Női kézi: Győrben ma eldőlhet a bajnoki cím sorsa

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.04.01. 09:40
null
Az idénybeli eredmények alapján a ma délutáni párharc győztese szinte biztosan megszerzi a bajnoki címet, a Fradi annyival áll jobban, hogy a döntetlennel is elviheti az aranyat (Fotó: Török Attila)
Évek óta a honi pontvadászat legnívósabb mérkőzéseit játssza egymással a két zöld-fehér együttes, a Győri ETO és a Ferencváros, amelyek összecsapása ezúttal is a bajnoki címről dönt. Habár ősszel 32–26-ra győztek a fővárosiak, két botlásukkal szinte nullázták az előnyüket, így a szombati csata győztese néhány forduló múlva valószínűleg aranyat ünnepelhet. A „finálé” előtt a két vezetőedzőt kérdeztük.


– Az ETO és a Ferencváros is hozta a kötelezőt, sima Magyar Kupa-továbbjutással hangolt a hétvégi „bajnoki döntőre”. Habár a győriek lesznek hazai pályán, a Fradinak talán előny, hogy egy hete még kiélezett BL-meccsen kellett bizonyítania, míg a kisalföldiek több mint egy hónapja játszottak valódi erőfelmérőt jelentő nemzetközi kupamérkőzést. Hogy látja, a frissesség vagy a meccsritmus nyomhat többet a latban?
Ambros Martín, Győri Audi ETO KC: – Rangadó lesz a javából, és nyilván nagyon sok múlik majd az egyéni teljesítményeken, de a találkozót a jobban teljesítő csapat nyeri meg. Mi bőven készülhettünk és gyakorolhattunk az elmúlt időszakban, ennek is megvan az előnye.
Elek Gábor, FTC-Rail Cargo Hungaria : – Ez az a párharc, amelynél lassan tizenöt éve keressük, mi lehet a tényleges előny. Annyira a pillanatnyi forma és a mentális állapot határozza meg ezt a párharcot, hogy nem lehet előzetes felmérésekbe kapaszkodni. A frissesség és a nemzetközi ritmus sem jön rosszul, de hogy ki mennyire tudja felvenni a másik ritmusát, az más kérdés.

– Mindkét csapat kerete kiegészült, többen visszatértek sérülésből, s talán már a fővárosiak is hozzászoktak Béatrice Edwige hiányához. Jelenleg melyik csapat tűnik komplettebbnek, kik lehetnek a kulcsszereplői a csatának?
A. M.: – Mindkét társaság tudja, mit szeretne játszani szombaton, aztán majd elválik, hogy a tervekből mi valósul meg. Több olyan sportoló van mindkét együttesben, aki képes eldönteni a találkozót. Mindkét csapat játékban van, kíváncsian várom magam is, kik lesznek a húzóemberek. Az biztos, hogy a védekezésnek és a kapusoknak kiemelkedő szerepük lesz.
E. G.: – Kovács Anett nagyon hiányzik a jobb szélről. A decemberi meccsünket kihagyó Kisfaludy Anett már visszatért, de az ETO felé billenti a mérleg nyelvét, hogy Line Haugsted, Ana Gros és Kari Brattset is bevethető lesz, bár Silje Solberg azért hiányozhat. Sok múlik majd a játékstruktúrán, hogy ki mennyire tudja tompítani a másik erősségeit, valamint kiemelt jelentősége lesz a kapusoknak, a precizitásnak.

Az ETO vezetőedzője, Ambros Martín maximális koncentrációt és csapatjátékot vár a győriektől (Fotó: Török Attila)
Az ETO vezetőedzője, Ambros Martín maximális koncentrációt és csapatjátékot vár a győriektől (Fotó: Török Attila)

– Az első felvonáson meglepően nagy különbség alakult ki, szinte végig az FTC akarata érvényesült. A népligeti mérkőzés tapasztalatait is figyelembe véve mire kell leginkább figyelni a „döntő” megnyeréséhez?
A. M.: – Nagyon fontos, hogy a saját játékunkra koncentráljunk, és higgyünk magunkban. Ez egy meccs a sok közül, amely nyilván nagyobb tétre megy, mint a többi, de mégiscsak ugyanazt kell csinálni, mint a korábbi bajnokikon – igazi csapatként, maximális koncentrációval játszani, és akkor az eredmény sem marad el.
E. G.: – Az első félidőben kifejezetten az ETO uralta a meccset, de Bíró Blanka teljesítménye akkora stabilitást adott a csapatnak, hogy az felszabadított minket. Így, hogy hátul javítottuk az elöl elkövetett hibákat, sokkal ötletesebbek voltunk. Most is ezen fog múlni – nagy lehetőséghez jut az, akinek egy-egy stabil szakasz lesz a játékában.

– Mindenki a saját játékát szeretné játszani, de mi van akkor, ha ez a két stílus hasonlít egymásra? Hiszen mindkét csapat szeret kemény védekezésből gyors lerohanásokkal, szélsőgólokkal operálni, s az átlövőkben is van kraft. Ilyenkor az egyéni kvalitások vagy a csapategység a fontosabb tényező?
A. M.: – A mai modern kézilabda alapja a kemény védekezés és az abból indított gyors letámadás. Szinte mindenki ezt szeretné játszani. A kérdés a kivitelezés minőségében rejlik. Nyilván vannak csapatszintű feladatok, ám a kézilabdában az egyéni teljesítmény is sokszor döntő faktor. Én az előbbiben hiszek, de persze a csapat eredményességéhez kellenek a kiemelkedő egyéni teljesítmények.
E. G.: – Mindkettő egyaránt fontos, nem lehet külön kezelni őket. A csapategység alapozza meg a sikert, és a jó egyéni teljesítmények döntik el a mérkőzéseket, mint például ősszel Bíró Blanié.

A Ferencvárost irányító Elek Gábor szerint a pillanatnyi forma döntheti el a csúcsrangadót (Fotó: Koncz Márton)
A Ferencvárost irányító Elek Gábor szerint a pillanatnyi forma döntheti el a csúcsrangadót (Fotó: Koncz Márton)

Hiába vesztett ősszel az ETO a Népligetben, a Fradi Debrecen és Mosonmagyaróvár elleni pontvesztése szinte lenullázta a hatgólos előnyt. Azért csak szinte, mert döntetlen esetén az egymás elleni összevetésben megmarad a fővárosiak előnye. Kis túlzással élve: győzelem vagy halál a jelszó?
A. M.: – Bizonyos értelemben igen, de ne felejtsük el, hogy mindkét csapatnak vannak még hátra bajnoki mérkőzései. Másrészt pedig nem, hiszen ez is egy a huszonhat találkozóból, amelyet ugyanúgy meg akarunk nyerni, mint a többit. Megvannak a céljaink az idényben, ezek egyikének eléréséhez egyértelműen győzni kell.
E. G.: – Szerintem nem érdemes ennyire sarkítani a helyzetet. Sok problémával, sérülésekkel küzdöttünk azokban az időszakokban, amikor botlottunk, ráadásul az előre hozott világversennyel még hosszabb volt ez a szakasz. Tisztában kell lenni azzal, hogy Győrben az európai élcsapatok sem feltétlenül győzelmi eséllyel lépnek pályára. Nem is rakunk nagy terhet a játékosokra – szeretnénk jó meccset játszani, és ha rés van a pajzson, bebújni rajta.

KÉZILABDA
NŐI NB I
17.30: Győri Audi ETO KC–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: M4Sport) – élőben az NSO-n!


AZ ÁLLÁS
1. Győr 21 20 1 684–480 +204 40
2. FTC 19 17 2 634–449 +185 36
3. Debrecen 18 12 2 4 533–458 +75 26
4. Mosonmagyaróvár 19 12 2 5 575–503 +72 26
5. Vác 18 9 2 7 482–474 +8 20
6. Fehérvár 18 8 2 8 453–490 –37 18
7. MTK 19 7 2 10 510–506 +4 16
8. Kisvárda 19 8 11 449–491 –42 16
9. Siófok 16 7 1 8 433–433 0 15
10. Dunaújváros 19 6 3 10 467–543 –76 15
11. Budaörs 19 5 3 11 457–535 –78 13
12. Békéscsaba 20 6 14 500–585 –85 12
13. Érd 19 3 16 463–589 –126 6
14. NEKA 18 1 1 16 414–518 –104 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik