A Real braziljai mellett Zubkov is varázsolt Madridban

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.10.05. 20:51
null
Zubkov nem mindennap látható góllal szépített az első félidőben (Fotó: AFP)
A Real Madrid és a Sahtar Doneck kiváló mérkőzést játszott a spanyol fővárosban: a hazaiak Vinícius Júnior és Rodrygo parádés játéka révén már 2–0-ra is vezettek, amikor érkezett a volt a ferencvárosi Olekszandr Zubkov, és gólja után kissé megtört a címvédő lendülete, de az eredmény (2–1) már nem változott a BL F-csoportjában a 3. fordulóban.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ

F-CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–1 (2–1)
Madrid,
Santiago Bernabéu Stadion, 56 011 néző. Vezette: Kruzliak (szlovák)
Real Madrid:
Lunyin – Carvajal, Militao, Alaba, F. Mendy – Valverde, Tchouaméni (Camavinga, 75.), Kroos – Rodrygo (Asensio, 80.), Benzema, Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Sahtar:
Trubin – Mihajlicsenko, Bondar, Matvijenko, Konoplja – Sztepanenko (L. Traoré, 88.) – Sved (Petrjak, 67.), Bondarenko, Szudakov (Djurasek, 88.), Mudrik – Zubkov (Szikan, 67.). Vezetőedző: Igor Jovicevic
Gólszerző: Rodrygo (13.), Vinícius Júnior (28.), ill. Zubkov (39.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Papíron rangadónak indult a Real Madrid–Sahtar Doneck BL-meccs, hiszen ebben az idényben tétmeccsen még mindkét csapat veretlen volt. A címvédő az első két BL-meccsét úgy nyerte meg, hogy gólt sem kapott, a Sahtar pedig úgy állt két kör után négy ponttal a 2. helyen az F-csoportban, hogy az első fordulóban négy gólt szerzett Lipcsében, pedig tavasszal az orosz–ukrán háború miatt az is kérdésesnek tűnt, egyáltalán el tud-e indulni a sorozatban.

Rangadónak indult a meccs, de az első bő fél órában a Real Madrid szinte egykapuzott. A hazaiak braziljai, Rodrygo és Vinícius Júnior szebbnél szebb mozdulatokkal, megindulásokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, mindketten szereztek egy-egy gólt is. A „talp alá való” labdákat pedig az ezúttal előkészítőként jeleskedő, a szeptemberi sérülése után a BL-ben először szereplő Karim Benzema szolgáltatta – a franciának voltak helyzetei is, de az első 45 percben nem tudott túljárni a több nagy védést is bemutató Anatolij Trubin eszén.

A 39. percben aztán szinte a semmiből, akrobatikus mozdulattal, félfordulatos lövésből szépített a nyáron a Ferencvárosból szerződtetett Olekszandr Zubkov, aki a Sahtar középcsatára volt ezen a meccsen.

A gól érezhetően megfogta a Realt, a hazaiak a második félidőben sem tudtak annyira felpörögni, mint a szépítés előtt. Ezzel együtt persze voltak lehetőségeik, de Trubin halmozta a bravúrokat, miközben a Sahtarnak is megvolt a lehetősége az egyenlítésre. A Real kapuját egyébként a sérült Thibaut Courtois hiányában a 23 éves ukrán Andrij Lunyin védte, akinek ez volt az első BL-találkozója.

Rangadónak indult a meccs, és az is lett belőle. Bő fél óráig fantasztikusan futballozott a Real, de Zubkov gólja után veszített lendületéből a hazaiak játéka, ám így is eljutottak 36 lövési kísérletig (ez hihetetlenül magas szám, igaz, a 36-ból csak 13 ment kapura, a másik oldalon 11-ből három). Marcos Asensio például még a hosszabbítás perceiben a kapufát is eltalálta. A Real tehát abszolút megérdemelten nyerte meg a harmadik meccsét is ebben a BL-idényben. 2–1

A CSOPORT KORÁBBI MECCSÉN
RB Leipzig (német)–Celtic (skót) 3–1

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid337–1+69
2. Sahtar Doneck31116–4+24
3. RB Leipzig31
24–7–33
4. Celtic3122–7–51

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK! NYERT A REAL 2–1-RE

90+2. perc. KAPUFA! Benzema balról kerestbe passzolt labdáját hét méterről lőtte a bal oldfali kapufára Asensio.

