Bár a finomságokon megjelenő penészgombák látványa cseppet sem kellemes, a megjelenésük és növekedésük normális jelenség. A gombák tulajdonképpen komposztálják, újrahasznosítják azokat az élelmiszereket, amelyekbe bejutnak, hiszen nem tesznek mást, csak felgyorsítják a bomlási folyamatot.
A penészgombák az ellátási lánc bármely pontján megjelenhetnek a betakarításról kezdve a szállításon át az otthoni tárolásig. Mivel szaporodásukhoz nedves környezet szükséges, meleg, párás időben gyakoribb a penészesedés. Ha azonban sérül a hűtési lánc, a hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek is veszélybe kerülnek.
Honnan tudhatod, hogy az étel penészes?
A látható elváltozások elég egyértelműek: ha az élelmiszeren folt van, ami első pillantásra szürkének, bolyhosnak, porosnak tűnik, és/vagy a zöldség vagy gyümölcs megpuhult, sötétebbé vált, szinte biztos, hogy penészes.
Mit tegyél, ha penészes az étel?
Bár a penész szabad szemmel jól látható, ez egy gomba, aminek a spórái sokkal mélyebbre jutnak az élelmiszerekben, mint amennyit látsz. Általános szabály, hogy a penész könnyebben terjed a puha élelmiszerekben (például a kenyérben, a gyümölcsökben és a lágy sajtokban), ezért nem szabad egyszerűen csak levágni a penészes részt és megenni a maradékot. Ezeket az élelmiszereket sajnos ki kell dobni!
Ha azonban a keményebb állagú élelmiszerekben indult meg a penészesedés, van remény arra, hogy az egészséges részeket megmentsd, ugyanis a penészgomba sűrűbb anyagban nehezebben terjed. Ilyenkor távolítsd el a penészes részt – némi ráhagyással persze – és máris fogyaszthatod az penészmentes részt. A kést, amivel dolgoztál, azonnal mosd le mosószeres meleg vízzel! A gombaspórák a levegőben szállva is terjednek, könnyedén megfertőzhetnek más élelmiszereket is.
Kétségeid vannak? Akkor inkább dobd ki az ételt! A penész veszélyes mikotoxinokat termelhet, és allergiát, súlyos légúti fertőzéseket okozhat.
Hogyan előzheted meg penészesedést?
- A leghatékonyabb védekezés, ha a frissen vásárolt, könnyen romló élelmiszereket azonnal felhasználod. Ha csak annyi élelmiszert vásárolsz, amit a vásárlást követő 3-4 napban elfogyasztasz, jelentősen csökkented a penészgombák megjelenésének esélyét.
- A romlandó ételeket tartsd jól látható helyen! Nevezz ki egy „Ezt edd meg először!” polcot a hűtőben.
- Tálalásnál, tárolásnál fedd le az élelmiszereket/ételeket, hogy megakadályozd a levegőben lévő spórák megtelepedését. Az élelmiszerek/ételek nedvességtartalmának megőrzése érdekében – friss, szeletelt gyümölcsök és zöldségek, friss saláták – használj műanyag fólia csomagolást, lefedhető tároló edényt.
- A felbontott konzerveket, amelyek romlandó ételeket tartalmaznak, öntsd át tiszta, fedéllel ellátott edénybe, és azonnal tedd hűtőszekrénybe.
- A romlandó ételeket ne hagyd szobahőmérsékleten 2 óránál tovább.
- A maradékokat, lekvárokat, joghurtokat és sajtokat légmentesen záródó edényekben tárold.
- A maradék ételeket használd fel 3-4 napon belül!
- Tisztítsd a hűtőszekrényt rendszeresen vízzel és szódabikarbónával és/vagy ecettel!
- Dobd ki az olyan eszközöket, tárolóedényeket, amelyeket nem tudsz megfelelően kitisztítani.