Olimpiai bajnok kézilabdázót igazolt a Veszprém

Nedim Remili PSG kézilabda
Paris Saint-Germain's French right back Nedim Remili celebrates during the EHF Men's Champions League Final Four championship third place match handball match between HBC Nantes (FRA) and Paris Saint-Germain (FRA) in Cologne, western Germany, on June 13, 2021. (Photo by Ina Fassbender / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia válogatottal olimpiai és világbajnok Nedim Remili a Bajnokok Ligája kieséses szakaszától a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

A klub szerdán jelentette be, hogy három és fél éves szerződést kötött a 195 centiméter magas jobbátlövővel, aki így 2026-ig erősíti a keretet.

"Büszkén és nagy örömmel jelentem be új jobbátlövőnk, Nedim Remili érkezését" - fogalmazott Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója. "A világklasszis kézilabdázó azonnali hatállyal érkezik hozzánk Veszprémbe az Industria Kielce csapatától, sérült játékosunk Yahia Omar pótlására."

Hozzátette: Yahia sérülése komplikált helyzetbe hozta a klubot, hiszen szezon közben még nehezebb olyan minőségi játékost találni, akinek az érkezésével fenntarthatók az adott évre kitűzött célok.

Nedim Remili a PSG mezében Forrás: AFP/Ina Fassbender

A 27 éves Remili Créteil városában, a helyi csapatban kezdte el karrierjét. 2013 és 2016 között szerepelt szülővárosa alakulatában, majd a francia sztárcsapathoz, a Paris Saint-Germainhez igazolt, ahol hat évet húzott le. Ez idő alatt hatszor nyerte meg a francia bajnokságot, háromszor a Francia Kupát és szintén háromszor a francia ligakupát. A Párizsban töltött időszaka alatt végig a legrangosabb európai kupasorozatban szerepelt. Hat szezon alatt összesen 441 találata volt a Bajnokok Ligájában. Tavaly nyáron újabb váltás jött Remili karrierjében, a lengyel Kielce csapatához szerződött, ami nem tartott sokáig, hiszen fél év elteltével Veszprémbe igazolt.

Az átlövő az idei BL-kiírásban eddig 26 gólt lőtt. Az európai szövetség (EHF) szabályzata szerint a sorozat csoportkörében már nem léphet pályára, csak a kieséses szakaszban.

Remili a válogatottban is húzóember, eddig 69 mérkőzésen lépett pályára és 216-szor vette be az ellenfelek kapuját. A 2021-ben rendezett tokiói olimpián a dobogó legfelső fokára álhatott fel, sőt az ötkarikás játékok All-Star csapatába is beválasztották, mint legjobb irányítót. Világbajnoknak is mondhatja magát, hiszen 2017-ben, hazai pályán akasztottak aranyérmet a nyakába. Csakúgy, mint az olimpián, a 2017-es vb-n is beválasztották az All-Star csapatba, ezúttal a legjobb jobbátlövőként került be.

A franciák a januári világbajnokságon ezüstérmet szereztek, miután a döntőben vereséget szenvedtek Dániától. Ezen az eseményen is bekerült az All-Star csapatba irányítóként. Emellett még egyszeres világbajnoki és egyszeres Európa-bajnoki bronzérmesnek mondhatja magát.