Válogatott: biztató jel a kezdés előtt – jó a meccsmérleg az észtek ellen – videók

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.23. 07:38
null
Szalai Ádám szerezte a legutóbbi magyar gólt az észtek ellen (Fotó: archív)
A magyar labdarúgó válogatott csütörtök este Észtország ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen. Az mindenképp biztató, hogy jó a mérlegünk az észtek ellen.

A két világháború között – a történelemkönyvek szerint – a magyar amatőr válogatott két meccset játszott Észtország ellen, de azok nem számítanak hivatalos mérkőzésnek: 1934-ben Tallinnban 2:2 lett a végeredmény, Keszei László szerezte a mieink góljait, 1938-ban is az észt fővárosban csaptak össze a felek, akkor 3:2-re győztek a magyarok, Soproni József duplázott, a végeredményt Gazdag Gyula állította be (névrokona, Gazdag Dániel csütörtökön folytathatja a sort, és lőhet gólt az észteknek), a források szerint Gudenus Hugó irányította a magyar csapatot a kispadról. Az első hivatalos mérkőzés a két ország között keserves emlék: 2003. november 19-én rettentő hidegben a 2004-es Eb-ről lemaradó magyar csapat Gellei Imrével a kispadon 1–0-ra kikapott az Üllői úti, immár réginek nevezhető Ferencváros-stadionban, 457 néző jelenlétében (Meelis Rooba szerezte a gólt). Szégyenteljes este volt, még akkor is, ha az észtek sem hitték volna, hogy az akkor 18 éves védőjük, Ragnar Klavan jó évtizeddel később, 2016-ban a Liverpool játékosa lesz, harminckilenc Premier League-mérkőzésen szerepelhet, és 129-szeres válogatott lesz.

Azóta nem nyertek az észtek ellenünk! A következő meccsen még ennyi néző sem volt, de erre azért van magyarázat: 2004 decemberében Bangkokban, a Rajamangala-stadionban 153 drukker előtt találkozott a két csapat, és a Lothar Matthäus vezette válogatott 5–0-ra nyert, Rósa Henrik, Kerekes Zsombor, Rajczi Péter és Pollák Zoltán gólja mellett egy öngól is hozzájárult a mieink sikeréhez.

KEREKES GÓLJA

A 2014-es vb-selejtezőn egy csoportba került a két ország csapata: 2012 őszén Egervári Sándor szövetségi kapitány irányításával Tallinnban Hajnal Tamás góljával győztek a magyarok 1–0-ra.

HAJNAL TAMÁS GYŐZTES GÓLJA

Egy évvel később Budapesten 5–1 lett a vége: Ragnar Klavan öngólja után Hajnal Tamás, Böde Dániel, Németh Krisztián és Dzsudzsák Balázs szerezte a magyar gólokat, de ismerős lehetett a szépítést jegyző Tarmo Kink neve is, aki évekig a Győri ETO légiósa volt.

AZ 5–1-ES GYŐZELEM ÖSSZEFOGLALÓJA

2018 őszén már a Nemzetek Ligája-sorozatban találkoztak a csapatok, és a tallinni összecsapás nem jó emlék Marco Rossinak, a 3–3-as végeredmény csalódást keltett, míg a Groupama Arénában rendezett visszavágó 2–0-s győzelemmel végződött – a válogatottságtól azóta visszavonult Szalai Ádám mindkét meccsen szerzett gólt. Tallinnban tehát veretlen a válogatott, Budapesten nem, de ez csak játék a számokkal: hat hivatalos mérkőzésen négy győzelem, egy döntetlen, egy vereség a mérleg, tizenhat magyar és öt észt gólt jegyezhettünk fel.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
19.30: Magyarország–Észtország, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik