Vb 2022: dudálással ünnepelte Irán kiesését, a biztonsági erők fejbe lőtték

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 11:55
null
Iráni szurkolók Teheránban nézik az Egyesült Államok elleni mérkőzést (Fotó: Getty Images)
Újabb brutális iráni történet látott napvilágot a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság idején: az Egyesült Államok ellen elszenvedett 1–0-s vereséggel biztossá vált, hogy Irán búcsúzik a tornától. Az országban a kormányellenes tüntetők nyilvánosan ünnepelték a válogatott búcsúját, Mehran Szamakot emiatt lőtték fejbe a biztonsági erők – számolt be róla a BBC.

 

Iránban immár tíz hete zajlanak a kormányellenes tüntetések. Az egész akkor kezdődött, amikor szeptember közepén az erkölcsrendészet az öltözködési szabályok megsértése miatt letartóztatta a 22 éves Mahsza Aminit, aki az őrizetben életét vesztette. Az iráni kormány drasztikusan lép fel a demonstrálókkal szemben, a norvégiai székhelyű Iran Human Rights (iráni emberjogi szervezet, IHR) szerdán közzétett adatai szerint eddig legalább 448 embert (köztük 60 gyereket) megöltek, s minimum 18 ezret letartóztattak.

Az iráni labdarúgók kiálltak a tüntetések mellett azzal, hogy november 21-én, az Anglia elleni vb-mérkőzésükön (2–6) nem énekelték a himnuszt. Emiatt Iránban rögtön megszakították a tv-adást, és a hírek arról szóltak, hogy a futballistáknak rendkívül komoly büntetésekkel kell szembenézniük hazaérkezésükkor – esetleges börtön- vagy halálbüntetésről is írt a sajtó, ezt mi is közöltük.

A CNN számolt be arról, hogy az esetet követően az Iráni Forradalmi Őrség meglátogatta a játékosokat Katarban, és megfenyegette őket: ha nem viselkednek jól, akkor a családtagjaik erőszakra és kínzásra számíthatnak. Az iráni játékosok a következő, Wales és az Egyesült Államok elleni találkozó előtt egyaránt énekelték a himnuszukat. Iránban többen úgy értelmezték mindezt, hogy a csapat cserbenhagyta az embereket – ennek lehet valóságalapja, hiszen az MTI jelentése szerint csupán néhány tucat zászlókat lengető szurkoló fogadta a Teheránba csütörtökön hazaérkező labdarúgókat.

Irán az erősen politikai töltetű, Egyesült Államok elleni összecsapást 1–0-ra elveszítette, ezzel búcsúzott a tornától. Odahaza cseppet sem csökkentek az indulatok, sőt e tény hatására fokozódtak, egyes csoportok nyilvánosan ünnepelték hazájuk kiesését, tánccal, énekléssel vagy épp tűzijátékkal. A 27 esztendős Mehran Szamak a Kaszpi-tenger partján fekvő Bandar Anzali városában az autójában ülve dudálással fejezte ki érzéseit. A biztonsági erők nem kegyelmeztek, tettéért helyben fejbe lőtték Szamakot. A szervezet tagadja, hogy képviselői békés tüntetőket öltek meg.

A Hengaw kurd emberi jogi csoport jelentése szerint a biztonsági erők az Egyesült Államok elleni találkozót követően legalább 30 embert lelőttek és megsebesítettek Marivanban, Szanandadzsban, Kermansahban, Szakkezben, Ilamban és Bukanban.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR

B-CSOPORT
November 21., 14.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Anglia–Irán 6–2
November 21., 20.00
Al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Egyesült Államok–Wales 1–1
November 25., 11.00
Al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Irán 0–2
November 25., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Egyesült Államok 0–0
November 29., 20.00
Al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Anglia 0–3
November 29., 20.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Irán–Egyesült Államok 0–1
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 3 2 1 9–2 +7 7
2. Egyesült Államok 3 1 2 2–1 +1 5
3. Irán 3 1 2 4–7 –3 3
4. Wales 3 1 2 1–6 –5 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik