Válogatott: Irreálisak voltak az elvárások – Szalai Ádám

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.05.30. 16:03
null
Szalai Ádám szerint a magyar válogatottnak nem szabad átesnie a ló túloldalára (Fotó: Török Attila)
Egy nappal a budapesti Európa-liga-döntő előtt a Groupama Aréna ad otthont a Football Forum 2023 Hungary elnevezésű eseménynek, melyre többek között az aranylabdás bolgár Hriszto Sztoicskov is kilátogatott a világhírű edzők, adatelemzők, scouting szakemberek mellett, s ott volt a magyar labdarúgó-válogatottól szeptemberben elköszönt Szalai Ádám is.

 

A Szöllősi Györggyel folytatott beszélgetés elején Szalai Ádám elmondta, hogy a Hollandia elleni 1–8 után nem a konkrét kudarc, hanem a válogatott körüli irreális elvárások miatt felgyülemlett keserűség miatt vállalta emlékezetes, kemény szavú sajtótájékoztatóját.

A nemzeti együttestől nemrég visszavonult játékos szerint most sem eshetünk át a ló túloldalára és két Eb-részvétel után ugyanúgy fontos reálisan nézni a lehetőségeket. Elárulta továbbá, hogy ha a magyar válogatott bejutott volna a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, valószínűleg még vállalta volna a megméretést. Klubszinten pedig a Bundesliga jelentette a csúcsot, és a visszavonulását is a német élvonalból tervezte.

A magyar válogatott egykori csapatkapitánya elmondta, nem mindenkinek való az az élet, hogy 13-14 évesen nyelvismeret és szülők nélkül külföldre szerződjön, ezért annak örülne igazán, ha a magyar egyesületek sokkal nagyobb figyelmet szentelnének az utánpótlásból a felnőttcsapatokba felemelt játékosokra. Ő maga elsősorban a mentalitás és a filozófia terén érzett lemaradást, amikor tizenévesen külföldre került.

A Real Madridban és a Bundesligában is megforduló csatár elvégezte az edzői képzést, ugyanakkor abban még nem biztos, hogy a jövőben milyen szerepet fog vállalni a labdarúgásban.

Kiemelte korábbi sikeres trénereit is, megemlítette Marco Rossit, Thomas Tuchelt és Julian Nagelsmannt, utóbbival még a Hoffenheimnél dolgozott együtt.

Beszélt a magyar válogatott vb-esélyeiről is, szerinte ha a csapat folytatja ezt a munkát és ezt az elképzelést, akkor bármire van esély, ugyanakkor ennyire előre nem tekint, hiszen a tornát még egy Európa-bajnokság is megelőzi.

A FOOTBALL FORUM 2023 HUNGARY ESEMÉNYRŐL BŐVEBBEN ÉLŐ, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ HÍRFOLYAMUNKBAN OLVASHAT, MELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik