Válogatott: Kerkezé a legtöbb meccs, Vargáé a legtöbb gól, Csobothé a legtöbb gólpassz

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.03.22. 15:40
null
Klubjában idén Kerkez Milos (jobbra) játszotta eddig a legtöbbet (Fotó: Árvai Károly, archív)
A magyar labdarúgó válogatott Észtország és Bulgária elleni meccse előtt megvizsgáltuk, hogy január óta hogyan teljesítenek Marco Rossi szövetségi kapitány kiválasztottjai – mennyire vannak játékban, mennyi gólt szereztek és hány gólpasszt adtak.

Olvasóink már megszokhatták, hogy a közelgő válogatott mérkőzések előtt összesítjük, hogy az aktuális keretből ki milyen formában van, hány percet játszott az elmúlt időszakban a klubjában. Marco Rossi kapitányi időszakában megszokhattuk, hogy többnyire olyan labdarúgók kapnak meghívót, akik folyamatosan játékban vannak. Ez most, az észtek elleni felkészülési mérkőzést és a bolgárok elleni Eb-selejtezőt megelőzően is így van, bár azért nincs teljes egyensúly a különböző posztok között, ha azt nézzük, ki mennyire van játékban 2023-ban (csak a január óta játszott tétmérkőzéseket vizsgáltuk).

A kapusok közül Dibusz Dénes (FTC) 12, Demjén Patrik (ZTE) 10 idén játszott tétmeccs után csatlakozott a kerethez, míg Hegyi Krisztián a West Ham Unitedben nem a felnőttek között véd, de ő aligha fog egyelőre debütálni a nemzeti csapatban. A sérült Gulácsi Péter hiányában minden bizonnyal Dibusz Dénes véd, de nem zárható ki, hogy a ZTE-ben kulcsembernek számító Demjén Patrik az észtek ellen rövidebb időre lehetőséget kap, hogy szerezzen némi rutint ezen a szinten, hiszen korábban még nem játszott a válogatottban a 24 éves kapus.

KÉT TOPLIGÁS JÁTÉKOSSAL JÖNNEK A BOLGÁROK
A mieinkre jövő hétfőn váró bolgár válogatott kapcsán a keretbe meghívott tíz légiós idei szereplését vizsgáltuk meg. A legmagasabb szinten, topligában jelenleg ketten szerepelnek, de közülük csak a 22 éves Ilija Gruev kap állandó játéklehetőséget a német élvonalbeli Werder Bremenben: a belső középpályás a csapat mind a tíz idei bajnokiján játszott, összesen 592 percet (gólt, gólpasszt nem jegyzett). Ő a bolgár keret harmadik legértékesebbnek tartott játékosa hárommillió eurós becsült értékkel (a Bulgáriában játszó Filip Krasztevet és Kiril Deszpodovot tartja értékesebbnek a Transfermarkt piaci portál, őket 4-4 millióra teszi). A szintén 22 éves belső védő, Valentin Antov a Serie A-ban játszó Monzában két tétmeccsen 107 percet kapott. Ugyancsak játszott idén az olasz élvonalban, egy meccsen, a Speziában a 24 éves védő Petko Hrisztov, aki azóta már a másodosztályú Veneziában számít meghatározó játékosnak. A bolgár futball nagy tehetsége, a 18 éves támadó, Nikola Iliev is Olaszországban futballozik, az Inter játékosa, de eddig csak a milánóiak Primavera-csapatában szerepelt. A 2023-as meccseken legtöbbet játszó légiós az izraeli Maccabi Netanya védője, Plamen Galabov, aki 11 mérkőzésen 923 percet játszott, de a sokat foglalkoztatott, külföldön szereplők közé tartozik a Kisvárda középpályása az idén eddig kilenc mérkőzésen futballozó Janisz Karabeljov is. A legeredményesebb légiós az idén a prágai Spartában nyolc meccsen három gólt elérő 21 éves csatár, Martin Mincsev.

A hasonló válogatott formamutatóknál tavaly megszokhattuk, hogy Gulácsi Péter mellett Willi Orbán (RB Leipzig) és Szalai Attila (Fenerbahce) érkezik a legnagyobb mérkőzés-, illetve percszámmal a nemzeti együtteshez. Nos, a belső védők közül Orbán 12 meccsen játszott 1061 perccel most is kiemelkedik (csak egy meccset hagyott ki idén, amikor őssejtdonor volt), Szalai Attila pedig úgy játszott 11 meccsen 990 percet, hogy a török bajnokság a földrengések miatt több hétig szünetelt, legutóbb pedig eltiltás miatt hiányzott a magyar védő.

