A belgrádi pokolban jöhet az újabb Fradi-csoda az Európa-ligában

fbl Horizontal ILLUSTRATION
Red Star supporters light red flares during the Serbian National soccer league derby match between Red Star and Partizan at The Rajko Mitic Stadium in Belgrade, on February 27, 2022. (Photo by Oliver BUNIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Sorozatban vívja az európai kupaporondon a fontosabbnál fontosabb mérkőzéseket a Ferencváros. A selejtezők létfontosságú megvívása után az Európa-liga csoportkörében már a presztízsen és az évkönyvekbe kerülő fejezeten van a hangsúly. Két megnyert csata után jöhet a harmadik, és, ha a Crvena zvezda otthonából is ponttal, netán pontokkal távozna a Fradi, akkor hatalmas lépést tenne a tavaszi folytatás felé.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgrádból.

A két meccs után hatpontos listavezető látogat a két találkozón egyetlen pontot sem gyűjtő csapathoz, azaz a papírforma szerint előbbinek áll a zászló. Csakhogy ez koránt sincs így, és különösen nincs így az Európa-liga H csoportjában, ahol négy azonos képességű csapatot hozott össze a sors. Nem bízhatja el tehát magát az első két forduló eredményeinek tükrében a Fradi, ez visszatérő szólam volt, bárkivel is beszéltünk. Ezt mondta a ferihegyi kisgépes terminál várójában az egyébként biztos Fradi-győzelemre számító Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója, később a gépen ugyanerre figyelmeztetett Kubatov Gábor klubelnök, majd már a csapat belgrádi szállodája előtt Hajnal Tamás sportigazgató is.

Csercseszov és a csapat: ők lesznek a csütörtök este főszereplői Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ők azonban nem lépnek pályára csütörtökön a Rajko Mitics Stadionban, és a kispadon sem fognak ülni, ezért többen nyom a latba, hogy a főszereplők is ugyanezt a nézetet osztják. Magabiztosnak kell lenni végig, de elbizakodottnak egy percig sem szabad. Mert ez a Crvena zvezda jobb csapat annál, mint, amit a táblázat mutat.

„Nem tudjuk, hogy mit fog játszani a Crvena zvezda, de az biztos, hogy miután pont nélkül állnak, hazai pályán mindent meg fognak tenni.

Legyünk magabiztosak, de nem szabad túl magabiztosnak lennünk" – mondta Sztanyiszlav Csercseszov a Fradi szerda kora esti sajtótájékoztatóján.

És ugyanezt mondta az edzés előtt az Origónak nyilatkozó két magyar válogatott futballista, a kapus Bogdán Ádám és a középpályás, a Monaco elleni meccs győztes gólját szerző Vécsei Bálint is.

- mondta Bogdán, hozzátéve, hogy azt is látták, hol vannak a szerb bajnok gyenge pontjai, amit próbál majd kihasználni a Fradi.

"Reméljük, hogy ponttal vagy pontokkal tudunk távozni, de egy elképesztően nehéz meccs vár ránk. De, ha már ilyen jól kezdtünk, akkor építsük tovább, amit elértünk."

"A csoportkör előtt nyilván reménykedtünk egy ilyen állásban, de azzal is tisztában voltunk, hogy az Európa-ligában minden meccs nagyon nehéz.

Mi azonban már megmutattuk, hogy milyen szervezetten és élésen tudunk játszani, a kontráink pedig életveszélyesek lehetnek ezúttal is" - mondta már Vécsei Bálint.

Mindtkét futballista kitért arra, hogy a hazai csapatot várhatóan a 40 ezres telt házhoz közeli nézősereg fogja buzdítani, így egészen biztos, hogy óriási elánnal vetik majd bele magukat a meccsbe. Már csak azért is, mert Belgrádban most azt vallják, a Fradi elleni meccs a szezon eddigi legfontosab 90 perce lesz. A sikertelen BL-selejtező, a zvezda a playoffban bukott el a Maccabi Haifával szemben, lemondó Dejan Szavicsevics helyét átvevő Milos Milojevics, ha nem is az állásáért, de egy nyugodt októberért küldi harcba az övéit, és előre vetítette, hogy az első perctől nyomás alatt akarják tartani a Fradit.

BEK-győztes ellenfél vár a Fradira

Valóan nem akármilyen rivális vár a Fradira Belgrádban. A piros-fehér klub ugyanúgy 33-szoros (jugoszláv, szerb-montenegrói és szerb) bajnok, mint a Ferencváros, mellette azonban még van 26 kupagyőzelme, és, ami a legfontosabb: egy Bajnokcsapatok Európa-kupája győzelme is.

Bizony, 1991-ben Bariban, a San Nicola Stadionban 0-0-s 120 perc után tizenegyesekkel 5-3-ra legyőzték az esélyesebbnek tartott Olympique Marseille-t. Nem véleten, hogy a klub egykori legendás játékosáról, majd edzőjéről és irányítójáró elnevezett Rajko Mitic Stadion sajtószobájának wifi-jelszava is Bari1991 csak, hogy mindenkiben tudatosuljon, hol is veri a billentyűzetet.

A Crvena zvezda játékosai magasba emelik a BEK-trófeát 1991. május 29-én Bariban Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Annak a csapatnak olyan klasszisai voltak, mint az 1986-ban még a Steaua Bucurestivel BEK-et nyerő Miodrag Belodedici, az 1998-ban már horvát színekben vb-bronzérmes Robert Proszinecski, a Serie A-ban játékosként és edzőként is szép karriert felépítő Szinisa Mihajlovics, az AC Milan majdani klublegendája, Dejan "a zseni" Szavicsevics, vagy éppen Vladimir Jugovics.

Ma sztárjai nincsenek a csapatnak, csak jó focistái, akik közül az egyik legjobb legjobb kétségtelenül a 12. játékosnak számító szurkolótábora, élén a fanatikus ultracsoporttal a Delijével (Bátrak, vagy Vitézek, kinek, hogy tetszik). Az eredetileg 1989-ben alapított, a dél-szláv háborúban meglehetősen ellentmondásos hírnévre szert tett tábor a mai napig szívesen aktivizálja magát politikai ügyekben, és nem riad vissza az erőszaktól sem.

Munkában a Delije egy Partizan elleni szerb bajnoki rangadón Forrás: AFP/Oliver Bunic

Fontosságát ugyanakkor jól jelzi, hogy a klub visszavonultatta a 12-es mezszámot, azt a Delije "viseli" ugyanis.

- húzta ki a Delije méregfogát Bogdán Ádám.

A Fradi játékosai sem lesznek egyedül Belgrádban. A klub tájékoztatása szerint mintegy 2400 jegyet kaptak a szerbekből, amiből 1500 már a hét elejére elfogyott, és úgy számolnak, hogy mintegy 2000 zöld-fehér drukker buzdítja majd a magyar bajnokcsapatot.

A Crvena zvezda - Ferencváros mérkőzés csütörtökön 18.45-kor kezdődik, az Origo élő szöveges és helyszíni tudósítás formájában is beszámol a találkozóról.