89. perc. BENZEMA ISMÉT! Egy ukrán labdavesztést követően Valverde játszott a francia csatárhoz, aki keresztbe vezette a labdát és kissé jobbról, 14 méterről lőtt, de Trubin kiütötte a bal alsóba tartó labdát.

88. perc. Djurasek és L. Traore állt be Szudakov és Sztepanenko helyett.

88. perc. Vinícius passzából Benzema lőtt ballal, közérpről, 17 méterről a kapu mellé.

82. perc. VINÍCIUS! 11 méterről, kissé megemelve a labdát belsőzött kapura a brazil, de Trubin ennél nagyobb helyzeteket is védett már ezen a meccsen, nem okozott gondot neki megfogni a labdát.

80. perc. Rodrygót Asensio váltotta.

78. perc. SAHTAR-HELYZET, NEM IS KICSI! Egy bal oldali beadás után a hiosszún üresen érkező Konoplja lőhetett hét méterről, de kissé sután a földre lőtt, így nem is ment kapura a labda.

75. perc. Valverde, szabadrúgásból, úgy 23 méterről messze a kapu fölé lőtt.

75. perc. Franciák cseréje a Realban: Tchouaméni helyett Camavinga állt be.

67. perc. Kettős csere a vendégeknél: Sved helyett a volt ferencvárosi és fehérvári Petrjak, Zubkov helyett Szikan állt be.

65. perc. Vinícius lőtt nem sokkal a kapu jobb oldala mellé.

64. perc. Rodrygo lőne az alsó sarokba, de Trubin ezúttal is védeni tud.

Rossz hír Lipcséből: Gulácsi Péter súlyos sérülést szenvedett a Celtic ellen – itt a diagnózis!

56. perc. Bondar buktatta Viníciust sárga lapot érően.

53. perc. HOPPÁ, MUDRIK KIUGROTT! Carvajalon már túljutott az ukrán, és Mendy mellett befelé cselezett a tizenhatoson belül, de a francia még bele tudott piszkálni a labdába, így elmaradt a lövés.

52. perc. Benzem sarkazása után 18 méterről ballal lőtt Valverde, de Trubin fölé tolta a labdát.

PERCRŐL PERCRE

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ.

Zubkov gólja


VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Micsoda foci volt itt kérem! A Real olykor brazilos iskola játékkal, bő fél óra alatt helyzetet helyzetre halmozott és szerzett két szép gólt, de ezután egy kósza kontrából Zubkov egy félfordulatos lövéssel szépített, ami után akár egyenlíthetett is volna a Sahtar, a kicsit bealvó Real ellen.

45. perc. Benzema 12 méteres, megpatanó lövését védte Trubin.

44. perc. EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG! Bal oldali beadásból tisztán fejelhetett Bondarenko, de csúnyán a kapu mellé bólintotta a labdát.

39. perc ZUBKOV SZÉPÍT! Egy bal oldali Mihalicsenko-beadásnál felugrott a középen érkező volt ferencvárosi, és egy kissé akrobatikus mozdulattal, Alaba mellől félfordulatból lőtt 11 méterről a kapuba. Ez a második gólja európai kupameccsen, a 36. meccsen a második ólja. 2–1

38. perc. MICSODA JÁTÉK EZ IS! Benzema a saját térfeléről szökteti a jobb oldalon Valverdét, aki végigfut a jobb oldalon, majd előbb középre passzolt, majd tovább került a labda balra Viníciushoz, aki végül a kapu mellé lőtt.

36. perc. Hihetetlenül pörög a meccs: most Mudrik lövését védte a Real ukrán kapusa, a séröült Courtois-t helyttesítő Lunyin.

35. perc. MI MARADT KI? Benzema az ötös vonaláról próbálkozhatott, de kicsit mögé jött a labda, Trubin pedig nagyot védett.

34. perc. Benzema most Viníciust játszotta meg, aki egy ritmusváltással helyzetbe került, de nem tudta ellőni a labdát a kapus mellett.

32. perc. Valverde jobb oldali beadásából a hosszún érkező Benzema kapásból lőtt, de nem találta el a kaput.

31. perc. MAJDNEM OTT A HARMADIK. Bondar mentett a gólvona elöl kapu előtti kavarpdás végén..

30. perc. Nem állt le a Real: Valcverde lövését védte Trubin

28. perc. MÁR KETTŐVEL MEGY A BRAZILOS REAL! Benzema passzolt a tizenhatos előterében Rodrygóhoz, aki egy laza bokamodulattal kiugratta Viníciust, ő pedig 11 méterről megszerezte a második hazai gólt.

25. perc. NAGY VÉDÉS. Valverde és Benzema összjátéka után a francia csatár lőtt jobb lábbal, 15 méterről, de a bal alsóba tartó labdát Trubin vetődve kiütötte.

20. perc. MIT CSINÁL VINÍCIUS? Két ukrén védő állt vele szemben a jobb oldalon, amikor egy finom mozdulattal beemelte közöttük a labdát, és a labdával együtt ő is átment a résen, majd lőtt is jobbal, de blokkolták a lövést. Zseniális megmozdulás volt a braziltól (a napokban Magyarországon járt Ronaldinhótól láthattunk korábban hasonlókat).

Rodrygo a második lövését már gólra is váltotta a meccsen, a BL-ben ez volt a 11. gólja pályafutása során.


13. perc. VEZET A REAL! Tchouaméni passzolt középen Rodrygóhoz, aki lesőre fennakadt a védőkben, de visszapattant hozzá a labda, és 17-ről lőtt, Trubin kapus pedig csak beljebb segíteni tudta a labdát a bal alsóba. 1–0

10. perc. A jobb szélről, a tizenhatos csücskéről lőtt jobbal Valverde, de nem tudta meglepni a Sahtar kapusát.

9. perc. Alaba balról, jó 27 méterről lőtt a kapu fölé.

Az est további meccsei:

Ez a két csapat hetedik meccse a BL-ben, az eddigi hatból ötöt nyert meg a Real, 2020 októberében viszont Madridban tudott győzni a Sahtar 3–2-re.

2. perc. NAGY MENTÉS BENZEMA ELÖL. Valverde kiugratását Matvijenko rúgta szögletre a kapuhoz közel, Benzema elől. A szögletből nem alakult ki gólhelyzet.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A narancssárga-feketében játszó Sahtar kezdett. Fehérben a Real.

A mai, két korai meccsen győzött a Salzburg a Zagreb ellen, míg az F-csoportban a Leipzig megverte a Celticet (Szoboszlai Dominik gólpasszt adott, és volt egy nagy gólja, amit a VAR elvett, mert az egyik társa lesen volt).


A Madridban vendégeskedő Sahtar a Realhoz hasonlóan minden tétmeccset nézve, az idényben még veretlenül várta a mérkőzést (Fotó: AFP)
A Madridban vendégeskedő Sahtar a Realhoz hasonlóan minden tétmeccset nézve, az idényben még veretlenül várta a mérkőzést (Fotó: AFP)


ELŐZMÉNYEK

A címvédő Real Madrid bombaformában kezdte a BL-ben az új idényt, hiszen a Celticet 3–0-ra, az RB Leipziget pedig 2–0-ra verte meg, tehát még gólt sem kapott, de minden tétmeccset figyelembe véve is egy kilencmeccses győzelmi sorozattal kezdte az új évadot a királyi gárda. Ez a sorozat éppen vasárnap, az Osasuna elleni 1–1-es hazai döntetlennel szakadt meg.

Az Osasuna ellen Karim Benzem 11-est hibázott, viszont jó hír a szurkolók számára, hogy a francia csatár egyáltalán ott lehetett a pályán, ugyanis először játszhatott azóta, hogy szeptember elején, a Celtic ellen megsérült a BL-ben.

Az Olekszandr Zubkov és Ivan Petrjak személyében két volt NB I-es játékost is foglalkoztató Sahtar szintén kiváló formában van. A BL-ben a hazai meccseit a lengyelországi Varsóban játszó gárda az új idényben hét tétmeccséből ötöt megnyert, és még egyszer sem kapott ki. A BL idei sorozatának egyik nagy meglepetéseként az 1. fordulóban idegenben verte meg 4–1-re az RB Leipziget.

A Realból a középpályás Dani Ceballos és Thibaut Courtois kapus, a Sahtarból pedig a védő Viktor Kornijenko bajlódott sérüléssel a meccs előtt – egyikük sem került be a meccskeretbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik