Vágólapra másolva!
Hiába a pénz, a hírnév, a csillogás, olykor még a sztárfocistáknak is rémisztő pillanatokat kell átélniük. Manapság egyre gyakoribb, hogy egy labdarúgót megtámadnak, vagy kirabolnak, ráadásul a bűnözők sok esetben a fizikai erőszaktól sem riadnak vissza játékosokkal és családtagjaikkal szemben, ha otthon találják őket. Csak ebben az évben már tíz sztárfocista esett a betörök áldozatául. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a közelmúlt legmeghökkentőbb és legnagyobb port felvert eseteit.

A sztárfocistáknak manapság elképesztő hírnevük van világszerte, millióan követik őket a közösségi médiában, arról nem is beszélve, hogy a világ leggazdagabb emberei közé tartoznak. Ezt pedig mindenki tudja róluk. Egy átlagember számára szinte felfoghatatlan az az élet, amit a sztárfocisták élnek, hiszen vannak, akik egész életükben nem keresnek annyi pénzt, mint amennyit néhány játékos egyetlen év alatt. Példának okáért a bolygó legnépszerűbb futballistáját, Cristiano Ronadót közel félmilliárd ember követi az Instagramon, ahol egyetlen tartalommegosztással 3,1 millió fontot, vagyis nagyjából másfél milliárd forintot keres.

Persze, nem minden labdarúgó tesz zsebre ennyi pénzt, és luxus ide vagy oda, végső soron ők is csak emberek, akik olykor szembesülnek a hírnév árnyékos oldalával.

Idén több sztárfocista is betöréses rablás áldozata lett.

Legutóbb a Bayern München világbajnok támadóját, Thomas Müllert lopták meg, miközben ő a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen játszott, éppen a születésnapján. A betörők nagy mennyiségű készpénzzel, ékszerekkel és egyéb értékekkel távoztak az otthonából. Müller ugyan a 2-0-ra megnyert meccs után azonnal hazasietett az Allianz Arénától 40 kilométerre lévő otthonába, de az elkövetők addigra már eltűntek, és a rendőrségnek egyelőre még nem sikerült megtalálnia őket.

Thomas Müller épp a Barcelona ellen játszott, amikor kirabolták a házát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

– mondta korábban egy rendőrségi szakértő.

Kísértetiesen hasonló eset történt márciusban a franciák világbajok sztárjával, Paul Pogbával, akit ugyancsak akkor raboltak ki, amikor a pályán volt, ráadásul éppen akkor volt a 29. születésnapja.

"Családunk legrosszabb rémálma vált valóra. Betörtek az otthonunkba, míg a gyermekeink a szobájukban aludtak. A bűnözők öt percet sem voltak a házunkban, de ez alatt az idő alatt egy nagyon fontos dolgot vettek el tőlünk: a biztonságérzetünket"

- írta a közösségi oldalán Pogba.

A Manchester United korábbi sztárja Paul Pogba szörnyű rémálomként élte meg, hogy betörtek hozzájuk Forrás: AFP/Paul Ellis

Egy másik francia világsztár, Karim Benzema januárban járt pórul. A Real Madrid csatárának azzal kellett szembesülnie, miután az Elche elleni bajnoki után hazaért, hogy betörtek a házába. Ráadásul
az

idén az év játékosának megválasztott focista kedvelt célpontja a bűnözőknek, 2019 februárjában is kirabolták a házát a Barcelona elleni rangadóval egy időben.

Ha már Barcelona, a Chelsea-hez szerződése előtt nem sokkal Pierre-Emerick Aubameyang az eddigieknél is szerencsétlenebbül járt, és valóságos poklot kellett átélnie a saját házában. A négy fegyveres férfi előbb bemászott a kertbe, majd fegyverekkel és vascsövekkel támadta meg a sztársportolót és a feleségét. Mint később kiderült a gaboni támadónak eltört az állkapcsa. A rablók pénzt és ékszereket vittek el egy széfből. Ezt követően megkötözték a házaspárt, amit két tinédzser korú gyerekük végignézett, végül a rablók egy személykocsival menekültek el.

Aubameyangnak még mindig arcmaszkot kell viselnie a brutális támadás miatt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Nem ez volt az első eset, hogy Barcelona-játékost raboltak ki.

Robert Lewandowski óráját az edzőpálya közelében lopták el, ám az ő esetében sikerült elkapni a tettest, és az órát is megtalálták a rendőrök. Korábban Ansu Fati házába törtek be, miközben ő otthon meccset nézett, 2018-ban pedig Philippe Coutinho, Gerard Piqué és Jordi Alba házát fosztották ki.

Az év elején ugyancsak megrázó és ijesztő élményben volt része a Manchester United svéd válogatott védőjének, Victor Lindelöfnek, ugyanis míg ő a Brentford elleni bajnoki mérkőzésen játszott, betörtek a házába, hiába volt otthon a családja. A felesége és két gyereke annyira megrémült, hogy kénytelenek voltak az egyik szobában elbújni.

Egy másik manchesteri védő, a címvédő City portugál játékosa, Joao Cancelo éppen otthon tartózkodott, amikor a bűnözök tavaly decemberben célba vették a házát. A család szeme láttára támadtak rá a jobbhátvédre, aki vágásokat és zúzódásokat szenvedett az arcán, majd az elkövetők végül ékszereket vittek el.

A Chelsea és az Arsenal korábbi angol válogatott hátvédje, Ashley Cole januárban szintén brutális betörés áldozata lett. A beszámolók szerint az egykori kiváló védő a feleségével és két gyerekével filmezett otthon, amikor zajt hallottak. Cole a biztonsági kamera felvételeit látva megkérte feleségét, hogy bújjon el és hívja fel a rendőrséget. Percekkel később azonban

a betörők kirángatták a nőt a szekrényből, Cole-t pedig megkötözték, és azzal fenyegették, hogy levágják az ujját.

A hat motoros sisakot viselő férfit a két gyermek jelenléte sem zavarta, órákat, telefonokat és dizájnertáskákat vittek el a házból. Három hónappal később a rendőrség elfogta az elkövetőket.

Cole jelenleg az Evertonnál segíti Frank Lampard munkáját, akit korábban ugyancsak többször kiraboltak Forrás: AFP/Paul Ellis

Bár idén egészen kimagasló, hogy mennyi játékost raboltak ki, a közelmúltban is találni számtalan példát arra, amikor egy híres focistának ilyesfajta nehézségeken kellett keresztül mennie. Főként a Premier League-ben találni hasonló eseteket, több jól csengő nevű labdarúgó is szembekerült már élete során fegyveres rablókkal. 2009-ben például Phil Jagielkát, az Everton korábbi angol válogatott védőjét fosztották ki késes rablók, miközben az otthonában meccset nézett. A Chelsea legendája,

Frank Lampard meglehetősen balszerencsés ebben a tekintetben, ugyanis őt eddig összesen négyszer rabolták ki élete során. Legutóbb 2019 decemberében, amikor a terhes feleségével tartózkodott otthon.

A Chelsea legendája valósággal vonzza a betörőket Forrás: AFP/Glyn Kirk

A tolvajokat később Olaszországban fogták el, majd visszatoloncolták őket Angliában és végül börtönbüntetést kaptak. Érdekesség, hogy Lamparddal 2008-ban is kísértetiesen hasonló eset történt, mivel a betörés pillanatában ugyancsak otthon volt az akkori élettársával, aki szintén terhes volt.

Ugyancsak veszélyes pillanatokat élt át az Asenal brazil középhátvédje, Gabriel Magalhaes, akit 2021 augusztusában baseballütővel felfegyverkezett rablók próbálták kirabolni a garázsában. A dél-amerikai játékostól az óráját, a telefonját és az autójának kulcsát követelték. Az esetről készült kamerafelvételeken látható, hogy Gabriel átadta a telefont, majd nem sokkal később szembe szállt a támadóival, az egyiküket arcon is ütötte, így végül menekülőre fogták a tolvajok.

A Tottenham korábbi játékosát, Dele Allit két éve a saját lakásában verték meg és rabolták ki késes rablók. A nyár óta a török Besiktast erősítő angol válogatott középpályás könnyebb arcsérüléseket szenvedett, de ékszereket és órákat is elvittek tőle.

Az említetteteken kívül veretes a névsora azon Premier League-játékosoknak, akik korábban áldozatául estek a betörőknek. Többek között

Emil Heskey, Ángel di María, Sead Kolasinac, Mesut Özil, Sadio Mané, Jan Vertonghen, Tom Cleverley, Mamadou Sakho, Wayne Rooney, Roberto Firmino, Paul Scholes vagy éppen Steven Garrard is átélt személyes traumákat.

Talán az eddigi esetek közül a legijesztőbb a PSV korábbi támadójának, Eran Zahavinak a története. Az izraeli játékos tavaly májusban épp egy holland bajnoki előtt tudta meg, hogy milyen borzalmakat élt át a felesége és három gyereke, amikor magukat csomagkiszállítónak kiadó elkövetők fegyverrel törtek be amszterdami otthonukba. A két tettes megkötözte, és megfenyegette Zahavi családját, majd levágták a felesége haját, az egyik gyerekét pedig megütötték, végül értékes tárgyakkal és készpénzzel távoztak.

Eran Zahavi a pályára lépése előtt tudta meg, hogy betörtek az otthonába Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A komoly traumát nem lehetett könnyű feldolgozni a családnak, így könnyen lehet, hogy ez is közrejátszott abban, hogy a rutinos csatár a nyáron visszatért szülővárosának csapatához, a Maccabi Tel-Avivhoz.

Ugyancsak Amszterdamban történt idén augusztusban, hogy fegyveres elkövetők megpróbálták kirabolni az Ajax sztárjának, Dusan Tadicnak a lakását. A szerb játékos éppen akkor ért haza, megpróbált elmenekülni, de nem hagyták neki és összeverekedett a támadókkal, aminek az lett a vége, hogy a kezén szenvedett könnyebb sérüléseket. A rablók végül elmenekültek, de nem tudtak semmit elvinni.

Dusan Tadics könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet, de rosszabbul is járhatott volna Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A hátborzongató esetek ellenére alighanem megéri világklasszis labdarúgónak lenni, ám egészen elszomorító, hogy egy sikeres sportolónak adott esetben milyen komoly biztonsági intézkedéseket kell tennie a saját maga és családja érdekében, és még így is előfrdulnak a fentihez hasnló szörnyű esetek.