Szinte teljes titokban jutott fel a Mount Everestre egy hegymászó pótlólagos oxigén nélkül

mountaineering mountains people Horizontal MOUNTAIN CLIMBING MOUNTAIN SUMMIT ILLUSTRATION
This photograph taken on May 31, 2021 shows mountaineers climbing the Hillary Step during their ascend of the South face to summit Mount Everest (8,848.86-metre), in Nepal. (Photo by Lakpa SHERPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy kolumbiai mászónak sikerült pótlólagos oxigén használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everest csúcsára, így neki sikerült az, amire a tragikus sorsú Suhajda Szilárd is készült.

Az explorersweb beszámolója szerint a kolumbiai Mateo Isazának sikerült oxigénpalack használata nélkül feljutnia a Mount Everest csúcsára. Az első csúcstámadásokra május 14-én került sor, majd egy szeles időszak következett, amikor nem lehetett mászni. Ekkor látták többen is a már lefele ereszkedő kolumbiai mászót, aki mindössze egy légmelegítő maszkot viselt az arcán.

A csúcstámadás után Isaza egyszerűen hazautazott, nem volt körülötte semmilyen hírverés, de még a Himaláján sem tudott az akciójáról szinte senki. A portálnak egy holland mászó, Christian de Jong mesélt Isazáról, aki azt mondta, hogy szerinte simán sikerülhetett neki, ugyanis elképesztően jó erőben volt.

Ebben a szezonban Isaza volt a második mászó, akinek sikerült pótlólagos oxigén nélkül feljutnia a csúcsra, otthonában, Medellínben érte utol a szakportál. Isaza egyébként főleg az Andokban szokott mászni, ott is dolgozik hegyi kísérőként.

„Mindig vonzott az Everest, mert az első hegyi kísérőm, Fernando Gonzalez nagyon sokat mesélt róla. Ő volt az első kolumbiai, aki feljutott a hegyre" – mondta Isaza, aki a pandémia miatt nem jutott el a hegyre a tervezett időben, majd 2021-ben a rossz időjárás 7500 méteren megállította. Már akkor érezte, hogy oxigén nélkül is sikerülhet a csúcstámadás, ekkor kezdte el tervezni, majd évekig erre készült.

Isaza viszonylag gyorsan jutott fel 7800 méterig, várta, hogy a szél mérséklődjön, de erre végül nem került sor, így elindult. A beszámolója szerint nagyjából 40 ember volt körülötte, ami nem számít soknak, de így is sorba kellett állnia bizonyos szakaszokon, ami szerinte öt órát adott hozzá a mászásához.

„Nem fáztam, nem éreztem magam gyengének, különben visszafordultam volna. Másnap reggel hatra értem el 8400 méterre, itt többen visszafordultak a szél miatt, a másik csoport pedig már magasabban volt, így végre a saját tempómban tudtam haladni.

A déli csúcsnál hezitáltam, sokan visszafordultak, a serpák pedig azt mondták, ekkora szélben ne menjek tovább, de nem fáztam, így elmentem a csúcsig"

– mondta Isaza, aki aznap utolsóként ért fel a csúcsra, de az ereszkedés sokkal drámaibb volt.

„A Hilary-lépcsőnél volt egy serpa, elfagytak a kezei, kérte, hogy ellenőrizzem az oxigénjét, de üres volt a palackja, szerencsére volt ott másik, így kicseréltem neki. Lassan tudtunk ereszkedni, mert teljesen elfagyott a keze, képtelen volt fogni a kötelet és a többi felszerelést.

Mennem kellett tovább, mert egyre erősebb lett a szél. Éjjel értem el a négyes tábort, a sátorban olvasztottam egy kis havat, majd becsuktam a szemem és következő reggel mentem tovább" – mondta Isaza. A serpáról később kiderült, hogy a nepáli hadsereg tagja volt, a helyi sajtó arról írt, hogy a 3-as és a 4-es tábor között halt meg, de Isaza szerint sokkal magasabban, a déli csúcsnál.

Ebben a mászószezonban Isaza és a pakisztáni Sajid Sadpara mászta meg „tisztán" az Everestet, de sokkal többen próbálkoztak, köztük Suhajda Szilárd is.

Isaza szerint vele is érkezett még legalább négy mászó, akinek ez volt az eredeti terve.

Hegymászók útban a csúcs felé Forrás: AFP/Lakpa Sherpa

Isaza szerint rengeteg tapasztalatlan mászó érkezik Nepálba, 2021-ben például egy 12 fős csapattal érkezett, 10-nek pedig semmilyen tapasztalata nem volt. Most is rengeteg mentést látott, és sok embert fagyási sérüléssel.

„A csúcstámadással egy álmom vált valóra, de a holttestek és a serpa halála a mai napig eszembe jut. Sokan a közelben haltak meg, amerre jártam, a rádión is folyamatosan hallottuk a balesetekről szóló híreket, a mentéseket, a haláleseteket. Az én csapatomból is hárman meghaltak. A sikeres mászás feletti örömömet mindig beárnyékolja, ha ők szembe jutnak" - tette hozzá Isaza.