Csúcsrangadó a vb-n: Messiék Lewandowskiék ellen harcolnák ki a továbbjutást

Football/ 2022 FIFA World Cup/ Argentina vs Mexico soccer Horizontal
Argentina’s Lionel MESSI reacts after scoring an opener during the FIFA World Cup Group C match at Lusail Iconic Stadium in Lusail, Qatar on Nov. 26, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ken Satomi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság tizenegyedik, szerdai játéknapján a D csoportban Tunézia-Franciaország, illetve Ausztrália-Dánia találkozókat rendeznek. A C csoportban Argentína Lengyelországgal, a szintén továbbjutásért küzdő Szaúd-Arábia pedig Mexikóval csap össze.
Vágólapra másolva!

A D csoportban az egyetlen NB I-es futballistát, az Európa-liga nyolcaddöntős Ferencvárost erősítő Aissa Laidounit foglalkoztató Tunézia Franciaországgal csap össze este 20 órakor. Tunézia abban az esetben juthat tovább ha nyer, és a csoport másik találkozóján döntetlennel zárul a dán-ausztrál mérkőzés, vagy az észak-afrikaiak nagyobb arányú győzelmet aratnak, mint a dánok. A tunéziai együttes finoman szólva sem remekel az európai riválisokkal szemben, legutóbbi 15 ilyen találkozójából csak egyet nyert meg, hat döntetlen és nyolc vereség mellett.

Mbappé újabb gólokat szerezhet Forrás: AFP/Chandan Khanna

A francia válogatott sorozatban hat győzelemnél jár a világbajnokságokon, és egy újabb sikerrel a harmadik csapat lenne a tornák történetében az egymást követő hét megnyert meccset tekintve a brazilok (1998 és 2006 között 11 győzelem), illetve az olaszok (1934 és 1938 között 7 győzelem) után. Didier Deschamps szövetségi kapitánynak jelenleg 11 győztes vb-meccse van, az örökrangsorban két német, Joachim Löw (12) és Helmut Schön (16), valamint két brazil szakember, Luiz Felipe Scolari (14) és Mário Zagallo (13) előzi meg.

A csoport másik mérkőzésének az ausztrálok indulnak neki kedvezőbb helyzetből Dániával szemben, ugyanis a papírforma alapján egy döntetlen is elég lehet a csapatnak a legjobb 16 közé kerüléshez.
A két együttes az előző világbajnokságon is azonos csoportban szerepelt, 2018. június 21-én Szamarában 1-1-es döntetlen született az összecsapásukon. Az ausztrálok a legutóbbi öt vb-szereplésük alkalmával csak egyszer jutottak tovább csoportjukból, 2006-ban a Guus Hiddink által irányított Socceroos végül a későbbi győztes olaszokkal szemben maradt alul a nyolcaddöntőben Francesco Totti 95. percben értékesített büntetője miatt. Az ausztrálok történelmi tettet is végrehajthatnak,

ugyanis még soha nem nyertek egymást követő két világbajnoki mérkőzést.

Ausztrália történelmet írna Forrás: Getty Images/2022 Alex Livesey - Danehouse/Alex Livesey - Danehouse

A hatodik világbajnokságukon szereplő dánokkal csak egyszer, 2010-ben fordult elő, hogy már a csoportkör után utazhattak haza, akkor a mostanihoz hasonlóan (Tunézia ellen 0-0), nem tudták megnyerni az első fellépésüket, ott a hollandoktól szenvedtek 2-0-s vereséget.

A C csoport utolsó csoportmeccseinek egyike a Lengyelország-Argentína rangadó lesz este 20-tól. Az argentinok gyengén kezdték a világbajnokságot, de a Mexikó elleni győzelmükkel életben tartották a reményeiket. Az első körben a dél-amerikai együttes 2-1-re kikapott Szaúd-Arábiától. A záró kört mindkét válogatott 3 ponttal várja, a 4 ponttal éllovas lengyelek mögött, valamint az 1 ponttal sereghajtó mexikóiak előtt. A döntetlen egyedül a lengyelek számára lehet üdvözítő, akiknek még egy vereség sem biztosan jelent kiesést.

Messinek a lengyel védők ellen sem lesz könnyű dolga Forrás: DeFodi Images via Getty Images/2022 DeFodi Images/Defodi Images

Az argentinok és a szaúdiak sorsa viszont már döntetlennél is a másik mérkőzés végeredményétől függ. Utóbbi kettőnek így mindenképpen győznie kell, hogy nyolcaddöntős részvétele ne függjön másoktól. Mexikó számára pedig egyébként sincs más választás, bár esetében még a három pont sem jelent automatikusan garanciát a továbbjutásra. A párosítás érdekessége,

hogy a lengyelek dél-amerikai riválissal szemben a legutóbbi három vb-meccsüket elbukták, ráadásul gólt sem szereztek.

Az argentinok pedig európai ellenféllel szemben nyeretlenek a legutóbbi három vb-találkozójukon, mind a hármat az előző tornán játszották, amelyen döntetlenre végeztek Izlanddal, illetve kikaptak a két döntőstől, a címvédő franciáktól és az ezüstérmes horvátoktól.

A másik párban Mexikó Szaúd Arábiával mérkőzik meg este 20-tól a C csoportban. Mexikó még veretlen Szaúd-Arábiával szemben (4 győzelem és 1 döntetlen), viszont legutóbb több mint húsz évvel ezelőtt, 1999-ben mérkőztek meg.

D csoport, 3. (utolsó) forduló:

Tunézia-Franciaország, al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion) 16.00
Ausztrália-Dánia, al-Vakra 16.00

C csoport, 3. (utolsó) forduló:

Lengyelország-Argentína, Doha (974 Stadion) 20.00
Szaúd-Arábia - Mexikó, Luszail 20.00

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!