Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krausz Gábor: „A házasságunk megboríthatatlan"

default user icon
MME
Pénteken kiderül, hogy ki lesz a Séfek Séfe 4. évadának győztese. Ez annyit tesz, hogy az első helyezett a legjobbnak járó dicsőségen túl a tízmillió forintos fődíjat is bezsebeli, továbbá egy kéthetes franciaországi szakmai továbbképzésen is részt vehet a világ egyik leghíresebb séfiskolájában. A népszerű főzős produkció befejező epizódja kapcsán a feketék mentorával, Krausz Gáborral beszélgettünk.

A Séfek Séfe 4. évadának vége felé közelítve már csak egyetlen dolog lebeg a mentorok és a versenyzők szeme előtt: bekerülni a pénteki döntőbe, azután megnyerni a versenyt. Ez persze nem véletlen, hiszen a tét a korábbiaknál is nagyobb, ám addig is kemény feladatok sorozata vár a még bent lévőkre.

Egy dolgot viszont már most biztosan állíthatunk: a győzelemre Pereszlényi Alexandra, Petrás Gódor Annamária, Méri Dezső, Tusor Viktor, Nagy Péter és Molnár István is esélyes. Közülük azonban csak egy viheti el a Séfek Séfe címet, a vele járó tízmillió forintos fődíjat és a kéthetes franciaországi szakmai továbbképzést.

A TV2-n futó népszerű műsor fináléjának küszöbén Krausz Gáborral, a konyha rocksztárjával beszélgettünk, aki sok érdekességet osztott meg a Mindmegette olvasóival a főzős realityn kívül eső témákban is.

- Azzal sokan tisztában vagyunk, hogy mivel foglalkoztál az elmúlt években. Ám az már kevésbé ismert, hogyan sikerült egy országosan ismert séffé válnod?

Séfnek lenni és ismert séfnek lenni, két különböző fogalom. Az, hogy valaki séf, annyit tesz, hogy egy konyhát vagy éttermet vezet, amit én aránylag igen korán elértem még Angliában. Amikor hazaköltöztem, nyilván igyekeztem a pályán maradni. Ahhoz, hogy ismert séf legyen valaki, tapasztalatra és egy jó adag ambícióra van szükség. Az utóbbi azért fontos, mert számtalan olyan sikeres szakember van a pályán Magyarországon, akik nem szeretik a reflektorfényt, ám kétség nem fér ahhoz, hogy kiváló szaktekintélyek. Az én esetemben egy szerencsés útválasztásnak köszönhető, hogy országosan is ismert séffé válhattam. Nem volt ez tervben, ám az egész életem sorsszerű döntésekről, útkeresésről szólt. Én akkor ezt az utat választottam, és ezen haladok tovább. De hangsúlyozom, hogy nem az volt a célom húszévesen, hogy egy ismert legyek.

- Mi volt az a szerencse? 

Amikor elindult a műsor első évadának előkészülete, én még Amerikában éltem. Egy hazalátogatásom során elmentem egy zsűricastingra, ahol nem csináltam titkot abból, hogy külföldön élek, de érdekelt a dolog, izgalmasnak tartottam. Mint az a könyvemből is kiderül, végül nem sikerült visszamennem, ugyanis egy szakácskéskészlet miatt kiutasítottak az Egyesült Államokból, addigra pedig az én karakteremet már betöltötte valaki más a műsorban. A szerencse pedig itt mosolygott rám. Egy héttel az indulás előtt az egyik zsűritag visszamondta a szereplést, így újra képbe kerültem. Ez mi, ha nem az abszolút szerencsefaktor? De persze, mint azt korábban is mondtam, engem érdekelt ez a terület, voltak ilyen jellegű ambícióm is.

- Pályafutásod kezdete során gondoltál arra, hogy részt veszel valamilyen hasonló tehetségkutatóban, mint a Séfek Séfe? Akár csak ugródeszkaként.

Nem. Soha. Akármikor volt bármilyen szereplőcasting ilyen vagy hasonló jellegű műsorokba, engem egyáltalán nem vonzott. Valószínűleg azért, mert nem is lennék rá képes. Én szeretek olyan végeredményt kiadni a kezeim közül, ami tökéletes. Az ilyen eredmény elérésére pedig sokszor hetekre, de akár hónapokra is szükség lehet. Nem tartom elképzelhetőnek, hogy 60 perc alatt úgy tudnék teljesíteni, ahogyan ezek a srácok, ezért le a kalappal előttük. Mi is sokat tanulunk tőlük.

- A műsor forgatása során volt olyan fogás, amit ha neked kellett volna elkészíteni, akkor kifogott volna rajtad?

Konkrét ételt nem tudnék kiemelni. Ha én lennék ott, akkor arra törekednék, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból. Aki nem szokta meg, hogy kamerák veszik körül, kérdezősködnek, válaszokat várnak, miközben a versenyfeladattal is foglalkozni kell, annak mindez igen bénító tud lenni. Ahhoz viszont, hogy megtaláljuk a legjobbat, az ilyen szorult helyzetekben is jól kell teljesíteni, még akkor is, ha csak 20 perc maradt elkészíteni egy tejbegrízt. Nekünk az a célunk, hogy csúcsformában jusson el a három jelölt a végső összecsapásig, ahol az elmúlt hetek, hónapok alatt szerzett tapasztalatukat kamatoztathatják.

- Nehéz volt kezelni a női versenyzők sokszor pofátlan ostromát vagy a feleséged, Tóth Gabi irányába tett, olykor sértő beszólásait?

A házasságom megboríthatatlan. Fontos leszögezni, hogy ez egy gasztro-tehetségkutató műsor, aminek vannak különféle show-elemei. Mindketten régóta dolgozunk már ezen a területen, így helyén tudjuk kezelni az ilyen és ehhez hasonló eseteket. Jókat nevetünk rajta, abszolút semmi probléma nincs ezzel.

- A Séfek Séfe után mi a terved? Az nem titok, hogy a műsor forgatása már korábban véget ért, így érdekelne, hogy merre tovább? Hol tudunk valami finomat kóstolni tőled?

Normális esetben, amikor nincs háború, nincs gazdasági világválság, akkor az őszi és a téli szezon a legpörgősebb, ha van étterem, ha nincs. Én elsősorban privát rendezvényeket vállalok. Nagyon szeretném, ha minél előbb visszatérnénk a normális kerékvágásba, ahol nem azon kell parázni, hogy ki tudom-e fizetni a rezsit, hanem végre saját vállalkozást indíthatok. Ez sajnos továbbra is álom marad, de a következő egy évben bízom benne, hogy sikerül előrébb lépni.

- Van kedvenc éttermed Magyarországon? Kedvenc kaja? 

Nagyon sok van. Név szerint nem szeretnék kiemelni egyet sem, hiszen nem akarok megbántani senkit. Annyit elárulhatok, hogy van 3-4 olyan bejáratott kedvenc, ahol már visszajáró vendégek vagyunk. Kedvenc kaja? A lecsó. Amerikában csináltunk egyszer egy olasz–magyar fúziós éttermet, aminek az étlapjára felkerült a lecsós pizza is. Hatalmas sikere volt. Nagyon közel áll hozzám az olasz és a közel-keleti konyha is, ám ha egy bizonyos ételt kell kiemelnem, az bizony a lecsó.

Ajánljuk  még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss