Vágólapra másolva!
A Tottenham Hotspur labdarúgócsapatánál nincs könnyű dolga egyetlen sztáredzőnek sem. A londoni klubnál rengeteg sikeres szakember megfordult már, mégis mindenki megbukott. A Spurs edzőtemetőjének legújabb áldozata Antonio Conte lett, aki hiába nyert korábban bajnokságot a Juventusszal, a Chelsea-vel és az Interrel, ennél a csapatnál nem tudott sikeres lenni, és miután mindenkivel összeveszett, kirúgták. A heves vérmérsékletű olasz tréner utódja a Bayern Münchentől szezon közben elzavart Julian Nagelsmann lehet, aki megtörheti az átkot, vagy a többiekhez hasonlóan edzői pályafutása egyik legnagyobb kudarcát könyvelheti el annál a csapatnál, amely már 15 éve nem nyert semmit.

A Tottenham edzőtemetőjének legújabb áldozata: Antonio Conte

A Southampton elleni 3-3-as döntetlen után a Tottenham olasz sztáredzője ritkán látható előadást tartott a meccset követő sajtótájékoztatón. A londoni együttes 3-1-re vezetett, mégsem tudott nyerni a kiesőjelölt ellen, és mindez nagyon feldúlta a temperamentumos trénert, aki nem kímélte saját játékosait és a klubvezetésnek is nekiment.

tette fel Conte a költői kérdést, megásva saját sírját a csapat edzőjeként.

"A legnagyobb gond az, hogy már többször megmutattuk, hogy nem vagyunk csapat.

11 önző játékos van a pályán, akik nem akarnak segíteni egymásnak, nem játszanak szívvel" -

tette hozzá az 53 éves szakember.

Egy ilyen megnyilvánulás után nem volt meglepő, hogy a Southampton elleni volt az utolsó meccse Conténak a Spurs kispadján, a vezetőség bő egy héttel a történtek után megvált az edzőtől.

Antonio Conte a Southampton elleni meccs után nekiment a klubnak Forrás: AFP/Adrian Dennis

A februárban epeműtéten átesett Conte hivatalosan közös megegyezéssel távozott a Tottenhamtől, és már korábban voltak arra utaló jelek, hogy egyáltalán nincs meg a kémia közte és játékosai között. A Sky Sport Italia szakértője, Beppe Bergomi szerint már az AC Milan elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzése után érezni lehetett, hogy hamarosan véget ér az olasz szakember londoni kalandja.

mondta Bergomi utalva a San Siróban elszenvedett 1-0-s vereségre a BL-ben.

Conte csak mosolygott a milánói BL-vereség után Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Tottenham a hazai pályán játszott visszavágón sem tudott gólt lőni a milánói együttesnek, csak gól nélküli döntetlenre volt képes, így simán kiesett. Az a mérkőzés is tartogatott botrányt, ugyanis a Spurs brazil csatára, Richarlison saját edzőjét okolta a kudarc miatt.

"Nem értettem a döntését. Az utóbbi időben jól játszottam, nyertünk a Chelsea és a West Ham ellen is, majd hirtelen a kispadra ültetett. Miután a Wolverhampton ellen csak öt percet kaptam, megkérdeztem az okát, de nem kaptam magyarázatot. Tegnap megkértek rá, hogy csináljak erőnléti tesztet az edzőteremben, és azt mondták, hogy kezdő leszek a Milan ellen, ha átmegyek rajta. Erre a kispadon ültem megint. Egyszerűen vannak dolgok, amiket nem értek. Persze, megint nem kaptam magyarázatot.

bírálta nyíltan Contét a brazil sztárfocista, aki a katari vb-n a torna legszebb gólját lőtte.

Richarlison a saját edzőjét szidta, de a válasz nem maradt el Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Természetesen nem maradt el a válasz, a következő sajtótájékozatón Conte keményen visszaszólt szókimondó játékosának.

"Richarlison azt mondta, hogy sz.r szezonja van. Igaza van. Jól kezdett velünk, de sokat volt sérült. Majd elment a világbajnokságra és újabb súlyos sérülést szenvedett.

Nulla gólt szerzett a bajnokságban, csak kettőt a Bajnokok Ligájában, szóval a srác igazán őszinte volt, amikor azt mondta, hogy nincs jó szezonja.

De még nem ért véget a szezonja, ha megérdemli, hogy játsszon, megadom neki a lehetőséget. Szerintem hibázott, mert amikor azt mondod, hogy én, és nem azt, hogy mi, akkor az azt jelenti, hogy csak magadra gondolsz és önző vagy" - tette helyre játékosát az olasz edző.

Conte körül már januárban gyűltek a viharfelhők, az Arsenal elleni 2-0-s vereség után kínos magyarázkodásba kezdett, amiből szintén arra lehetett következtetni, valami nagyon nincs rendben közte és a klub között.

sőt a klub- vagy a sportigazgatót sem láttam soha, hogy felvázolná a vezetőség nézőpontját vagy stratégiáját" - mondta a riportereknek, majd azt is hozzátette, hogy Olaszországban a csapat kijelöl egy olyan munkatársat, akinek a médiával való kapcsolattartás a feladata.

A BL-nyolcaddöntős kudarc után is odaszúrt egyet a vezetőségnek, nyilatkozata alapján nem úgy tűnt, hogy túlzottan hinne a csapatában és magas célokat merne kitűzni. "Tizennégy hónapja vagyok itt, és ne felejtsük el, hogy az előző idényben a Konferencialiga csoportkörében estünk ki.

mondta a Milan elleni vesztes párharc után.

Antonio Conte elveszítette az öltöző feletti uralmát és a vezetőséggel is összeveszett Forrás: AFP/Oli Scarff

Conte korábban azt sem titkolta, hogy hiányzik neki Olaszország és szeretne közelebb lenni az otthonához, különösen azután, hogy az elmúlt hónapokban több barátját is elvesztette súlyos betegség miatt. Tény, hogy a Juventus és az Inter edzőjeként hazájában remek eredményeket ért el, de Angliában sem volt sikertelen, hiszen 2016 és 2018 között a Chelsea-t irányította, amellyel első idényében Premier League-t, másodikban FA-kupát nyert.

Persze nem Conte az egyetlen edző, aki megbukott a Tottenham kispadján, előtte olyan nagy nevek, mint Mauricio Pochettino, vagy José Mourinho is kudarcot vallottak.

Az argentin Pochettino több mint 5 éven át, közel 300 mérkőzésen irányította a Spurst, és 2019-ben karnyújtásnyira került a klub történetének legnagyobb sikeréhez, ugyanis a Bajnokok Ligája döntőjébe vezette a csapatot. A bravúr azonban nem sikerült, a Liverpool jobban futballozott és megérdemelten nyert 2-0-ra a madridi Wanda Metropolitano Stadionban. A 2008 óta egyetlen trófeát sem nyerő Spurs a 2015/2016-os idényben kihasználhatta volna a Premier League sztárcsapatainak szenvedését, ám ekkor sem tudott bajnokságot nyerni, mert hatalmas meglepetésre a Claudio Ranieri által irányított Leicester City világszenzációt okozva angol bajnok lett, a sokáig versenyben lévő Tottenhamet végül pedig az Arsenal is megelőzte, így Pochettino együttesének be kellett érnie a harmadik hellyel.

2019-ben érhette volna el története legnagyobb sikerét a Spurs, ám a BL-trófea a Liverpoolé lett Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az argentin trénerrel a 2019/2020-as szezont borzasztóan kezdte a Spurs, ezért az idény elején menesztették. Pochettinót a Manchester Unitedtől kirúgott José Mourinho követte a kispadon, aki remekül rajtolt, de a kezdeti lendület fokozatosan alábbhagyott és másfél év múlva mennie kellett. Utódjának, a szintén portugál Nuno Espirito Santónak ennyi idő sem jutott, 4 hónap után elzavarták a pocsék eredmények miatt. Őt követte Conte, aki korábban a Juventusszal, a Chelsea-vel és az Interrel is bajnok tudott lenni, de a Tottenham-projektbe ő is csúfosan belebukott.

Világsztárok trófeák nélkül

A Tottenham Hotspur legutóbb 2008-ban nyerte meg az angol Ligakupát, azóta viszont egyetlen trófea sem került a klub vitrinjébe. A londoni csapatnak általában nincs olyan erős kerete, mint a Manchester Citynek, a Liverpoolnak és a Chelsea-nek, de mindig remek játékosokat és neves edzőket igazol, mégsem képes egyetlen versenysorozatban sem az élen végezni.

Premier League-t még sosem nyert az egyesület, angol bajnok legutóbb 1961-ben volt, és az FA-kupában sem diadalmaskodott 1991 óta.

A nemzetközi porondon sem sokkal jobb a helyzet, története során kétszer nyerte meg a klub az Európa-liga elődjét, az UEFA-kupát (1972, 1984), a manapság nem létező Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK) pedig egyetlenegyszer, 1963-ban hódította el.

A mostani játékoskeretben több világklasszis játékos is szerepel, többek között a világbajnok francia kapus, Hugo Lloris, a legjobb ázsiai labdarúgó, a dél-koreai Szon Hung Min, valamint az angol válogatott gólrekordere, Harry Kane. Ennek ellenére a csapat a mostani szezont is "hagyományszerűen" trófea nélkül fogja zárni, ugyanis a hazai és a nemzetközi kupákból már kiesett, a PL-ben jelenleg a negyedik helyen áll. A Bajnokok Ligája-részvétele sem biztos még, mert a bajnokságban nem sokkal van lemaradva mögötte a Newcastle és a Liverpool, ezzel a két csapattal még ádáz küzdelmet kell folytatnia a negyedik hely megőrzéséért.

A 2022/2023-as idényt is trófea nélkül zárja a Tottenham Forrás: AFP/Justin Tallis

Visszatérve a csapat sztárjaihoz, az utóbbi évek, évtizedek eredménytelenségének ismeretében óriási meglepetés, hogy az együttes legnagyobb klasszisa, Harry Kane még mindig a londoniak játékosa.

Az angol válogatott és a Tottenham gólrekordere kétségtelenül a világ legjobb csatárainak egyike, aki 29 évesen még egyetlen kupát sem nyert profi karrierje során.

A nemzeti csapattal 2021-ben Eb-döntőt, klubjával 2019-ben BL-döntőt már veszített, de még mindig nincs trófeája. Ha a Manchester Cityben futballozna, akkor ez valószínűleg nem így lenne, Pep Guardiola csapata 2021 nyarán sok pénzt fizetett volna érte, de akkor meghiúsult az üzlet. Tavaly Erling Haaland érkezett a Cityhez, aki ontja a gólokat, így szinte kizárt, hogy Kane csatlakozzon a manchesteriekhez.

Persze kérője akad bőven, Angliában több csapat is szívesen látná a soraiban, külföldről a Bayern München és a Real Madrid már élénken érdeklődött iránta. Kane eddig a klubhűség mintapéldánya, de már abban a korban van, hogy fontos döntést kell hoznia, mert 2-3 év múlva már nem biztos, hogy fél Európa őt akarja leigazolni. Angol sajtóhírek szerint

a Manchester United idén nyáron minden követ megmozgat majd a gólerős sztárcsatár megszerzéséért, ám a Tottenham klubelnöke, Daniel Levy 100 millió fontért kevesebbért

semmiképpen sem hajlandó elengedni. Maga a támadó még nem szólalt meg az esetleges klubváltás kapcsán, a Spursnél valószínűleg abban reménykednek, hogy ha tervez is ilyet, majd az új edző meggyőzi a maradásról.

Harry Kane 271 góljával a Tottenham gólrekordere és a csapat legnagyobb sztárja Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Bayerntől kirúgott edző lehet a megmentő, vagy ő is elbukik?

Két évvel ezelőtt, Mourinho kirúgása után a klub korábbi játékosa, Ryan Mason vette át a szezon végéig a csapat irányítását, és most Conte menesztését követően is kijelölte megbízott edzőjét a klub Cristian Stellini személyében. Ezúttal viszont nem biztos, hogy nyárig várnak az új tréner kinevezésével, főképpen azért sem, mert időközben munkanélkülivé vált egy tehetséges edző.

A Bayern München meglepetésre szezon közben kirúgta a 35 éves Julian Nagelsmannt, a hírek szerint a német szakember veheti át Conte helyét.

Nagelsmann játékoskarrierje egy súlyos sérülés miatt korán véget ért, ezért már nagyon fiatalon edzőnek állt. Mindössze 29 évesen a Bundesligában szereplő Hoffenheim csapatát irányította, onnét került Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik klubjához, az RB Leipzighez, majd 2021 nyarán a bajor rekordbajnok Bayern Münchennél váltotta a német válogatott élére kinevezett Hansi Flicket.

Julian Nagelsmann lehet a Tottenham következő edzője Forrás: AFP/Ina Fassbender

A Bayernnél hozta a "kötelezőt" a fiatal tréner, megnyerte a Bundesligát, valamint kétszer elhódította a Német Szuperkupát, de a mostani idény közben menesztették, annak ellenére, hogy a bajor klub még mindhárom versenysorozatban (Bundesliga, Német Kupa, BL) harcban áll a végső győzelemért.

Nagelsmann a Tottenhamnél újjáépítheti magát, viszont a Spurs korábbi edzőinek a sorsát tekintve egyáltalán nem biztos, hogy jó döntés lenne számára, ha a londoni klubnál folytatná pályafutását. Az elmúlt években a világ legjobb trénerei közül többen is megfordultak a kispadon, de mind elbuktak, szakmai szempontból nagyon kockázatos egy edzőnek ezt a munkát elvállalnia.

A klub szurkolói közül a legtöbben a rossz eredmények miatt a 22 éve regnáló elnököt, Daniel Levy-t okolják, aki már számos olyan lépést tett, amivel felháborította a drukkereket.

Anyagi haszonszerzés céljából Stratford városába akarta költöztetni a klubot és az Európai Szuperligához is csatlakozni akart. Pochettino edzősködése idején volt egy olyan periódus, amikor 18 hónapon át egyetlen futballistát sem igazolt a Spurs, amely 22 év alatt 14 vezetőedzőt és 6 sportigazgatót alkalmazott és mindössze egyetlen trófeát tudott nyerni, azt is már nagyon régen, 2008-ban.

A Tottenham elnöke, Daniel Levy nem túl népszerű a szurkolók körében Forrás: DPPI/Joe Toth

A szurkolók szerint az sem véletlen, hogy két olyan sikeres edző, mint Mourinho és Conte - akik minden más csapatuknál nyertek kupákat - a Tottenhamnél semmit sem tudtak felmutatni. Elképzelhető, hogy amíg ez a klubvezetés lesz uralmon, a londoni csapat egy "edzőtemető" marad, amit érdemes minden sikerre vágyó szakembernek minél messzebb elkerülnie.