Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a 9 dolgot próbáld ki, ha eldugult a lefolyód

default user icon
MME
A konyhában ételmaradékok, a fürdőben a hajszálak és egyéb szennyeződések könnyedén eldugíthatják a lefolyókat, ráadásul rendkívül kellemetlen szagokat is árasztanak. Szakemberből hiány van, így jó ha egyedül is tudjuk kezelni!

A konyhai lefolyó az ételmaradékoktól, a kád és zuhany lefolyója sűrűn és könnyedén eldugul a belekerülő hajmennyiségtől. Minden mosogatás, hajmosás és borotválkozás után szedjük ki ezeket. 

Fontos háztartási eszköz

Hiába nem vagyunk szakemberek, egy kézi pumpa mindig hasznos egy háztartásban. Ha erős a gyanúnk a dugulásra, akkor érdemes először ezzel próbálkozni. A pumpával vákuumot képzünk, ami sok esetben azonnal meg is oldja a fennakadást. Először engedjük tele vízzel a tálcát, lehetőleg forróval. Ezután távolítsuk el a dugót és a pumpát helyezzük a lefolyó nyílására. Végezetül jöhet a pumpálás. Ha jól csináljuk, akkor a vízben látni fogjuk a dugulást okozó szennyeződést.

Ne várjunk vele

A dugulásnak szemmel jól látható előjelei vannak és valószínűleg orrunk sem fog cserben hagyni minket. Ha azt érzékeljük, hogy a víz nehezebben vagy lassabban távozik a zuhanytálcából, kádból vagy mosogatóból, akkor azonnal kezeljük a problémát. Minél tovább várunk, annál valószínűbb, hogy nem fogjuk tudni egyedül megoldani.

Heti öblítés

A megelőzés érdekében javasolt a heti takarításnál a lefolyóba engedni forró fizet. Melegítsük fel a forralóban, majd öntsük közvetlenül a nyílásba. A forró folyadék megöli a baktériumokat és a nem odaillő szennyeződéseket is megszüntethetik. Arra viszont figyeljünk, nehogy megégessük magunkat a mellé folyó 100 fokos vízzel.

Tökéletes marószer

A citromsav kiváló természetes tisztítószer, ami a dugulással is képes felvenni a versenyt. Öntünk belőle tisztán a lefolyóba, de ne sajnáljuk, sok kell belőle. Hasonlóan működik, mint az ecet, csak nincsen olyan szúrós szaga. Miután beleöntöttük a lefolyóba a citromsavat, várjunk 15-20 percet, majd öblítsük át a rendszert tiszta csapvízzel. Ha kisebb dolog okozza a dugulást, akkor ez a csodaszer szétmarja.

Kiváló kettős

A szódabikarbónát és ecetet jól ismerjük. Kiváló takarításhoz és fertőtlenítéshez is. A szódabikarbónát szórjuk bele a rendszerbe, majd jöhet rá az ecet. Ne ijedjünk meg, valószínűleg pezsegni fog. Ez a két szer kiválóan működik együtt és az egyik leghasznosabb házi praktika a dugulás ellen. Ebben az esetben is hagyjuk hatni 15-20 percig, majd vízzel öblítsük ki.

Valami beakadt?

Ha valami nagyobb tárgy esett a lefolyóba, akkor azt ki kell halászni. Segítségül használjunk egy erős, de vékony drótot, amivel könnyedén benyúlhatunk a vékony csőbe. Például kiváló pecabotot hajtogathatunk magunknak egy rég nem használt drótvállfából.

Gumikesztyű

Minden tisztításnál viseljünk gumikesztyűt, pláne, ha érzékeny a bőrünk! Ez nem csak a szennyeződésektől és baktériumoktól véd meg minket, hanem a maró vegyszerektől is biztonságban tudhatjuk bőrünket.

Ami nem oda való

Kerüljük azokat a dolgokat, amik nem a lefolyóba valók. A toalettbe csak papírt dobhatunk, minden más (a nedves törlő is) a kukába való. Elkerülhetetlen, hogy a mosogatóba ne kerüljön maradék, de próbáljuk meg csökkenteni és inkább előtte a szemetesbe kaparni a tányéron maradt ételdarabokat.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss