Vágólapra másolva!
A 2022-23-as Euroliga-szezon legrosszabb játékát nyújtotta a spanyolországi Salamancában a Sopron Basket csapata, így a címvédő vereségbe szaladt bele az Avenida elleni összecsapáson. Ez a zakó nagyon rosszkor jött, de ennél is érthetetlenebb volt, hogy mi történt ezen az estén a Sopronnal.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése Salamancából, Spanyolországból.

Hatalmas feladat előtt állt a női kosárlabda Euroligában listavezető Sopron Basket, amely a spanyol Avenida Salamanca otthonában lépett pályára szerda este. A csarnokban szokatlanul hideg volt, úgy tűnik, a korlátozások a spanyol csapatokat sem kimélik. A Sopron egy héttel ezelőtt elképesztő fordítást mutatott be a csoport másik spanyol együttese, a Girona ellen. A tét most sem volt kisebb: egyesetleges magyar győzelemmel nagyon közel került volna a címvédő csoportelsősége.

Ekkor még vidám volt a soproni öltöző Forrás: FIBA

A Salamancát két hete atomrobbanás érte: az együttes baszk edzője, a Sopron volt mestere, Roberto Iniguez az idény közben egyszer csak felmondott és az egyik legjobb játékosát, Aleksandra Crvendakicsot magával vitte a törökök milliárdos csapatához, Mersinbe. Egészen szokatlan húzás volt ez, pedig láttunk már már egyet s mást ebben a kupasorozatban. Hogy Iniguez húzása mennyire volt etikus, az legyen a spanyol csapat baja.

Óriási hangulatban, telt ház előtt kezdődött meg a mérkőzés, a Sopron számára borzalmasan. 1.17 telt el a meccsből, amikor 5-0-s Salamanca vezetésnél Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie. A spanyolok csapdajátékával és agresszív letámadásával nem tudtunk mit kezdeni. Mintha az öltözőben ragadt volna a magyar csapat, ugyanakkor a spanyolok elképesztő elánnal harcoltak, kőkeményen védekeztek és levegőhöz sem hagyták jutni a zöld mezeseket. Az időkérés után újabb kosarat kapott a Sopron, ezzel már 7-0 volt az állás, az első magyar pontokat Magbegor szerezte. Az első negyed rettenetes percei után legalább pár védőlepattantót sikerült szerezni, mert azt azért a spanyolok sem gondolhatták komolyan, hogy ezt a tempót végig tartani tudják. Az 5. percben 7-3-ra vezetett a házigazda. A center, Magbegor ellen két szemlyit fújtak be, le kellett cserélni.

Az első félidőben csak Jelena Brooks játszott elfogadhatóan Forrás: FIBA

A 7. percben Jelena Brooks triplájával mutatott életjelet a Sopron, ezzel 11-6 lett az állás. Egészen gyermeteg hibákat is elkövetett a magyar címvédő, amelyek miatt nem sikerült közelebb jönni az ellenfélhez. Brooks nagyszerűen játszott, egymás után szórta a pontokat, az ő kosarával 13-10 lett az állás. Aztán megint a spanyolok jöttek, az első negyed vége után 17-12 volt az állás. Amilyen roszul indult a meccs, ez az 5 pontos hátrány nem volt tragikus.

Salamanca-triplákkal indult a második negyed, s rögtön 9 pontos lett a különbség. A támadójátékban továbbra is csak Brooks tartotta a Sopronban a lelket, ő már 10 pontot dobott. A 12. percben már 11 pont volt a különbség, s úgy tűnt, a soproni lányoknak semmi ellenszerük nincs a vért ivó Salamancával szemben. Aztán a semmiből jött egy 8-0-s soproni roham, tehát igenis meg lehetett zavarni a spanyolokat is. Ezzel jöttünk fel 25-22-re, hogy aztán megint kapjunk egy triplát. Iszonyatos idegesítő volt mndez magyar szempontból.

Yvonne Turner sem tudott mit kezdeni a Salamanca játékával Forrás: FIBA

Továbbra sem ment a játék a magyaroknak, s Salamanca pillanatok alatt megint 11 pontos előnyt épített ki. 33-22 után kellett volna megkezdeni az újab visszakapaszkodást. Ám a távolság csak egyre nőtt a két csapat között. A 20. percben már 36-24-re vezetett az Avenida. De a nagyszünet kitörése előtt még megkaptuk a hetedik triplát is, így a félidőben 39-26 volt az állás.

A játékot látva kisebbfaja csoda kellett volna a fordításhoz a második félidőben. Ám miután rögtön a harmadik negyed elején megkaptuk a nyolcadik, majd a kilencedik triplát, Gáspár Dávidnak megint időt kellett kérnie. Ekkor már 45-26 volt az állás, azaz ez a meccs sajnos eldőlni látszott. Egyszerűen semmi ellenszere nem volt a magyaroknak erre az elképesztő játékra, amit a hazaiak produkáltak.

Az időkérés után jött a Salamanca újabb hármasa, ez már a tizedik volt, ami bement, a 14 kisérletből. Döbbenetes volt nézni ezt. Meg azt is, hogy a harmadik negyed első három percében egy soproni pont sem született. De úgy sem, hogy a teljes dekoncentráltságban Czukor Dalma két büntetőt kihagyott. Ekkor már 48-26 volt az állás, az első soproni pontok pedig a 24. percben jöttek a második félidőben.

52-31 után Böröndy szépen tört be és szerzett kosarat, de a hazai válaszok sem késtek. Ekkor megint feléledt a magyar együttes, de ezek a jobb periódusok csak percekig tartottak, folyamatos jó játékról nem lehetett beszélni.

A második félidőben sem ment a játék a Sopronnak Forrás: Origo

Már annak is örülni kellett, hogy 20 pont alá tudott benézni a Sopron. A 29. percben 54-37 volt az állás, ez még mindig irgalmatlan távolságnak tűnt. Hát még akkor, amikor a Salamanca megint nyomott egy 5-0-s rohamot. A negyedik negyed kezdete előtt 59-39 volt az állás.

A negyedik negyed egy soproni tripával indult. 61-45-nél nagy rohamot indított a magyar csapat, de ez már későinek tűnt. A Salamanca ekkor már az idővel is játszott és jól menedzselte az előnyét. Czukor Dalma triplájával 6 perccel a vége előtt 62-48 lett az állás. Ám amikor reménykedni kezdztünk, hogy valami csoda történik, jött egy újabb spanyol hármas. A tizenkettedik a meccsen.

Czukor és Brooks újabb triplákat szórt, 4 perccel a vége előtt 65-54 volt az állás, de ez még mindig 11 pontos különbséget jelentett. Aztán jött a szokásos Salamanca-hármas - a tizenharmadik - s ezzel minden reményünk odalett arra, hogy valami csoda történjen ezen az összecsapáson. Nem történt, mert a Salamanca 74-61-re legyőzte a magyarokat.

A soproni csapat csak a negyedik negyedet tudta megnyerni Salamancában Forrás: Origo

A címvédő tehát vereséget szenvedett Salamancában, amely nagyon fájó, mert három negyeden át abszolút a hazaiak akarata érvényesült. Csak a negyedik negyedet tudta megnyerni a magyar csapat, amely 12 forduló után 8 győzelemmel és 4 vereséggel még mindig csoportelső, de már az olasz Schio és a török Mersin is hasonló mutatóval áll a nyolctagú csoportban.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 12. forduló:
Avenida Salamanca (spanyol) - Sopron Basket 74-61 (17-12, 22-14, 20-13, 15-22)
magyar csapat pontszerzői:
Brooks 21, Magbegor 15, Turner 8, Czukor 6, Fegyverneky 5, Böröndy 4, Sztankovics 2

A B csoport állása:
1. SOPRON 20 pont (815-745), 2. Mersin (török) 20 (842-806), 3. Schio (olasz) 20 (870-840), 4. Girona (spanyol) 19 (788-730), 5. Salamanca 19 (868-795), 6. DVTK-HUN-THERM 18, 7. Mechelen (belga) 14 (821-931), 8. Landes (francia) 14 (736-851)