Három góllal nyertek a spanyolok Joselu nagy napján

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.03.25. 20:45
null
Az új korszak első gólja (Fotó: AFP)
Folytatódnak a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők, az új szövetségi kapitány által vezetett Spanyolország az A-csoportban hazai pályán 3–0-ra megverte Norvégiát.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Spanyolország–Norvégia 3–0 (1–0)
Málaga,
La Rosaleda, 30 000 néző. Vezette: Bastien (francia)
Spanyolország: Kepa – Carvajal, Nacho, Laporte, A. Balde – Rodri, Merino (Fabián, 81.) – Olmo (Pino, 67.), Aspas (Ceballos, 58.), Gavi (Oyarzabal, 58.) – Morata (Joselu, 81.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente
Norvégia: Nyland – M. Pedersen (Ryerson, 74.), Strandberg, Östigard, Meling (Björkan, 74.) – Ödegaard, Berg, Aursnes – Berge (O. Solbakken, 74.), Sörloth (Brynhildsen, 87.), Elyounoussi (J. Larsen, 74.). Szövetségi kapitány: Stale Solbakken
Gólszerző: Olmo (13.), Joselu (84., 85.)

A csoport másik mérkőzésén
Skócia–Ciprus 3–0 (1–0)
Glasgow. G: McGinn (21.), McTominay (87., 90+3.).
K:
Joanu (Ciprus, 90+5.)

A lesérült Erling Haaland nélkül lépett fel Norvégia Spanyolországban, és a fegyelmezett védekezés mellett a spanyol futballt jól ismerő Alexander Sörloth, Martin Ödegaard kettősben bízott a gólszerzés területén. Nos, előbbi remekül futballozott, de kiváló passzait sem Ödegaard, sem Fredrik Aursnes nem tudta a kapuba vágni – a másik oldalon ellenben Alejandro Balde passzával megtette ezt Dani Olmo.

Az övé lett tehát a Luis de la Fuente-korszak első gólja: az új szövetségi kapitány a Kepa – Carvajal, Nacho, Laporte, A. Balde – Rodri, Merino – Olmo, Aspas, Gavi – Morata csapatot küldte pályára; elődje, Luis Enrique a téli világbajnokságtól az Unai Simón – M. Llorente, Rodri, Laporte, Alba (A. Balde, 98.) – Gavi (Soler, 63.), Busquets, Pedri – Ferran Torres (Nico Williams, 75.; Sarabia, 119.), Asensio (Morata, 63.), Olmo (Fati, 98.) gárdával búcsúzott, a marokkóiak ellen.

Nem remekelt a házigazda, bár az első félidőben Mikel Merinónak, a második elején Iago Aspasnak volt egy helyzete, de Nacho és Daniel Carvajal többször is góltól mentette meg a kapu előtt a csapatát. Az 58. percben De la Fuente a pályára küldte Dani Ceballost és Mikel Oyarzabalt, a spanyol futball két „örök ígéretét”, lett így klasszikus karmestere és szélsője csapatának. Nem sokra rá Olmót Yeremy Pino váltotta, aki Ceballos zseniális passzát a jobb alsó mellé küldte az ötös jobb sarkáról a hajrá nyitányaként.

Négyet cserélt ekkor a norvég kapitány, az egykori kiváló középpályás, Stale Solbakken, de nem járt szerencsével – ellenben kollégája pályára küldte Fabiánt, aki adott egy gólpasszt a vele együtt beálló, 32 éves újoncnak, Joselunak!

Joselu igazán emlékezetes módon debütált, ugyanis első labdérintésével gólt szerezhetett volna, de kihagyott egy ziccert, majd ugyanonnan gólt fejelt...


... egy perccel később pedig ismét betalált!

Győzelemmel nyitotta tehát új korszakát a spanyol válogatott, Haaland nélkül félkarú középcsapat a norvég válogatott.

PERCRŐL PERCRE


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

A spanyolok legidősebb újonca a 34 évesen és 224 naposan debütáló Puskás Ferenc volt, a második a 33 évesen és 8 naposan bemutatkozó Fernando Argila.

Joselu De la Fuente első újonca a 844. spanyol válogatott, és Curro Torres mögött a második, aki Németországban született. Két nap múlva lesz 33 éves a Real Madrid egykori támadója.


Négy perc a ráadás.

90. perc
Rodri lő a 16-osról jobbal a jobb alsó felé, vetődve fogja a labdát a kapus.

87. perc Ola Brynhildsen váltja Sörlothot, ékcsere.

85. PERC JOSELU ISMÉT BETALÁL, az ötös jobb sarka elől ballal a bal alsóba lő! Björkan labdavesztése után Pino lőtt ballal balról hatról kapura, véd Nyland, de éppen a cserecsatár elé pattan a labda. 3–0!

84. PERC JOSELU FEJJEL MÁR ELTALÁLJA A LABDÁT, és el is dönti a meccset. Ugyanonnan, azaz a bal kapufa elől, három méterről a jobb alsóba fejeli Fabián a 16-os elől érkező finom emelését. Björkan mellől: 2–0!

83. perc MI MARADT KI?! Pino ad be jobbról laposan, Joselu a bal sarok elől, három méterről lyukat rúg!

81. perc Az újonc, 32 éves Joselu be, Morata le, ékcsere. Fabián be, Merino le, motorcsere. Rodri lett a csapatkapitány.

80. perc MELLÉ, Berg ad be jobbról jobbal, Sörloth kissé balról, hat méterről jobbal a bal felső mellé lő, kapásból. HATALMAS HELYZET VOLT!

79. perc Merino lő ballal az ötös bal sarkáról kapura Carvajal emelése után, de blokkol az előtte álló Strandberg. Nem is ő, hanem a dortmundi Ryerson mentett hatalmasat.

77. perc Ceballos zseniálisan perdít a 16-os elől jobbra Pinónak, aki az ötös sarka elől jobbal a túlsó alsó mellé lő!

74. perc Négyes csere a vendégeknél: Meling, Elyounoussi, Berge és Pedersen le, Fredrik André Björkan, Jörgen Larsen, Ola Solbakken, Julian Ryerson be. Két ékkel a norvégok.

70. perc Rodri passzát Ceballos az ötös előteréből a kapus ölébe csúsztatja fejjel.

A spanyolok Málagában: 7 siker, 3 vereség.

Spanyol mesterek és első gólszerzőjük a közelmúltból
Morientes (Aragonés, 2004)
Xabi Alonso (Del Bosque, 2008)
David Silva (Lopetegui, 2016)
Diego Costa (Hierro, 2018)
Saúl (Luis Enrique, 2018)
Sergio Ramos (Moreno, 2019)
Dani Olmo (De la Fuente, 2023)

68. perc Morata megindul, Berg szereli őt, bele is sérül a nagy sprintbe a szűrő.


67. perc Yeremy Pino be, Olmo le, szélső helyett szélső.

63. perc Sörloth sokadik kiváló passzát ballal kapura rúgja az ötös bal sarka elől Merling, de odalép neki Carvajal, majd ráesik. Ápolás. A szöglet után Sörloth lök az ötösön, kirúgás.

58. perc Mikel Oyarzabal és Dan Ceballos be, Gavi és Aspas le.

55. perc Pedersen lő az ötös jobb sarka elől kapura, Nacho ment a bal sarok előtt, a labdát ballal a fejére pörgeti, majd elmegy balra a labda a csodálkozó, gyorsan megforduló Kepa mellett, aki utánavetődik, és meg is fogja azt.


51. perc Alexander Sörloth kap sárga lapot, felrúgta Merinót becsúszva, majd reklamált.

49. perc Carvajal megindul, jobbról jobbal remekül ad középre, de Aspas hétről a kapus ölébe fejeli a labdát.

46. perc Bergét kell ápolni, Gavi fejelte meg őt légi párharc címén. A sokkal kisebb Gavi...

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!


#VamosEspaña | #EURO2024pic.twitter.com/pcnSANfTnY


E párharc legjobb góllövői:
Joshua King 2
Raúl 2
Steffen Iversen 2


(WELTFUSSBALL)



45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

42. perc Martin Ödegaard ellöki Merinót, majd hevesen reklamál, sárga lap.


41. perc
Az 50. válogatottságát ünneplő Elyounoussi megindul, bedob egy cselt, szereli őt a 16-oson belül közös erővel Laporte és Carvajal.

40. perc Közepes iram, hatalmas mezőnyharccal és kemény belemenésekkel.

34. perc Carvajalt szereli a 16-os előtt a harcias Sörloth, kissé balról, 14-ről kapura lő jobbal Merling, de közbevetődik Carvajal.

30. perc Carvajal felcsap karmesternek, az ötös bal sarka elé ível, Merino ballal kapura lő, jobb lábbal véd a rövid sarok előtt Nyland!

Norvégia mind a 4 meccsét elvesztette Spanyolország ellen Spanyolországban (egyet Gijónban, egyet Las Palmasban és kettőt Valenciában).

29. perc Nagy védés, nagy lövés: Sörloth jobb oldali beadását ballal kapura zúdítja kapásból az ötös bal sarkáról Aursnes, de jobb kézzel véd a léc alatt Kepa!

A Luis Enrique-korszak első gólja is a 13. percben született, Saúl Níguez szerezte


25. perc
Olmo jobbról jobbal a túlsó sarok elé passzol, laposan, Morata éppen csak lemarad a labdáról. Nyland érezte ezt, visszahúzta a kezét. A Lipcse kapusa ebben az idényben 2 mérkőzésen játszott a klubjában.

Berge 195 centiméter magas.

21. perc Ödegaard bal oldali szögletét elfejeli a bal sarok előtt Nacho elől a sokkal magasabb Berge, de Laporte takarít. Aztán jöhet a második labdacsere.



15. perc Sörloth remekül indul meg a jobb szélen, laposan középre ad, Ödegaard bedob egy remek cselt az átvétellel, ballal kapura lő 12-ről, de blokkol Nacho! Aztán Rodri jól felrúgja, ápolás.

13. PERC VEZETNEK A HAZAIAK, Morata középről érkező passzát Balde kissé balról, 14-ről Berge lába között középre rúgja, DANI OLMO jobbal a bal alsóba teszi technikás mozdulattal a labdát az ötösről. 1–0!

Norvégiának van szép emléke a spanyol válogatottról, hiszen eddigi egyetlen Európa-bajnoki szereplése egyetlen győzelmét ellene aratta (1–0, 2000), de az azóta lejátszott négy mérkőzésre inkább az ellenfél gondolhat vissza jó érzésekkel: három spanyol siker, egy döntetlen.


10. perc Olmo beadását kifejeli Nacho elől Sörloth.

9. perc Merino indítja Moratát, aki rosszul ad be az ötös bal sarka elől ballal, Gavi megindul, és kiharcol egy szögletet.

Egy kis örökmérleg: 8 mérkőzés, 5 spanyol és 1 norvég sikerrel, 12, ill. 4 rúgott góllal.

1. perc Ödegaard indítása hosszú Sörlothnak, Kepáé a labda. A két norvég sokat légióskodott/légióskodik Spanyolországban, nem lesznek nyelvi gondjaik alkalomadtán.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak vörös mezben és fekete nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

Haalandot – aki bő egy hónappal ama dicsőséges rotterdami 1–0 után született meg – nevezték az eddigi utolsó spanyol–norvégra, amelyet 2019 őszén játszottak, csakhogy az akkor még Salzburgban futballozó 19 éves csodagyerek sérülés miatt kimaradt abból az 1–1-ből. Azóta már túl van a Dortmundon, immár a Manchester City futballistájaként mondhatja el magáról, hogy eddigi 23 válogatott meccsén 21 gólt szerzett, benne két triplával, négy duplával – és azt, hogy a spanyolok elleni nyitányról le kell tennie, megint egy sérülés miatt...

Nacho 4 és fél év után újra címeres mezben. Haaland kidőlt, a következő selejtezőn sem játszik, haza is utazott már.


A 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőit 2023 márciusa és 2024 márciusa között játsszák le. A klasszikus selejtezők 2023 novemberéig tartanak, míg az azt követően szabadon maradó három kvótáért 12 csapat száll harcba a 2022-es Nemzetek Ligája-eredmények alapján. Hogyan lehet továbbjutni? Mikor vannak a játéknapok? Mi a csoportbeosztás? Hogyan és kik között zajlik a playoff? Mi dönt pontazonosság esetén? Nézzük a legfontosabb általános tudnivalókat!


Segio Busquets válogatottól visszavonulása és Pedri sérülése miatt a középpálya is átalakult, ezen a területen a fiatalos lendület domborodhat ki Gavival az élen, míg a támadóknál Álvaro Morata mellett Nico Williams is fontos szerepet kaphat. Luis de la Fuente a játékosok múltja helyett a pillanatnyi formát veszi figyelembe, hogy eldöntse, ki kerül a kezdőcsapatba az Erling Haaland nélkül készülő Norvégia ellen.

A szakember elhivatottságát radikális változtatásai is jelzik, több, korábban meghatározó játékos – így David de Gea, Jordi Alba, Marco Asensio és Ansu Fati – nem tagja a keretnek, azonban a Chelsea kapusa, Kepa Arrizabalaga, valamint a Real Madrid védője, Nacho Fernández visszatért. A kapitány a sokoldalú játékszervezés híve, így a széleken védekezni és támadni egyaránt alkalmas Alejandro Balde és Pedro Porro is meghívót kapott.

Szombaton, az új szövetségi kapitány, Luis de la Fuente jelentős változtatásait követően új fejezet kezdődik a spanyol válogatott történetében. AZ EREDMÉNYTELEN VB UTÁN a spanyolok új szövetségi kapitány, Luis de la Fuente vezetésével várják a norvégok elleni összecsapást, az Európa-bajnoki selejtező lesz a 61 éves edző debütálása a válogatott élén.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SPANYOLORSZÁG–NORVÉGIA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik