FTC: Nem lehet baj – Vécsei Bálint a BL-rajt előtt

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.05. 08:43
null
Vécsei Bálint (Fotó: Szabó Miklós)
A Budapesttől több mint háromezer kilométeres távolságra lévő Kosztanaj városában lép pályára szerdán a Ferencváros, Vécsei Bálint szerint Kazahsztánban magyar ritmus szerint kell készülniük.

– Az első tétmérkőzés előtt gyakorlatilag képtelenség megmondani, milyen formában vannak a játékosok. Az edzések, edzőmérkőzések alapján mi a megérzése?
– A válogatottaknál számításba vett játékosokkal együtt én is csak a második ausztriai edzőtáborban lehettem ott, ha így vesszük, az újonnan érkező futballistákkal tíz napunk volt összeszokni, megismerni egymást – válaszolta lapunknak adott interjújában Vécsei Bálint, a kazah Tobol elleni Bajnokok Ligája-selejtező első, szerdai mérkőzésére készülő Ferencváros tízszeres válogatott középpályása, aki 2019 decemberében a svájci Lugano együttesétől tért haza Magyarországra. – De úgy vagyok vele, miután kevesebb pihenőnk volt, kevesebbet is kell felkészülni, hiszen gyakorlatilag fitten érkeztünk vissza a klubhoz.

– A Nemzetek Ligájában ragyogó eredményeket értek el a nemzeti csapattal, Angliát kétszer megverték, Németország ellen pedig döntetlent játszottak. Ezek a sikerek mekkora pluszt jelentenek önnek az idény előtt?
– Miután remélhetőleg újabb hosszú évad vár rám, mindenképpen jót tettek a válogatottal elért eredmények. Az angolok elleni két győzelem kisebbfajta csodával ért fel, büszke vagyok rá, hogy ott lehettem a csapattal. A tavalyi Európa-bajnokságon sajnálatos módon nem lehettem ott, így most duplán örültem, hogy volt lehetőségem ilyen kaliberű együttesek ellen pályára lépni.

– Sikerült kipihennie magát?
– Túl sok időm nem volt rá, de ez nem jelenthet problémát. Egy-egy hosszú idény után inkább a mentális pihenés a fontos, testileg is jólesett lazítani, de a lényeg az volt, hogy ne minden nap a labdarúgással keljek és feküdjek. Sikerült szusszannom egyet, és máris itt az újabb kihívás, a Bajnokok Ligája-selejtezőben lépünk pályára.

– Ellenfelük, a Tobol veszélyes lehet, hiszen lendületben van, Kazahsztánban zajlik a bajnokság. Hogyan készülnek ellene?
– Napok óta a meccs a téma. Több felvételt megnézünk a Tobolról, a célegyenesben vagyunk, úgyhogy gyakorlatilag mindent tudunk róla. A szakmai stáb megmutatta a gárda erősségeit, gyengeségeit, legfőképpen a hibáit igyekeztünk megtalálni, hiszen azokat kellene kihasználnunk. Nem tudjuk, milyen taktikával lép ellenünk pályára a kazah csapat, de feltűnő, hogy a legutóbbi négy mérkőzésén, amelyet már az új vezetőedzővel játszott, ugyanabban a szisztémában futballozott. A kazahok melletti érv, hogy ott zajlik a bajnokság, lendületben vannak, ám Ausztriában mi is három felkészülési mérkőzést játszottunk, szóval, nem lehet baj.

Pászka Lóránd még sosem utazott ennyit
A fradi.hu-nak a télen Soroksárról igazolt balhátvéd, Pászka Lóránd mesélt az utazási élményeiről, miután hétfőn megérkezett a Ferencváros Kazahsztánba. Mint elmondta, repülővel még soha nem utazott ennyire messzire, ugyanakkor a társakkal jól elfoglalták magukat a hétórás repülőút alatt. „Abszolút jó a hangulat a csapat körül, mindenki kellően rá van hangolódva a szerdai mérkőzésre. Jó állapotban várjuk az 1. forduló első mérkőzését, mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyan eredményt érjünk el, amivel a stáb és mi is elégedettek lehetünk. Többször is videóztunk az elmúlt napokban, kielemeztük az ellenfelet, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a szakmai stáb folyamatos instrukciókkal fog ellátni minket a mérkőzést megelőzően. Kedden már a helyi stadionban edzünk majd, szerdán pedig elkezdődik a szezon – az idény első meccsén szeretnénk olyan eredményt elérni, ami jó alapot ad majd a jövő heti visszavágóra” – fogalmazott a június 6-án, 16 órakor kezdődő Tobol elleni Bajnokok Ligája-selejtező kapcsán Pászka Lóránd.

– Több mint háromezer kilométert kellett utazniuk a mérkőzés helyszínére - ez gondot jelent?
– Valóban messzire kellett utaznunk, de már hétfőn útra keltünk, lesz időnk az időeltolódást is megszokni. Négy óra a különbség, ezzel mindenképpen számolnunk kell. Odakint gyakorlatilag a mi ritmusunk szerint kell készülnünk, magyar idő szerint délutáni mérkőzést játszunk.

– A klub nagy sikerként könyvelheti el, hogy Tokmac Nguen maradt a Ferencvárosban, illetve új játékosok is érkeztek. Erősebbek, mint az előző idényben?
– Az út elején járunk, de az újak már velünk voltak a második ausztriai edzőtáborban, nagyszerű játékosok érkeztek hozzánk. A beilleszkedésükkel nem lehet probléma, és abban is biztos vagyok, hogy egyikőjüknek sem lesz gond, ha már Kazah­sztánban pályára kell lépnie.

– Posztriválist nem kapott, hiszen belső védők és támadók érkeztek. Örült ennek?
– Ez csak annyit jelent, hogy olyanokkal kell megküzdenem a csapatba kerülésért, akik már eddig is itt voltak a keretben. De ez is mutatja, a védekező középpályás pozíciójában már eddig is erősek voltunk.
Miután kevesebb pihenőnk volt, kevesebbet is kell felkészülni, hiszen gyakorlatilag fitten érkeztünk vissza a klubhoz.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
1. mérkőzés (július 6.)
16.00:
Tobol (kazah)–Ferencváros (tv: M4 Sport)
Visszavágó (július 13.)
20.00:
Ferencváros–Tobol

Új távolsági rekord született
A Ferencváros hétfőn útnak indult Kosztanaj városába, ahol szerdán – magyar idő szerint 16 órától – lép pályára a Bajnokok Ligája-selejtezőben. A labdarúgók a hét első napján a népligeti edzőtáborban találkoztak, onnan indultak a repülőtérre, a hosszú utazást követően csak az esti órákban érkeztek meg Kazahsztánba. A Ferencváros a klubtörténelem során összesen 323 tétmérkőzést játszott a nemzetközi kupaporondon, ha a távolságokat nézzük, a Tobol elleni idegenbeli meccs lesz a csúcstartó. Sztanyiszlav Csercseszov együttese repülővel 3144 kilométeres utat tett meg, az eddigi legtávolabbi mérkőzéshelyszín Izland fővárosa, Reykjavík volt, ami repülővel 3074 kilométerre van Budapesttől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik