül állnak, hazai pályán mindent meg fognak tenni. Egy nagyon jó csapat, a szerb bajnok ellen lépünk pályára, ennek tudatában fogunk készülni ma este, és holnap is."

A szakember azért egy kicsit visszapillantott a múltba, igaz, a hétvégénél sokkal távolabbra.

- utalt a két csapat 47 évvel ezelőtt KEK-elődöntőjének visszavágójára.

Arra, hogy korábban azt mondta volna, hogy a Fradi megnyerheti az Európa-ligát, előbb visszakérdezett, hogy hol olvasta ezt a kérdező, majd azt mondta:

"Nézze, semmi sincs kizárva, a fociban bármi megtörténhet. Jó képességű játékosaink vannak, és példák is vannak előttünk, ott van az előző idényből az Eintracht Frankfurt, amelyikről senki sem gondolta, hogy megnyerheti az Európa-ligát.

Csercseszov leszögezte, mindenképpen két lábbal a földön kell maradniuk, és nem ringathatják magukat abba a hitbe, hogy könnyű lesz a meccs, azért mert a zvezda pont nélkül áll.

Hogy a hat pont birtokában beérné egy ponttal, azt mondta, hogy "én nem vagyok matematikus, edző vagyok, eszerint gondolkodom. Három pont van az asztalon, készen kell állnunk, hogy elvigyük, de tudjuk, hogy bármi megtörténhet, de tudjuk, minden megtörténhet, végülis a híres Maracanában vagyunk."

Sztanyiszlav Csercseszov már alaposan feltérképezte a szerb bajnokcsapatot Fotó: Csudai Sándor - Origo

A stadion adottságaira utalva viccesen azt mondta, hogy olyan messze van az öltöző, hogy taxit kell fognia, hogy oda érjen az edzés kezdetére.

A lehetséges összeállításról azt mondta, hogy az csak a következő 24 órában fog eldőlni, és nem feltétlenül a játékosok minősége, hanem a taktika lesz az, ami meghatározó, de az orvosi stábbal is folyamatos kapcsolatban van a szakvezetés.

A Fradihoz májusban érkező 24 éves holland védő elmondta, a vasárnapi Kecskemét elleni váratlan bajnoki vereség nem változtatott a csapat hozzáállásán.

Talán csak annyit tett, hogy még jobban ki leszünk élezve. Egy nagyon nehéz mérkőzésre számítunk, de, mint minden meccs ez is 0-0-ról indul.

Úgy vélem, hogy ezt a fajta nyomást az előnyünkre kell fordítanunk, de semmiképpen nem okozhat hátrányt."

Annak, hogy például az UEFA hivatalos oldalán a többség (48%) már a Fradit tartja esélyesnek, Knoester azt mondta, nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani az ilyen számoknak.

Mats Knoester itt a fehérvári Funshóval birkózik, csütörtökön ennél is nehezebb dolga lehet a holland védőnek Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Minden a pályán dől, hiába vagyunk favoritok, nagyon nehéz mérkőzés vár ránk holnap." Az Origónak arra a kérdésére, hogy mi lehet a Fradi pontszerzésének, akár győzelmének a kulcsa a holland védő azt mondta:

"Sok információt, természetesen, nem adhatok ki, arról, hogy mi hangzott el az öltözőben, de azt elmondhatom, hogy már alaposan kielemeztük az ellenfelet.

- mondta Knoester.

A várható telt házról, és azzal járó felfokozott hangulatról Knoester azt mondta, mint minden focista ő is ilyen nagy mérkőzéseken játszon.

A Ferencváros - Crvena zvezda mérkőzést csütörtökön este 18.45-ös kezdéssel rendezik meg Belgrádban az Európa-liga H csoportjában.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V