Vágólapra másolva!
Október második hétvégéje sportesemények terén erős kínálatot vonultat fel. A taskenti cselgáncs-világbajnokságon szomaton az Európa-bajnok és vb-bronzérmes Karakas Hedvigért és Kovács Kittiért, vasárnap pedig az idei Eb-n egyaránt bronzérmet szerző Ungvári Attiláért és Özbas Szofiért szoríthatunk. Vasárnap a Ferencváros női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában kulcsfontosságú mérkőzést játszik Ljubljanában, a labdarúgó NB I-ben pedig a bajnoki címvédő Fradi a Debrecent fogadja a Groupama Arénában.

Cselgáncs-világbajnokság (október 8. - Karakas Hedvig, Kovács Kitti; október 9. - Ungvári Attila, Özbas Szofi)

Csütörtökön 11 magyar cselgáncsozó részvételével elkezdődött a 35. világbajnokság az üzbég fővárosban, Taskentben. A szakvezetés legalább egy érmet vár a küldöttségtől a vb-n, amely a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat idei legfontosabb állomása.

Az előző világversenyt, az áprilisban Szófiában rendezett Európa-bajnokságot két bronzéremmel zárták a magyarok Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (81) jóvoltából, akik vasárnap ugyanebben a két súlycsoportban lépnek tatamira újabb éremszerzés reményében.

Az Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig 63-ból visszatér az 57 kilogrammba, kipróbálja régi súlycsoportját, és ennek alapján dönt majd a folytatásról.

Szomaton érte és a szintén 57 kg-os súlycsoportban induló Kovács Kittiért szoríthatunk.

Karakas Hedvig szombaton újabb világbajnoki érmet nyerhet Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország két világbajnoki címnél tart cselgáncsban, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig a szintén paksi Braun Ákos nyert aranyérmet. Az előző, 2021-es világbajnokságon a 18 fős magyar válogatott Tóth Krisztián révén egy bronzérmet szerzett Budapesten. Az október 6-tól 13-ig tartó taskenti cselgáncs-vb-n a program mindennap magyar idő szerint 7 órakor kezdődik, az éremcsaták pedig 14 órakor rajtolnak.

Krim Mercator Ljubljana - FTC-Rail Cargo Hungaria, női kézilabda Bajnokok Ligája (október 9., Ljubljana, 14.00)

A női kézi-BL negyedik fordulójában fontos meccs vár a Fradira Ljubljanában. Elek Gábor együttese az Odense legyőzésével kezdte a sorozatot, aztán elszenvedte fennállása legsúlyosabb BL-vereségét a német Bietigheim otthonában (40-20).

A harmadik körben szoros meccsen, 21-20-ra kapott ki a Brest Bretagne csapatától a Fradi, ezért létfontosságú, hogy Szlovéniában javítson, mert jelenleg nem áll továbbjutást érő helyen az A csoportban.

Az elmúlt héten a különböző válogatottakban nyolc ferencvárosi játékos is szerepet kapott, kedden azonban már mindenki edzésre jelentkezett a Népligetben, hogy megkezdjék a felkészülést a vasárnapi BL-meccsre. A magyar válogatottban a szlovénok elleni dupla mérkőzésen Klujber Katrin, Márton Gréta, Szöllősi-Zácsik Szandra és Janurik Kinga is lehetőséghez jutott, a legeredményesebb Klujber volt, aki összesen tíz gólt szerzett a két meccsen. A légiósok is nagyszerűen teljesítettek a nemzeti csapataikban, a német Emily Bölk tizenegyszer talált be,

a világbajnok holland válogatott Angela Malestein pedig két mérkőzésen tizennyolc gólt szerzett.

Angela Malestein jó formájára szüksége lesz a Fradinak a BL-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Kupa-címvédő Fradira, amely a bajnokságban eddig százszázalékos, nagyon fontos meccs és egy masszív ellenfél vár Ljubljanában, egy bravúros győzelem a játékosok önbizalmára is remek hatással lehet.

Ferencvárosi TC - Debreceni VSC, labdarúgó NB I (október 9., Groupama Aréna, 18.00)

Az éllovas zöld-fehérek az előző fordulóban az újonc Kecskemét otthonában veszítették el bajnoki veretlenségüket, hat megnyert mérkőzés után kikaptak 2-0-ra. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző szerint a pálya talaja korántsem volt megfelelő a hétvégi meccsükön, és azt is hozzátette, nem volt szerencséjük Kecskeméten.

Az utóbbi négy szezonban egyaránt bajnoki aranyérmes Fradi vasárnapi ellenfele, a középmezőnyben található Debrecen múlt szombaton a második félidő elejéig szenzációsan játszott a Budapest Honvéd ellen a szezon eddigi legjobb mérkőzésén. Dzsudzsák Balázsék 4-0-ra is vezettek, azonban végül örülhettek, hogy egyáltalán nyertek, mert az ellenfél 4-3-ra feljött és az egyenlítéshez is közel állt.

Az utóbbi években a Fradi általában legyőzte a Debrecent Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A keret erőssége és az egymás elleni mérleg is az Európa-ligában is érdekelt Ferencvárosnak kedvez, amely a legutóbbi hét bajnoki találkozójukból hatot megnyert.

A 2019 májusától tartó időszakban az egyetlen DVSC-győzelem tavaly decemberben született, az akkori, debreceni mérkőzés 2-0-s hazai sikert hozott. A legutóbbi összecsapásukat idén áprilisban vívták egymással, azt a meccset a Fradi simán megnyerte 3-0-ra. Vécsei Bálinték az előző körben elszenvedett vereségük ellenére vezetik a tabellát, pedig két meccsel kevesebbet játszottak, mint a második helyezett Kecskemét.