Viszont nem ők, és még csak nem is az RB Leipzig minden idei mérkőzésén pályára lépő Szoboszlai Dominik (13 meccs, 1111 perc), hanem a holland AZ 19 éves üdvöskéje, Kerkez Milos játszotta a legtöbb meccset és percet 2023-ban: a holland bajnokságban, a Holland Kupában és az Európa-konferencialigában összesen 15 mérkőzésen 1206 percet játszott.

A védelem meccsterhelésével tehát nincs gond, a kerettagok játékban vannak, az említettek mellett várhatóan lehetőséget kapó Botka Endre (FTC) és Lang Ádám (Omonia) is játszott már idén tíz meccset (utóbbi 11-et), előbbi a nemzetközi porondon, az Európa-ligában is pályára lépett a Bayer Leverkusen elleni első meccsen (a másodikon eltiltás miatt nem játszhatott).

Előrébb haladva, a középpályán már nem ennyire rózsás a helyzet. Schäfer András és Callum Styles egyaránt hiányzik sérülés miatt, a számításba vehető belső középpályások közül csak Nagy Ádám (Pisa) és Vécsei Bálint (FTC) volt folyamatosan játékban az elmúlt hetekben, utóbbi még úgy is végigjátszotta a Leverkusen elleni két El-nyolcaddöntőt, hogy kézsérüléssel bajlódott. A rajtuk kívül a pálya közepén számításba vehető játékosok közül a DAC-ba ősszel hosszú sérülés után visszatérő Kalmár Zsolt, a télen a görög Panathinaikoszhoz szerződött Kleinheisler László vagy a Fehérvárban az utóbbi időben nem mindig játszó (legutóbb fegyelmi okok miatt kimaradó) Loic Nego még négy teljes meccsnyi időt sem töltött a pályán tavasszal.

A támadósorban Szoboszlai Dominik mellett leginkább Csoboth Kevin (Újpest) és Varga Barnabás (Paks) van játékban 689, illetve 824 perccel, csakhogy kérdés, nekik milyen szerepet szán a közelgő mérkőzéseken Marco Rossi, hiszen eddig egyikük sem játszott még a magyar válogatottban, a keretbe sem kaptak korábban meghívót. Ugyanakkor az alapembernek számító Sallai Roland – aki télen sérült is volt – a német Freiburg legutóbbi két bajnokiján nem játszott, viszont a Juventus elleni El-meccseken előbb kezdőként kapott egy szűk órát, majd csereként fél órát. Gazdag Dániel számára most kezdődött az idény az Egyesült Államokban, de ő alapembernek számít a Philadelphia Unionban, viszont Ádám Martin némileg váratlanul kiszorult a dél-koreai Ulszan Hyundai kezdőcsapatából, az új idényben négy forduló alatt összesen csak 87 percet töltött a pályán. Továbbá egyelőre Németh András sem jelenthető ki, hogy maximálisan bejött neki a téli klubváltás, hiszen hiába szerződött a belga Genktől a több játék reményében a német másodosztályú Hamburghoz, egyelőre nyolc meccsen mindössze száz perc jutott neki, rendre csereként beállva – igaz, így is szerzett két gólt.

Ezzel térjünk is át a válogatott kerettagok idei góljaira, gólpasszaira. A szárnyvédőket is a védelemhez sorolva összesen négy hátvédünk talált már be idén az ellenfelek kapujába: Botka Endre és Ferenczi János egyformán a Puskás Akadémia ellen, előbbi a bajnokságban, utóbbi a Magyar Kupában, Szalai Attila a török élvonalban. Kerkez Milos az Európa-konferencialigában a Lazio kapuját vette be Rómában.

A középpályások és a támadók közül heten összesen húsz gólt szereztek 2023-ban, ami nem hangzik rosszul. Viszont ha ehhez hozzátesszük, hogy ebből kilencet az NB I góllövőlistájának vezetője, a válogatottban eddig még nem szerepelt Varga Barnabás szerzett, Gazdag Dániel pedig mindhárom gólját tizenegyesből lőtte, akkor azért már nem annyira rózsás a helyzet… A vizsgált időszakban a kerettagok közül a legtöbb gólpasszt, hármat Csoboth Kevin adta, rajta kívül csak Bolla Bendegúz és Gazdag Dániel adott egynél többet (kettőt).

A MAGYAR KERETTAGOK ÉS MÉRKŐZÉS SZÁMAIK FELNŐTTCSAPATBAN, 2023-BAN*

KAPUSOK
Demjén Patrik
(Zalaegerszegi TE FC, 10 tétmeccs január óta, 900 perc)
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC, 12 meccs, 1080 perc)
Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia, 0, 0)

VÉDŐK
Balogh Botond
(Parma – Olaszország, 7 meccs, 518 perc)
Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc, 9 meccs, 710 perc, 2 gólpassz)
Botka Endre (Ferencvárosi TC, 10 meccs, 897 perc, 1 gól, 1 gólpassz)
Ferenczi János (Debreceni VSC, 10 meccs, 930 perc, 1 gól, 1 gólpassz)
Lang Ádám (Omonia – Ciprus, 11 meccs, 958 perc)
Kerkez Milos (AZ – Hollandia, 15 meccs, 1206 perc, 1 gól, 1 gólpassz)
Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC, 9 meccs, 755 perc),
Willi Orbán
(RB Leipzig – Németország, 12 meccs, 1061 perc)
Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország, 11 meccs, 990 perc, 1 gól, 1 gólpassz)

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC 1904 – Szlovákia, 5 meccs, 262 perc, 1 gól)
Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország, 7 meccs, 208 perc, 1 gól)
Nagy Ádám (Pisa – Olaszország, 11 meccs, 767 perc)
Loic Nego (Mol Fehérvár FC, 4 meccs, 309 perc)
Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC, 10 meccs, 596 perc)

TÁMADÓK
Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea, 4 meccs, 87 perc)
Csoboth Kevin (Újpest FC, 8 meccs, 689 perc, 1 gól, 3 gólpassz)
Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok, 6 meccs, 453 perc, 3 gól, 2 gólpassz)
Németh András (Hamburger SV – Németország, 8 meccs, 100 perc, 2 gól)
Sallai Roland (SC Freiburg – Németország, 8 meccs, 414 perc )
Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország, 13 meccs, 1111 perc, 3 gól, 1 gólpassz)
Varga Barnabás (Paksi FC, 10 meccs, 824 perc, 9 gól)

*A mérkőzésszámnál a klubcsapatban (az első csapatban) játszott tétmeccseket, a perceknél a rendes játékidőt és a 2x15 perces hosszabbításokat vettük figyelembe. A keret felosztásánál a szárnyvédőket a védelemhez soroltuk.

A 24 FŐS BOLGÁR KERET
KAPUSOK:
Szvetoszlav Vucov(Szlavija Szófia),Daniel Naumov(CSZKA 1948),Ivan Gyulgerov(Cserno More)
VÉDŐK: Petko Hrisztov(Venezia – Olaszország),Plamen Galabov(Maccabi Netanya – Izrael), Hrisztijan Petrov (CSZKA Szófia), Valentin Antov(Monza – Olaszország),Ivajlo Markov(Podbeskidzie Bielsko-Biala – Lengyelország),Anton Negyalkov(Ludogorec Razgrad),Viktor Popov(Cserno More)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Joan Sztojanov(Szekcia Nesz Ciona – Izrael),Ivan Jordanov(Szpartak Varna),Marin Petkov(Levszki Szófia),Janisz Karabeljov(Kisvárda – Magyarország),Ilija Gruev(Werder Bremen – Németország), Sztaniszlav Sopov (CSZKA Szófia),Filip Krasztev(Levszki Szófia),Ilian Iliev(Apollon Limassol – Ciprus), Nikola Iliev(Internazionale – Olaszország)
TÁMADÓK:Radoszlav Kirilov(CSZKA 1948),Georgi Ruszev(CSZKA 1948),Szpasz Delev(Ludogorec Razgrad),Kiril Deszpodov(Ludogorec Razgrad),Martin Mincsev(Sparta Praha – Csehország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Mladen Krsztajics(szerb)

A MIEINK MÁRCIUSI PROGRAMJA

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Március 23., 19.30: Magyarország–Észtország

EURÓPA BAJNOKI SELEJTEZŐ
Március 27., 20.45:
Magyarország–Bulgária

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik