A panírozott és bő zsírban sütött, magyarul rántott húsnak nevezett ételt magunkénak érezzük, de ugyanígy van ezzel még néhány ország Európában. Nevével ellentétben a bécsi szelet nem az osztrák fővárosból indult világhódító útjára, hanem Milánóból, és a Monarchia évei alatt terjedt el hazánkban. Egyébként a bécsi szelet és a rántott hús nem ugyanaz: míg az első kizárólag borjúhúsból, leginkább a gömbölyű felsáljából készül, addig a rántott hús alapanyaga lehet sertés – különösen karaj – és baromfi.
A köret is más: míg a bécsi szelethez főleg krumplisaláta illik, addig a rántott húshoz többnyire rizst és sült vagy főtt burgonyát kínálunk. A rántott húst ízletesebbé, omlósabbá tehetjük, ha a húst panírozás előtt vékonyan megkenjük olívaolajjal.
A rántott hús hozzávalói:
4 szelet szűzpecsenye vagy sertésborda
só
őrölt fekete bors
olívaolaj
4 ek kukoricaliszt
2 ek lenmagliszt
2 ek tökmagliszt
1 db tojás
5 ek panírmorzsa
4 ek tökmag
zsír
A körethez:
1 db vöröshagyma
2 ek kacsazsír
50 dkg újburgonya
só
őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
- A rántott hús elkészítéséhez a hússzeleteket egyesével megsózzuk, megborsozzuk, gyengén kiklopfoljuk, és egy pici olívaolajjal meglocsoljuk.
- A liszteket összekeverjük, és beleforgatjuk a hússzeleteket, ezt követően a felvert tojásba és végül a durvára vágott, tökmaggal kevert panírmorzsába rakjuk. A húst ezután forró zsírban oldalanként 4-4 perc alatt kisütjük.
- A körethez az apróra vágott hagymát kacsazsíron üvegesre pároljuk, majd a karikákra vágott nyers újburgonyát hozzátesszük, és sóval, borssal fűszerezzük. Fedő alatt puhára pároljuk. Mikor már kellően megpuhult, nagy csokor petrezselyemzöldet teszünk rá. Picit átforgatjuk, és a frissen sült rántott hússal tálaljuk.
Ajánljuk még:
- ILYET MÉG NEM LÁTTUNK! NEM HISZED EL, HOGY SÜTÖTTE MEG ZSIDRÓ TAMÁS A RÁNTOTT HÚST>>>
- 9 ÉDESBURGONYÁS KÖRET SÜLT ÉS RÁNTOTT HÚSOKHOZ>>>
- NAPI PRAKTIKA: ÍGY LESZ TÖKÉLETES A RÁNTOTT HÚS>>>