Csak a gól hiányzott a Nyíregyháza és a Veszprém eseménydús mérkőzésen

Vörös SándorVörös Sándor
Vágólapra másolva!
2023.05.28. 17:20
null
A helyzetek megvoltak, de egyik csapatnak sem sikerült előnyt szereznie a visszavágóra (Fotó: Szalai Csaba – vehir.hu)<br />
Jó tempójú találkozót játszott egymással a harmadosztály Nyugati csoportját megnyerő VLS Veszprém és az NB II-ben 18. helyen végző Nyíregyháza Spartacus FC az osztályozó első felvonásán: a helyzetek, kapufák ellenére gól nélküli döntetlen született, így majd Kisvárdán döntenek egymás sorsáról a csapatok.

OSZTÁLYOZÓ A LABDARÚGÓ NB II-BE JUTÁSÉRT
1. MÉRKŐZÉS

PRACTICAL VLS VESZPRÉM–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 0–0
Ajka, Városi Szabadidő- és Sportcentrum, 2500 néző. Vezette: Káprály Mihály (Baghy Csaba, Máyer Gábor)
VESZPRÉM: Héninger – Krebsz, Balogh M., Dobsa, Zachán – Baldauf, Somogyi R. – Gálfi, Molnár B. (Horváth H., 74.), Major N. (Balázs Zs., 81.) – Bartusz (Takács M., 56.). Vezetőedző: Pető Tamás
NYÍREGYHÁZA: Hegedüs L. – Farkas B. (Csősz, 77.), Baki, Gengeliczki, Nagy B. – Sigér Á., Pekár – Gresó (Major M., 77.), Pataki B., Szerető (Kovácsréti, 66.) – Novák Cs. (Oláh B., 53.). Vezetőedző: Lengyel Roland

ÖSSZEFOGLALÓ

A Veszprém tíz év után feljut, vagy a Nyíregyháza hét év után kiesik? Erre a fő kérdésre teljes mértékben csak június első vasárnapján kapunk választ, az azonban biztos volt, hogy az osztályozó első felvonására ellentétes lelkiállapotban érkeztek a csapatok.

A bakonyiak három idény alatt az NB III Nyugati csoportjának tetejére értek, hiszen két bronzérem után idén – pályaválasztóként veretlenül – megnyerték a bajnokságot, igaz, ehhez kellett az is, hogy Bartusz Dániel az előző hétvégén a 96. percben döntetlenre mentse az OPUS TIGÁZ Tatabánya elleni, döntőnek beillő találkozót (2–2).

Ezzel párhuzamosan a nagy múltú, de a mögöttünk hagyott tíz hónapban öt edzőváltáson is áteső Szpari sorsa szintén kérdéses volt az utolsó fordulóig, ám mivel a bronzérmes FC Ajka 2–1-re legyőzte a Békéscsaba 1912 Előrét, így a Szeged-Csanád Grosics Akadémia ellen alulmaradó (1–3) nyírségiek lehetőséget kaptak, hogy a két mérkőzést jelentő pótvizsgán meghosszabbíthassák NB II-es tagságukat.

E pótvizsga első felvonása nem tükrözte a papíron meglévő osztálykülönbséget. A csapatok kifejezetten jó tempójú mérkőzést vívtak egymással, a veszprémiek felnőttek a feladathoz, s a 17. percben Molnár Balázs be is talált Hegedüs kapujába, ám mindezt lesről tette. Nem sokkal később a vendégek is megszerezhették volna a vezetést, ám Novák fejesét követően Héninger óriási bravúrral szögletre ütötte a labdát. Az első fél óra után alábbhagyott az iram, a Szpari átvette a kezdeményezést, s a lehetőségei is megvoltak, ám vagy pontatlanul sikerültek a lövések, vagy pedig Héninger mutatott be nagyobbnál nagyobb hárításokat.

A játék képe a térfélcserét követően sem változott, a Nyíregyháza próbálta irányítása alatt tartani az eseményeket, a 63. percben pedig minden addiginál közelebb került a gólszerzéshez, ám Farkas Bendegúz Molnár mellett, ajtó-ablak helyzetben a felső lécre lőtte a labdát! A hajrára kanyarodva aztán a veszprémiek is megélénkültek, a 78. percben egy jobb oldali beadás után Major Norbert találta el a jobb oldali kapufát, ami a találkozó utolsó nagy helyzetét, s végül az igazságos döntetlent is jelentette.

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: A jelzett hosszabbítást követően véget ért a mérkőzés, amely 0–0-s döntetlennel zárult, így június első vasárnapján Kisvárdán dől el, hogy a Practical VLS Veszprém, vagy pedig a Nyíregyháza Spartacus FC folytathatja a másodosztályban. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Letelt a rendes játékidő, melyet követően három perc a hosszabbítás.

90. perc: Hegedüs ívelt fel egy labdát az oldalvonal mellől, de pontatlanul tette, Baldauf pedig azonnal Takács Martint hozta játékba, aki a félpályáról az üresen tátongó kapura tekerte a labdát, ám kísérlete mellé ment.

81. perc: Újabb bakonyi változtatás: Major Norbert helyett Balázs Zsolt kap lehetőséget.

80. perc: Somogyi Richárd reklamálásért kapta a mérkőzés negyedik sárga kártyáját.

78. perc: Ezúttal a veszprémiek hibáztak el egy óriási lehetőséget! Dobsa hosszú felívelését Horváth Hunor gyűjtötte be, majd remekül tekerte középre a labdát, ahol Major Norbert érkezett: a házigazdák játékosa 6 méterről, ajtó-ablak helyzetben a jobb oldali kapufát találta telibe!

77. perc: Kettős cserével frissített a Szpari: Farkas Bendegúz Csősz Richárdnak, Gresó Mátyás pedig Major Marcellnek adta át a helyét.

A Szpari idényét talán a hektikus szóval lehetne jellemezni: a nyírségiek kispadján nem kevesebb, mint öt alkalommal történt váltás a mögöttünk hagyott tíz hónapban. A csapat Feczkó Tamással kezdte az idényt, majd a helyére Huszák Géza érkezett, akit decemberben, az utolsó két őszi meccsre Lengyel Roland váltott. A tavaszi küzdelmeket aztán Visinka Edével a kispadon indították a piros-kékek, ám három döntetlen és négy vereség után újabb váltás következett, s Fekete Tivadar sportigazgatóval fejezték be a szezont.

74. perc: A második veszprémi csere alkalmával Molnár Balázs hagyta el a pályát, helyette Horváth Hunor kap lehetőséget.

72. perc: A hazai térfél közepén Molnár Balázs buktatta hátulról Gresó Mátyást, amiért megkapta a találkozó harmadik sárga lapját.

66. perc: Újabb csere a vendégek oldalán: Szerető Krisztofer helyére Kovácsréti Márk érkezett.

66. perc: Lehetőség a másik oldalon is: Major vette át Molnár passzát, majd az ötösről védője szorításában kapura kanalazta a labdát, ami nem sokkal ugyan, de mellé ment.

63. perc: Mi maradt ki! Nagy – Gresó volt a labda útja, utóbbi remekül hozta játékba Pataki Bencét, aki becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd 10 méterről lövésre szánta el magát – Héninger a sokadik bravúrt bemutatva hárított. A kipattanóra Farkas Bendegúz érkezett, aki Molnár mellett, ajtó-ablak helyzetben a felső lécre lőtte a labdát!

Az előző gondolatmenet folytatásaként lejegyezhetjük, hogy a bakonyiak az NB III Nyugati csoportjában legutóbb 2022. október 6-án Érdről távoztak üres kézzel (2–1). Az azóta eltelt 234 napban 25 veretlen bajnokit abszolváltak, 19 győzelemmel és 6 döntetlennel. Pető Tamás együttese pályaválasztóként még komolyabb mutatókkal bír, hiszen saját közönse előtt legutóbb 2023. április 10-én, azaz 413 napja kapott ki az SC Sopron csapatától (1–2).

56. perc: Cseréltek a házigazdák, Bartusz Dániel helyett Takács Martin a pályán.

56. perc: A saját kapujától indított egy kontrát a nyírségi együttes: Szerető ugratta ki remekül Pekárt, aki becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd 11 méterről nagy erővel kapura lőtte a labdát, Héninger azonban újabb nagy védést bemutatva őrizte meg hálóját a góltól.

A Practical VLS Veszprém elismerésre méltó mutatókat produkált a 2022/2023-as idényben: a piros-kékek pályaválasztóként nem kaptak ki (16 győzelem és 3 döntetlen), s a 38 forduló alatt csupán két mérkőzésen nem szereztek gólt amellett, hogy 22 (!) bajnokit kapott találat nélkül hoztak le.

53. perc: Kényszerű okok miatt változtatott a Nyíregyháza Spartacus FC szakmai stábja: Novák rosszul lépett bele egy labdába, majd húzódás miatt cserét kért. A helyére Oláh Benjámin érkezett.

48. perc: A mérkőzés második sárga lapját Szerető Krisztofer kapta, miután a jobb oldalon lerántotta ellenfelét.

47. perc: A vendégek ötödik sarokrúgását is Pekár tekerte középre a jobb oldalról: az érkező Gengeliczki a védőket megelőzve 7 méterről fejelt, a léc alá tartó fejesénél Héninger újabb bravúrt mutatott be, s szögletre ütötte a labdát.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész. A szünetben egyik szakvezető sem változtatott csapata összeállításán.

45. perc: Hosszabbítás nélkül véget ért az első félidő, melyet követően Practical VLS Veszprém – Nyíregyháza Spartacus FC 0–0. Hamarosan jövünk a második játékrésszel!

43. perc: Pekár bal oldali szögletét követően Farkas Bendegúz 6 méterről fejelte fölé a labdát. A vendégek futballistája az akció során Zachánnal ütközött, majd ápolásra szorult, de folytatni tudta a játékot.

40. perc: Szerető indította a jobb oldalon Farkast, aki Gresót hozta játékba, utóbbi remekül passzolt Pataki Bence elé. A vendégek játékosa 16 méterről kapura lőtte a labdát, próbálkozása lepattant a veszprémi védőkről, a labda így lett jó Gresónak, aki 5 méterről tüzelt, Baldauf azonban szögletre mentett.

38. perc: Egy veszprémi bedobást követő labdaszerzésből indult a vendégek akciója: Gresó jobb oldali beadása után Novák 6 méterről a jobb alsó sarok mellé fejelte a labdát.

35. perc: Gengeliczki – Pekár összjáték végén utóbbi kapura fordult, majd 18 méterről a jobb alsó sarok mellé lőtt.

A Szpari a veszprémiekhez viszonyítva tökéletesen ellentétes lelkiállapotban töltötte a mindennapokat: a nyírségiek 9 győzelem mellett 11 döntetlent értek el, s 18 alkalommal kikaptak a másodosztályban, 46 gólt szerezve, 55 találatot kapva. A nagy múltú klub a bronzérmes FC Ajkának köszönhetően végzett 38 ponttal a 18., még osztályozót érő pozícióban, hiszen a zöld-fehérek egy héttel ezelőtt ugyanezen a helyszínen 2–1-re legyőzték a 37 ponttal a kieső, 19. helyen záró Békéscsaba 1912 Előre együttesét.

28. perc: Molnár Balázs iramodott meg a saját térfeléről, majd a bal oldalon Sigér Ákos utolérte, s a mérkőzés első sárga lapjáért cserébe fel is lökte.

22. perc: A vendégek első sarokrúgását Pekár tekerte középre a jobb oldalról: az érkező Novák védőit megelőzte, majd 7 méterről a kapu bal oldalát fejjel vette célba, Héninger azonban óriási bravúrral szögletre ütötte a labdát.

17. perc: Dobsa hosszan felívelt labdájával Zachán cselezte be magát középre, majd mintegy 25 méterről a bal oldali kapufát találta telibe. A kipattanót Molnár Balázs szedte össze, s 4 méterről a kapufa érintésével a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, de les miatt Káprály játékvezető érvénytelenítette a bakonyiak gólját.

A veszprémiek nagyszerű idényt teljesítettek az NB III Nyugati csoportjában: Pető Tamás együttese 28 győzelem, 2–2 döntetlen és vereség mellett, 82 lőtt és 24 kapott góllal zárt az élen. Az igazsághoz tartozik, hogy a piros-kékek az utolsó fordulóban, az OPUS TIGÁZ Tatabánya elleni döntetlennek (2–2) köszönhetően lettek bajnokok, úgy, hogy Bartusz Dániel a 96. percben mentette ikszre a találkozót.

8. perc: Gálfi jobb oldali beadását Hegedüs kiütötte, a labda Bartusz elé pattant, aki 5 méterről a bal alsó sarok mellé lőtt.

6. perc: Pekár indította Szeretőt, aki védőjét becsapta, majd Nagy Barnabást hozta játékba: a vendégek futballistája egy igazítást követően középre tekerte a labdát, az érkező Novák 6 méterről fejelt a bal felső sarok mellé.

A találkozót Káprály Mihály vezeti, munkáját Baghy Csaba és Máyer Gábor segíti. A 32 esztendős játékvezető 2020 nyara óta fújja a sípot a legfelső ligában, összesen 34 élvonalbeli találkozón működött közre vezetőbíróként. A teljességhez tartozik, hogy pályafutása során 31 találkozót az NB II-ben, 36 mérkőzést pedig az NB III-ban vezetett. Káprály Mihállyal a veszprémiek eddig nem találkoztak, míg a nyírségiek a 2021. október 4-én lejátszott, BFC Siófok elleni hazai 0–0 alkalmával futottak össze vele vezetőbíróként.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Practical VLS Veszprém indította 90 perces útjára a labdát!

Érkeznek a csapatok, pillanatokon belül kezdődik a mérkőzés! A házigazdák tiszta pirosban szerepelnek a mai napon, míg a vendégek tiszta fehérben lépnek pályára. A bakonyiak hálóőre, Héninger Bendegúz fekete szerelésben áll a gólvonal elé, míg a nyírségiek részéről Hegedüs Lajos kék mezben véd.

A helyszínen már javában tartanak az előkészületek. A kezdés előtt mintegy háromnegyed órával derült égbolt alatt, s 24 Celsius-fokos hőmérséklet mellett indították a felek a bemelegítést. A lelátókon már gyülekeznek a szurkolók, az már biztos, hogy szép számú közönség előtt futhatnak ki a pályára a csapatok.

Köszöntjük kedves olvasóinkat az ajkai Városi Szabadidő- és Sportcentrumból, ahol hamarosan kezdődik a mérkőzés. Meglátjuk, mire megy az NB III Nyugati csoportjának aranyérmese, a Practical VLS Veszprém a gyötrelmes idényt futó Nyíregyháza Spartacus FC együttesével szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik