El-döntő: „Meglepődtek Rómában, hogy ilyen sok szurkolójuk van Magyarországon”

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2023.05.31. 12:03
null
Szaniszló Csaba (balról a második) az AS Roma szurkolóival
Németh Gabriella, a Roma hivatalos magyarországi szurkolói klubjának, az AS Roma Club Ungheriának a vezetője és társai szervezésében kedd éjszaka együtt hangoltak a magyar Roma-drukkerek az Olaszországból már megérkezett szurkolókkal.

A helyszín a VII. kerületi Habakuk Bár volt, amely egyébként is közös meccsnézős törzshelye az itthoni Roma-fanoknak, de most a társaság – amely nem is fért be az amúgy tágas szórakozóhelyre, és ellepte az az előtti járdát csaknem a villamossínig – mintegy fele olasz volt. Együtt énekeltek, skandáltak, füstöltek és ölelkeztek össze a határokat átívelő közös pont, a sárga-bordók szeretete jegyében a jobbára egymásnak már nem is annyira ismeretlen emberek, hiszen a klub szervezésében minden római mérkőzésen van néhány tucat magyar drukker is. A napokban már a közösségi médiában is látni lehetett az azokról a szurkolói drapériákról készült fotókat, amelyekkel a magyarországi szurkolók várják, köszöntik Budapesten a római „testvéreket”, akiket hungarikumokat tartalmazó ajándékkosárral is vártak a szervezők.

Németh Gabriella
Németh Gabriella

A Nemzeti Sport is ott volt a Habakuk Bárban, hogy begyűjtse az első impresszióit a hangolódásnak, amely szerdán aztán már a városligeti találkozási pontnál folytatódott 11 órától, majd délután fél hattól közös vonulásban ölt testet.

„Csakhogy a magyar médiából is érdeklődik már valaki, az olasz sajtó már teljesen szétszed – mondja mosolyogva Németh Gabriella, a klub vezetője, aki már kilenc éve kiköltözött az olasz fővárosba, hogy könnyebben eljusson a meccsekre, és onnan segítse, szervezze a magyar Roma-fanok életét. – Már egy hete hívnak mindenhonnan, csak ma vagy négy telefonos interjút adtam olasz lapoknak, hívtak például a Sky Sports Italiától és az Il Romanistától is. Mindenki kérdezi, mit várunk, de hát mit is várnánk, mint győzelmet!?”

„Meglepődtek azért sokan Rómában, hogy ilyen sok szurkolójuk van Magyarországon – mondja az AS Roma Club Ungherese tagja, Pesti András. – Tavaly az Európa-konferencialiga döntőjén Tiranában voltunk, amely kimondottan Roma-drukker város, arra számítottak is az olasz drukkerek, de most tudatosult bennük, Budapesten is milyen nagy szeretet fogadja őket. Közös drapériákkal, zászlókkal, matricákkal is készültünk.”

Ha már honi Roma-drukkerek: nem hiányozhatott a közös hangolódásból Szaniszló Csaba, az olasz bajnokságot idehaza közvetítő Sport Televízió közismerten Roma-érzelmű kommentátora-műsorvezetője sem, aki Falkaösztön című podcastjével régóta kielégíti a közösség érdeklődését, híréhségét.

„Kevés gólt, de győzelmet várok! – mondta a Nemzeti Sportnak Szaniszló Csaba. – Akármit mondanak a játékosok, ha kell, igenis parkoljuk le a buszt a kapu elé, csak nyerjük meg valahogy ezt a mérkőzést. De ha esetleg vereség lesz, akkor is azt remélem, hogy marad a csapat vezetőedzője José Mourinho, nem szabad, hogy egyetlen meccs határozza meg a döntését.”

És ebben a pillanatban fel is hangzott a bárban a portugál mestert éltető szurkolói dal, az utcán pedig indultak az ég felé a sárga és bordó füstcsóvák. Nehéz volt elképzelni, hogy a Roma-táborban valakit úgy szeretnek majd egyszer, mint Francesco Tottit, de José Mourinho ezekben a napokban nagyon közel jár ehhez.

„Tizenhétezer jegyet kapott a döntőre a Roma, de harminc-harmincötezer szurkoló érkezik Olaszországból, mi bérletesként előnyt élveztünk, hogy az anyaklubtól is kapjunk jegyeket – fedi fel Pesti András. – És az is a Mourinho-effektusnak tudható be, hogy míg a világ Budapestre figyel, a római Olimpiai Stadionban is eladtak ötvenötezer jegyet, hogy óriáskivetítőn együtt nézhessék a szurkolók a meccset a stadionban.”


Fehérbe borult a Kincsem Park a Sevilla rajongóitól
Fiesztahangulat uralkodott a mérkőzés előtti órákban a Kincsem Parkban, a Sevilla-drukkerek számára kijelölt hivatalos szurkolói zónában. Az ember a biztonsági ellenőrzésen átjutva mintha spanyol bulinegyedben találta volna magát, a színpadon dübörgött a zene, az előtte összegyűlt tömeg hangosan énekelte a számokat, közben átható alkoholszag terjengett a levegőben.
Ennél is jobban feltűnt, hogy a Kincsem Parkban és az ahhoz vezető utcákon a fehér volt az uralkodó szín. A szurkolói zónába igyekvő vagy onnan távozó drukkerek hozzávetőleg kilencven százaléka fehér pólót, inget vagy valamilyen felsőt viselt, néhányuk vörösben volt, aki pedig más színű ruhát vett magára, jó eséllyel nézelődő vagy médiamunkás volt, esetleg a kisegítő személyzethez tartozott.
Az több ezres tömeg egyszerre tombolt, amint felhangzott a Sevilla valamelyik ismert szurkolói dala vagy rigmusa, ismerősök és ismeretlenek ölelgették egymást, latolgatták a mérkőzés esélyét.
A mérkőzés kezdéséhez közeledve a tömeg kezdett szakadozni, és megindult a Puskás Aréna felé. Az M2-es metró Pillangó utcai metrómegállójánál még talán sohasem volt ekkora átmenő forgalom, mint az összecsapás előtti órákban, amint a jellemzően Ocampos, Rakitic és Suso mezfelirattal a hátukon gyalogoltak a spanyol szurkolók a stadionba. A hangulatot csak az rontotta kissé, hogy szurkolók kisebb csoportja összeverekedett a találkozót megelőző órákban, és két embert sérülésekkel kórházba kellett szállítani. A rendőrség ezt követően nagy erőkkel vonult ki, és biztosította a helyszínt, hogy később hasonló incidens ne fordulhasson elő.
N. ZS.




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik