Egy hajszállal kapott ki a magyar női kosárválogatott Európa egyik legerősebb csapatától

HATÁR Bernadett
Sopron, 2023. június 9. Határ Bernadett (b), a magyar és Raquel Carrera (j), a spanyol válogatott játékosa a Magyarország - Spanyolország női kosárlabda Eb-felkészülési mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2023. június 9-én. MTI/Katona Tibor
Vágólapra másolva!
A júniusi Európa-bajnokságra készülő magyar női kosárlabda-válogatott péntek este a spanyol női kosárlabda-válogatottat fogadta a soproni Novomatic Arénában. A magyar csapat főleg a második negyedben nyújtott teljesítményének köszöhetően végig szorossá tudta tenni a mérkőzést, és a végjátékban csupán két ponttal kapott ki a jóval esélyesebb ellenfelétől.

Az előző felkészülési meccseken a magyarok kétszer megverték az Eb-társrendező Szlovéniát idegenben, Kiss Virág különösen lenyűgöző volt ezen a két találkozón. A Portugália elleni két összecsapás Székesfehérváron kevésbé volt meggyőző, de a győzelem ezen a két meccsen is megvolt a magyar válogatottnak. A magyar szövetség hétfői tájékoztatása szerint a nemzetközi szövetség (FIBA) májusban még a 12. helyre rangsorolta Székely Norbert szövetségi kapitány együttesét a 16 csapatos mezőnyben, ezúttal viszont már két hellyel feljebb pozícionálta. Az Európa-bajnoki csoportellenfelek közül a címvédő Szerbia a harmadik, Törökország a hatodik, Szlovákia pedig a 15. helyen található a rangsorban.

Péntek este újabb erőfelmérő következett, hiszen a többszörös Európa-bajnok és a szűk világelitbe tartozó spanyol válogatott látogatott a soproni Novomatic Arénába. A meccs első pontját Studer Ágnes szerezte, majd egy szép labdaszerzés után remek passzal hozta helyzetbe a center Határ Bernadettet (4-0). Jól kezdett a magyar csapat, és főleg Lelik Réka remek meglátásai után még vezetett a hazai gárda. Később azonban koncentráltabb védekezést mutattak be a spanyolok,

és a hatszoros Euroliga-győztes Alba Torrens betörése után már a spanyolok vezettek (8-11).

Székely Norbert sokat rotálta a csapatát, és próbált mindenkinek játéklehetőséget adni már az első percektől. A negyed utolsó három percében inkáb a festékből próbálkozott a magyar csapat, de a center Kiss Virág megoldásai után mindig kipördült a labda a gyűrűből. Ruff-Nagy Dóra szemfüles ziccerével közelebb jött a magyar csapat.

Az utolsó percekben a spanyolok négyszer (!) is leszedték a támadólepattanókat a magyar játékosok közül,

ami nem sok jót sejtetett a folytatásra. Casas erőszakossága újabb pontokat ért a spanyoloknak, majd Alba Torrens szép saroktriplája zárta az első negyedet (14-20).

A nyolcadik pontját szerző Studer középtávolijával indult a második negyed, majd Casas betörésére Török Ágnes egy hárompontossal válaszolt. A meccs ezen szakaszában jól mükődőtt a magyar csapatvédekezés,

a hazai játékosok jól zárták a passzsávokat. Székely Norbert gárdája ezzel némileg ellensúlyozta a gyengébb lepattanózást.

Kányási és Dubei összjátéka után már csak egy ponttal vezettek a vendégek, de Alba Torrens egy remek ütemű alapvonali belépés után közelről büntetett (22-25).

Kiss Virág Csilla (j), a magyar és Lola Pendande (b), a spanyol válogatott játékosa a Magyarország - Spanyolország női kosárlabda Eb-felkészülési mérkőzésen Forrás: MTI/Katona Tibor

Kiss Virág triplájával egyenlített a magyar csapat a negyed feléhez érve. Leonor Rodriguez szintén egy távoli dobással válaszolt, majd a nagyon aktívan játszó Dubei Debóra betörése tartotta a lelket a magyar csapatban (27-29).

A magyarok csapatkapitánya leütésből szerzett hárompontosával már vezetett Székely Norbert csapata.

A félidő végén minimális előnnyel vezettek a magyarok (36-33).

A magyar csapat a második negyedben kiváló támadójátékot és szervezett védekezést produkált, aminek köszönhetően vezettek a félidőben.

A magyar mezőnykísérletek több mint fele célba talált húsz percnyi játék után (14/25),

és bár támadópattanókban jobbak voltak a spanyolok, a hazai csapat főleg a második negyed felétől egymást kisegítve már uralta a palánk alatti területeket.

Studer Ágnes (j), a magyar és Queralt Casas (b), a spanyol válogatott játékosa a Magyarország - Spanyolország női kosárlabda Eb-felkészülési mérkőzésen Forrás: MTI/Katona Tibor

A harmadik negyed első perceiben támadásban "lefagyott" picit a magyar csapat, de az olykor ihletetten játszó Studer és Kányási betörései után tartotta a vezetést a hazai csapat (40-37). Mindkét csapat szenvedett a pontszerzéssel, a kosárcsendet Dubei Debóra remek tempódobása törte meg. Három perccel a negyed vége előtt két pont hátrányban voltak a spanyolok,

de egy újabb eladott labda után a tizenhat pontos Alba Torrens közelről volt eredményes, így egyenlítettek a vendégek (43-43).

Az időkérés után Határ Bernadett dobása után véget ért a negyed, ahol mindössze huszonkét pontot dobtak a csapatok (45-46).

Az utolsó negyedben nagyon nem ízlett a magyar játékosoknak a szorosabb emberfogás,

Székely Norbert játékosai nagyon nehezen tudtak eljutni a gyűrű közeléig.

Mindkét csapat több hibát vétett ebben a szakaszban, majd Ruff-Nagy Dóra ziccere után Maite Cazorla csúnyán megverte Török Ágit (49-53), majd Paula Ginzo szerzett kosarat a palánk alatt. A következő támadásnál Aho Nina triplája, mint egy falat kenyér, úgy kellett a magyar csapatnak, akiken már érződődött a fáradtság.

Három perccel a mecc vége előtt Aho Nina szerzett pontot egy kontratámadás után, mindössze két ponttal vezettek a spanyolok (56-58). Goree büntetői után egyenlített a nagyot küzdő magyar csapat, de Torres fault után szerzett kosarat, és a büntetőt is bedobta. Kiss Virág triplája épp beesett, ismét egyenlített a magyar csapat (63-63).

Az időkérés után Alba Torrens huszonharmadik pontját szerezte egy könnyű ziccer formájában, majd Studer félpályás dobása rövid lett. A vereség ellenére a világ egyik legjobb csapatát sikerült megszorongatnia Székely Norbert csapatának, amire a későbbiekben lehet építeni.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország-Spanyolország 63-65 (14-20, 22-13, 9-13, 18-19)