Több tízezer olasz, spanyol - és a verhetetlen Mourinho Budapesten

Bayer Leverkusen - AS Rome Sports soccer Horizontal EUROPA LEAGUE
18 May 2023, North Rhine-Westphalia, Leverkusen: Soccer: Europa League, Bayer Leverkusen - AS Roma, knockout round, semifinals, second legs, at BayArena. Rome's coach Jose Mourinho after the match. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Május 31-én Budapesten, a Puskás Arénában rendezik az Európa-liga döntőjét. A fináléban minimum két specialista találkozik. Az El szinte örökös bajnoka, a második számú európai kupasorozat igazi ismerője, a spanyol Sevilla, miközben a túloldalon a José Mourinho vezette AS Roma készül. Mourinho személye szinte garancia a sikerre, ha nemzetközi kupadöntőről beszélünk, ugyanis a portugál hatodik európai fináléjára készül és egyedüli vezetőedzőként már megnyerte mindhárom európai kupasorozatot. Különleges este vár ránk Budapesten május végén, de lássuk a részleteket.

Mourinho, aki képtelen veszíteni

José Mourinhót már sokan, sokszor leírták. Egyesek szerint bukott edző, hiszen kirúgták a Chesea-től, a Manchester Unitedtől és a Tottenham Hotspurtől is, mielőtt az AS Roma vezetőedzője lett. Azt azonban ne feledjük, hogy már Manchesterben is megnyerte az Európa-igát, az AS Roma csapatával pedig tavaly Konferencialigát nyert, idén pedig lépett még egyet felfelé, ugyanis az olaszokkal most az Európa-liga fináléjába jutott be.

Ő az egyetlen edző, aki már megnyerte a Bajnokok Ligáját (Porto, Internazionale), az Európa-ligát (Porto - akkor még UEFA Kupa volt a neve, Manchester United) és a Konferencialigát (AS Roma) is. A már 60 éves Mourinho még mindig Special One, ugyanis soha nem veszített még európai kupafinálét, ha már lejutott odáig aktuális csapatával.

Szavazzon!

Ön szerint ki nyeri a budapesti Európa-liga döntőt?

Ezekben az európai kupadöntőben szerepelt eddig Mourinho:

  • 2003 UEFA Kupa: Porto-Celtic 3-2
  • 2004 Bajnokok Ligája: Porto-Monaco 3-0
  • 2010 Bajnokok Ligája: Internazionale-Bayern München 2-0
  • 2017 Európa-liga: Manchester United-Ajax 2-0
  • 2022 Konferencialiga: AS Roma-Feyenord 1-0
  • 2023 Európa-liga: AS Roma-Sevilla ?

Mourinho nem csak képtelen, hanem utál is veszíteni és még mindig rengeteget jelent neki, ha sikereket érhet el aktuális csapataival. Sokan már azt tanácsolták neki a messzi távolból vagy akár a fotelből is, hogy keressen egy válogatottat – akár a portugált vagy egy másikat – és álljon szövetségi kapitánynak. De a portugált még mindig a napi munka érdekli és a sikerek. Emlékezhetünk, hogy a tavalyi döntő után sírva ünnepelt, majd magára is tetováltatta a három trófeát (BL, El, Ekl) a finálé után. Mourinho a Bayer Leverkusen elleni elődöntő után is a könnyeivel küzdött, miután újabb nemzetközi kupadöntőbe vezette az olasz csapatot.

Legyünk őszinték, csütörtök este nem csak Mourinho sírt, hanem a Leverkusen drukkerei és talán pár semleges néző is. A Roma ugyanis a hazai, 1-0-s siker után egy olyan 0-0-t játszott Németországban, amire még a híres catenaccio hívei is csak csettintettek volna.

José Mourinho a győztes elődöntős párharc után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

A lefújás után a Bayer Leverkusen játékosai közül többen is a játékvezetőt vonták kérdőre, Slavko Vincicet ernyőkkel védték a rendezők, miközben eltűnt a játéktérről. Vincic sárga lapot adott a Leverkusen edzőjének, Xabi Alonsónak, de nem csak ő borult ki Mourinho taktikája miatt. A holland Bakker a reklámtáblába bombázta a labdát, amiért sárgát kapott, őt le is cserélte Alonso, hogy ne legyen nagyobb baj, de besárgult öt másik játékos is rajta kívül, akik közül hárman a rendes játékidő hosszabbításában kaptak lapot, ahogy Xabi Alonso is.

Mourinho taktikája és a Roma játéka mindenkit kiborított.

Amikor csak lehetett lassították a játékot, húzták az időt, tördelték a játékot, nem csoda, hogy egyre inkább elvesztette a fejét mindenki – néző, játékos, stábtag. A lefújás után pár néző is a pályára ment, annyira nem bírta elviselni a sportszerűség eme hiányát, de a hangulat hamar helyreállt. Xabi Alonso kezet rázott Mourinhóval, majd sportszerűen nyilatkozott.

„Nem akarok itt sírni, volt elég lehetőségünk, hogy gólt szerezzünk. A teljesítménnyel, amit mindkét meccsen nyújtottunk, elégedett vagyok, méltó volt egy elődöntős szerepléshez. Sok sikert a Romának a döntőben" – mondta a lefújás után a nyolcaddöntőben a Ferencvárost is búcsúztató Leverkusen spanyol edzője. Alonso annak ellenére sétált bele Mourinho csapdájába, hogy a Real Madridnál korábban volt a portugál játékosa.

A korábbi tanítványból mára kolléga lett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Jurgen Fromme

Nem mindenki volt azonban ennyire megértő. „Minden alkalmat kihasználtak, hogy megtörjék a meccs ritmusát. Minden lövésünk után az egyik játékosuk elterült a földön, mintha le kéne vinni a pályáról. Ez is a taktika része volt természetesen. Ez nem a játékvezető hibája. Mit tud csinálni, ha mindig valaki a földre kerül? Sokszor beszéltünk már a nettó játékidőről. Láthattuk a világbajnokságon is, hogy teljesen átlagos meccsek tartottak száz percig. A játékvezetőnek szólnia kellett volna, hogy ha így folytatják, akkor 20 perc lesz a hosszabbítás. Nem tette, láttuk mi történt.

Szomorú, hogy ilyen taktikával lehet sikert elérni" – mondta a meccs után a Bayer sportigazgatója és korábbi játékosa, Simon Rolfes.

Vincic végül nyolc percet hosszabbított, de az első félidő végén csak hármat, pedig már akkor is hasonló volt a helyzet. A hosszabbításokkal együtt is összesen 54 percet volt játékban a labda.

„Nem érdemeltük meg a kiesést egy olyan csapattal szemben, amely nem akart focizni. El sem hiszem, hogy ez történt, hogy képesek voltak így játszani" – mondta a leverkuseni Nadiem Amiri.

Xabi Alonso nyilván felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenfél tördeli majd a játékot, de egy dolog előzetesen felkészülni, és egy egészen másik végre is hajtani a feladatot egy európai kupasorozat elődöntőjében.

Mourinho az AS Romával is éhes a sikerre Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

„Hősies meccs volt egy nagyszerű játékvezetővel" – mondta a meccs után Mourinho egy kis félmosollyal. „Nem a Roma történelemkönyveibe szeretném beírni magam, hanem az a célom, hogy segítsem a játékosokat a fejlődésben és abban, hogy fontos dolgokat érjenek el. Szeretnék a Roma-szurkolóknak is örömet okozni, akik az első naptól fogva rengeteget adtak nekem.

Fantasztikus csapatom van" – mondta Mourinho, akinek csapata a Leverkusen elleni visszavágón egyszer lőtt kapura.

A túloldalon a szintén verheteten Sevilla

A csapat, amelyik tönkreteheti Mourinho tökéletes mérlegét, nem is lehetne más, mint a sorozat újkori specialistája, a spanyol Sevilla és a „beugró" edző, José Luis Mendilibar. A Sevilla eddig hatszor jutott el az Európa-liga döntőjébe és mindegyiket meg is nyerte. Gyorsan idézzük is fel ezeket:

  • 2006: Sevilla-Middlesbrough 4-0
  • 2007: Sevilla-Espanyol 2-2 (tieznegyesekkel 3-1)
  • 2014: Sevilla-Benfica 0-0 (tizenegyesekkel 4-2)
  • 2015: Sevilla-Dnyipro 3-2
  • 2016: Sevilla-Liverpool 3-1
  • 2020: Sevilla-Internazionale 3-2
  • 2023: Sevilla-AS Roma ?

A Sevilla hatszor döntőzött és hatot nyert, természetesen mindkettő rekord. A második a győztesek sorában három sikerrel rendelkezik. Érdekesség, hogy a csapat jelenlegi edzője 62 éves korára pályafutása alatt pedig pontosan annyi európai kupameccsen vehetett részt, amennyi Európa-ligát nyert eddig a Sevilla. A hetedik meccsén hetedszer nyerethetné meg a Sevillával a trófeát, ami neki pályafutása csúcsa lenne, de Sevillában nem lenne óriási meglepetés.

José Luis Mendilibar pályafutása legnagyobb sikere az El-döntő Forrás: AFP/Cristina Quicler

A 62 éves szakember hihetetlen menetelés közepette van, ugyanis a Manchester United, majd a Juventus csapatát ütötték ki. Előbbit óriási feltámadás, utóbbit hosszabbítás után, így finoman szólva sem érdemtelenül jutottak a budapesti repülőjegyekhez.

Mendilibar ezt a szezont megelőzően egyszer kóstolhatott bele a nemzetközi légkörbe: 2005-ben az Athletic Bilbaóval szerepelhetett az Intertotó-kupában, de két meccs és egy tizenegyespárbaj után a Kolozsvár kiejtette a csapatát. Hamarosan neki is mennie kellett, majd a Real Valladolid, az Osasuna, a Levante, az Eibar és az Alaves csapatával sem jutott nemzetközi meccsekig. Legnagyobb sikere egy másodosztályú bajnoki cím volt a Valladoliddal 2007-ben.

„Igazi anti-modern edző vagyok, nincs tablet a hónom alatt, nem ülök egész nap a számítógép előtt. A labdarúgásban a legjobbak a legegyszerűbb dogok és egyben a legnehezebb dolog az, hogy egyszerűen csináld" – mondta még 2020-ban.

Pár hónapja még szinte nyugdíjasként ücsörgött Baszkföldön, miután 2022 áprilisában elküldte az Alaves. Márciusban érkezett a Sevilla hívása, amikor második edzőjét is elküldte a szezonban az andalúz csapat. Jorge Sampaolinak kellett mennie, miután finoman szólva sem sikerült kijavítania azt, amit Julen Lopetegui a szezon elején elrontott. A Sevilla óriási megepetésre a kiesés elől menekült a spanyol bajnokságban.

A Sevilla hetedszer jutott El-döntőbe Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Jose Hernandez

Mendilibar mindössze három hónapra kapott megbízatást, nem is a nemzetközi siker volt a prioritás, hanem természetesen az, hogy jövőre is a La Ligában szerepelhessen a csapat. Mendlibar első három meccsén hét pontot szerzett a csapat, majd hamarosan kényelmes előnye lett a kiesőkkel szemben. Sampaoli túlkomplikált taktikája után a játékosoknak felüdülés volt Mendilibar érkezése.

A Manchester United ellen emlékezetes meccset produkált a Sevilla, az Old Traffordon 0-2-ről állt fel, majd a visszavágó már viszonylag simára sikeredett. A Juventus elleni első meccsen sokáig vezetett a csapat, majd az olaszok szinte a semmiből egyenlítettek a 97. percben. A forgatókönyv fordult a visszavágóra, ugyanis a Juventus szerzett vezetést, de Suso bombagóllal egyenlített, majd a hosszabbításban Lamela a győzelmet és a továbbjutást is megszerezte.

„Próbáltuk a saját játékunkat játszani. Tudtuk, hogy lesznek gondjaink hátul, főleg a kontrák után, de ragaszkodtunk az elképzeléseinkhez és nem engedhettük el a támadásokat" – mondta a meccs után a Mendinek becézett edző, akinek

a kinevezése óta a Sevilla szerezte a legtöbb pontot a spanyol bajnokságban, beleértve a bajnok Barcelonát is,

végül a 11. helyen végzett, de ha El-t nyer, akkor természetesen irány a Bajnokok Ligája.

„Ez egy igazi ajándék egy olyan edzőnek, aki korábban teljesen más célokért küzdhetett csak. Ez is azt bizonyítja, hogy sok olyan edző van, aki egy jobb kerettel képes lehet jó eredményeket elérni. Ez minden olyan edzőnek ajándék, mint amilyen én is vagyok, akik keményen dolgoztunk egy papíron gyengébb csapatnál" – mondta Mendilibar a Juve elleni visszavágó előtt.

„Irányítottunk és helyzeteket dolgoztunk ki, majd mégis az ellenfél szerzett vezetést. Olasz csapat ellen nagyon nehéz hátrányban játszani, de sikerült egyenlítenünk, majd a hosszabbítás elején a vezetést is megszereztük. Emberhátrányban nehéz dolgunk volt, de megőriztük az előnyünket és bejutottunk a döntőbe" - mondta a nagyokat megszégyenítő nyugalommal a meccs után a spanyol edző, aki szerint játékosai fejben erősek voltak és kisegítették egymást, remek csapatmunkát végeztek, a város és a stadion atmoszféráját pedig fantasztikusnak nevezte.

"A mérkőzés előtt azt mondtam az erőnléti edzőnknek, hogy ilyen hangulatot még soha sehol nem tapasztaltam. Köszönöm szurkolóinknak a csodálatos estét" - tette hozzá.

Az Európa-liga fináléja május 31-én lesz a Puskás Arénában.