Vágólapra másolva!
A magyar bajnokságban címvédő Ferencváros szerdán megkezdi szereplését a Bajnokok Ligája selejtezjéőben. Június középen tartotta meg az első kör sorsolását az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), amelyen kiderült, hogy a Fradi a kazah Tobol Kosztanaj ellen kezdi meg a legrangosabb európia kupasorozatot. A magyar csapatnak az első meccsen idegenben kell majd olyan eredményt elérnie, hogy lehetőleg a visszavágóra már nem maradjon sok kérdés a továbbjutást illetően. Az elmúlt évek jó nemzetközi kupaszereplésének köszönhetően már mindenki elvárja a továbbjutást, de nagy hiba lenne lebecsülni a kazah csapatot, amely már bizonyította, hogy képes nagy meglepetést okozni.

Az UEFA június 14-én tartotta meg a BL-selejtező első körének a sorsolását, amelyet a magyar bajnoki címvédő az 1. csoport egyik kiemeltjeként várt. Ekkor derült ki, hogy a kazah Tobol Kosztanaj elleni párharcot kell megoldani az FTC-nek ahhoz, hogy a második körben majd találkozhasson a Slovan Bratislava (szlovák)-Dinamo Batumi (grúz) összecsapás győztesével. Azonban egyelőre ezzel még nem érdemes foglalkozni, elsőként a Tobolon kell túljutnia a Ferencvárosnak.

Nagy volt a mozgás: Tokmac maradt, Blazic távozott

Elsőként érdemes megnézni, milyen változásokon ment át a Fradi eddig a nyár folyamán, ugyanis voltak szép számmal érkezők és távozók is.

A holland védő, Mats Knoester a Heracles, a francia középpályás, Xavier Mercier a belga OH Leuven, a mali támadó, Adama Traoré a moldáv Sheriff Tiraspol, a dán hátvád, Rasmus Thelander az Aalborg együttesétől ékezett a FTC-hez.

Kölcsönből visszatért a csapathoz Csonka András, Csontos Dominik, Gera Dániel, Iyinbor Patrick - aki vissza is tért a Vasashoz - , Katona Bálint, Katona Máté és Varga Ádám, nagy kérdés, hogy nekik milyen szerepet szán majd a szakmai stáb a jövőben. A legnagyobb fegyvertény talán az volt a Ferencvárostól, hogy

meg tudta tartani a csapat egyik legjobbját, Tokmac Nguent, akinek a nyáron lejárt volna a szerződése, de végül a hosszabbítás és a maradás mellett döntött.

Tokmac Nguen maradt a Fradiban, amelynek a következő szezonban is nagy errősége lehet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Távozók is akadtak, akik közül a legnagyobb veszteség egyértelműen a szlovén védő, Miha Blazic eligazolása volt. A hosszú évek óta a Fradi alapembernének számító játékos a francia Angers-ben folytatja a pályafutását. Rajta kívül Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző nem számít a jövőben Lasa Dvalira, Róbert Makra, Somáliára és Szerető Krisztoferre, akik közül többen még keresik az új klubjukat. A német Marko Marin visszavonult, míg a horvát Roko Baturina a Mariborhoz került kölcsönbe.

Alakul a Fradi új arca

A Fradi orosz edzője, Sztanyiszlav Csercseszov egy orosz műsorban elmondta, most alakul ki a Ferencváros új arca, ettől függetlenül továbbjutást vár a Tobol ellen.

"A második edzőtábort is Ausztriában tartottuk, minden megvan a gyümölcsöző munkához itt. Végre együtt van a csapat. A felkészülés első fázisában tíz-tiznekét játékos hiányzott: van aki sérülés, van aki válogatottság miatt.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a saját képére alakíthatta a Fradit Forrás: MTI/Kovács Tamás

A stábunknak van némi tapasztalata: az orosz válogatottal egy belgiumi meccsről kellett Kazahsztánba repülnünk a következő meccsre. Tudjuk mit kell tennünk, átbeszéltük a logisztikát, egy részlet sem kerüli el a figyelmünket. A Tobol edzője már más, mint akivel megnyerték a bajnokságot 2021-ben, megváltozott a taktika, igazoltak néhány játékost. (A csapat vezetőedzője májusig a 45 éves kazah szakember Aleksandr Moskalenko volt, jelenleg Milan Milanovic látja el ezt a tisztséget.) Megpróbáljuk a lehető legjobban kielemezni az ellenfelet, de elsősorban nekünk kell megfelelően felkészülnünk a párharcra.

Ott javában zajlik a bajnokság, mi viszont épp elkezdtük a munkát, így a fizikai állapot más a két csapatnál. Ez nem változtat semmin persze: meg kell oldani a kapott feladatot.

A Tobol miután félévig fedett pályán játszott műfüvön, most már a nemzetközi kupára felújított központi stadionban fogadja az ellenfeleit. Már játszottak egy meccset ott és a gyep jónak tűnt a képeken. De ismétlem, magunkkal kell foglalkozni" - foglalta össze a Fradi szurkolói portálja, az ulloi129.hu Csercseszov szavait.

Az orosz tréner nem hiába említette a hosszú utazást, na meg az időeltolódását. Magyar idő szerint ugyanis szokatlan időpontban, szerdán 16 órakor kezdődik majd a Tobol elleni összecsapás,

ráadásul a Tobol-folyó partjára épült város légvonalban közel 3200 kilométerre fekszik Budapesttől.

Sztanyiszlav Csercseszov együttese hétfő délelőtt repült el a mérkőzés helyszínére, Kosztanajba. A hétórás repülőút után kedves fogadtatás várta a Fradit repülőtéren és a szállodában. A FradiMédia videójából kiderült, hogy telt az út Budapesttől Kosztanajig:

Tokmac, a vezéregyéniség

A sportsdaily.ru-nak egy orosz újságíró, Ivan Zsidkov elemezte a kazahoknak a Fradit.

"Az általános irány egyértelmű a Fradi taktikájában, agresszív letámadást játszanak, gyors irány- és pozícióváltásokkal, a focijukat hívhatjuk dominánsnak - írja az Üllői. - Nincs állandó felállás – változtatgatják.

Egy rendkívül gyors játékos, aki, mint kiderült, számos pozícióban képes játszani. Az egész Ferencváros a Bajnokok Ligájára koncentrál, nagyon be akarnak jutni. Tavaly egy lépésre voltak tőle, csak a playoffban inogtak meg a svájci Young Boys ellen.

Tokmac Nguen lehet a Fradi nyerőembere Forrás: MTI/EPA-EFE/José Manuel Vidal

A klub nagyon akarja a BL-csoportkört: a menedzsment, az edzők, a csapat is, ez a cél lebeg a szemek előtt. Komoly erőfeszítésre lesz szükségük már ebben a körben is a továbbjutáshoz a Fradinak. Az első meccs lesz ez a nyári szünet után, ez nagyfokú kiszámíthatatlanságot hoz.

A Ferencváros magát a Tobol elleni párharc egyértelmű esélyesének kell tekintse, mivel a Bajnokok Ligája csoportkör a céljuk, ha a játékosok képesek erre, nem jelenthet gondot ez a kör. De egy dolog esélyesnek lenni és egy másik úgy is viselkedni: esélyesként felkészülni és készen állni a Tobol taktikájára.

Pláne a kosztanaji pályán, ahol ha jól tudom, gyakorlatilag sosem vesztenek a kazahok."

A Ludogorec és a Karlsruhe is kipipálva

A zöld-fehéreknél mindenesetre mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a találkozóra, kétszer is Ausztriában edzőtáboroztak. Az FTC június 5-én kezdte meg a felkészülést a következő szezonra, azóta pedig több felkészülési mérkőzést játszott. A Nemzetek Ligája miatt az elején a válogatott játékosok miatt, de egyéb egészségügyi okokból is sok hiányzója volt korábban a csapatnak.

Csercseszov csapata az első nyári felkészülési mérkőzésén a szlovén negyedik ligás NK Carda Martjanci ellen 8-0-ra nyert, akkor olyan játékosok is pályára léptek, akik máskor nem igazán jutnak szóhoz. Azon a meccsen a következő összeállításban lépett pályára az FTC: Szécsi G. (Varga Á., a szünetben) – Gera D. (Kaján, 64.), Sigér, Knoester (Csontos D., a szünetben), Pászka (Katona M., 70.) – Esiti (Nagy O., 59.), Loncar – Auzqui (Marquinhos, a szünetben), Zachariassen (Vén Á., 70.), A. Traoré (Baturina, 59.) – Boli (Bassey, a szünetben).

Ezt követően az északmacedón bajnokság bronzérmese ellen 1-1-s döntetlent ért el a Fradi - érdekesség, hogy a zöld-fehér együttes gólját a nemrégiben szerződtetett holland középhátvéd, Mats Knoester szerezte -, majd jött egy meglepő,

3-0-s vereség az Európa-konferencialiga-induló Sepsi OSK ellen. A bajnoki és MK-címvédő azonban pár nappal később javítani tudott, ugyanis ugyanilyen arányban, 3-0-ra győzte le a bolgár Ludogorecet.

A BL-főpróba is jól sikerült, Ferencváros utolsó felkészülési mérkőzésén 4-1-re verte az ausztriai Kössenben a német másodosztályú Karlsruhét. Érdemes megnézni, hogy állt fel ezen a meccsen a Ferencváros. Csercseszov itt már nagyjából az alapcsapatát játszatta, ugyanis a Dibusz – Wingo (Botka, 46.), Knoester (Thelander, 67.), Kovacevic (Besic, 78.), Civic (Pászka, 73.) – Loncar (Zachariassen, 53.), Vécsei (Esiti, 46.), Laidouni (Mercier, 67.) – Tokmac (Marquinhos, 62.), Boli (Bassey, 62.), Traoré (Auzqui, 46., Zubkov, 80.) csapattal győzött a Fradi.

A Fradi legendás, olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgója, Rákosi Gyula szerint nem elképzelhetetlen, hogy a Fradi bejut a BL-csoportkörbe.

"A mostani csapatból sokan elmentek, de jöttek is újak, így nehéz lenne megmondani, mire lehetünk képesek. Remélem, hogy jó lesz a mostani együttes is. A múlt szezonban nyújtott teljesítmény miatt le a kalappal, megnyertük a bajnokságot és a kupát is. Végre visszakerült a Fradi arra a polcra, ahova való.
Örülök, a jó eredményeknek. Nem lenne baj, ha a többi csapat is megerősödne itthon, hogy még izgalmasabb legyen a bajnokság. De csak a Fradival foglalkozom, az a legfontosabb, hogy mindig legyünk az első helyen.

- mondta az Origónak Rákosi Gyula.

Rákosi Gyula jó eredményt vár a Fraditól a nemzetközi kupaporondon is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Besic és Zubkov kimaradt, újak is a BL-keretben

Az Európai Labdarúgó-szövetség oldalán közzétett listáról kiderült, hogy milyen kerettel utazott Kazahsztánba a Ferencváros.

A nyári igazolások közül Mats Knoester, Xavier Mercier és Adama Traoré is szerepet kaphat mad a Tobol ellen.

Muhamed Besic kimaradt a BL-keretből Forrás: MTI/Illyés Tibor

Muhamed Besicet, Zseljko Gavricsot, a sérült Ryan Mmaeet, Sigér Dávidot, a szintén új érkező Rasmus Thelandert és a Karlsruhe elleni felkészülési meccsen megsérülő Olekszandr Zubkovot viszont nem nevezte a szakmai stáb.

A Ferencváros BL-kerete a Tobol elleni párharcra

Kapusok: Bogdán Ádám, Dibusz Dénes, Varga Ádám
Hátvédek: Adnan Kovacevic, Botka Endre, Eldar Civic, Henry Wingo, Mats Knoester, Pászka Lóránd, Samy Mmaee
Középpályások: Aissa Laidouni, Anderson Esiti, Kristoffer Zachariassen, Stepjan Loncar, Vécsei Bálint, Xavier Mercier
Csatárok: Adama Traoré, Carlos Auzqui, Franck Boli, Fortune Bassey, Marquinhos, Tokmac Nguen

A Fradi nagy feldedezettje, Pászka Lóránd ott van a keretben, és kellő önbizalommal várja a találkozót.

"Abszolút jó a hangulat a csapat körül, mindenki

Többször is videóztunk az elmúlt napokban, kielemeztük az ellenfelet, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a szakmai stáb folyamatos instrukciókkal fog ellátni minket a mérkőzést megelőzően. Kedden már a helyi stadionban edzünk, szerdán pedig elkezdődik a szezon – az idény első meccsén szeretnénk olyan eredményt elérni, ami jó alapot ad majd a jövő heti visszavágóra" - mondta a fradi.hu-nak Pászka Lóránd.

Pászka Lóránd a Fradi nagy erőssége lehet a Tobol ellen is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Volt MU-játékos is erősíti a Tobolt

Az FC Tobolt 1967-ben alapították, a klub kétszeres kazah bajnok. Ami a csapat közelmúltbeli teljesítményét illeti, a klub 2005-ben mindössze egy ponttal maradt le a bajnoki címről, így indulhatott az UEFA Kupa selejtezőjében. 2007-ben ismét másodikak lettek, azonban megnyerték a Kazah Kupát, így indulhattak az Intertotó-kupában, amelyben meglepetésre a győztesek között végeztek (az Intertotó-kupában indulók nem a kupát nyerték meg, hanem jogot szereztek, hogy részt vegyenek az UEFA-Kupa selejtezőben, 2007-ben nyolc csapat lett „nyertes"). A Tobol az UEFA-Kupa selejtező első körében kiesett. 2008-ban az Aktobe és a Tobol is 67 ponttal fejezte be a bajnokságot, így a szabályok szerint „aranymeccsre" került sor, mely 1-1-es döntetlennel zárult, így a gólnélküli hosszabbítás után büntetőpárbajra került sor, melyet 5-3-ra elvesztett a kostanayi gárda.

Két évvel később, 2010-ben végre összejött a hőn áhított bajnoki cím az FC Tobol csapatának. Ekkor lépett először és mindmáig utolsó alkalommal pályára a klub a Bajnokok Ligája selejtezőjében, azonban a Slovan Bratislava nagy falatnak bizonyult,

és a kazah csapat 3-1-es összesítéssel búcsúzott a nemzetközi színtértől.

Az elmúlt évtizedben gyengébben alakult a csapat szereplése, egyszer odafértek a dobogóra, legtöbbször a középmezőnyben végeztek, de legalább a kiesés réme sose fenyegette őket. A Tobol 2020-ban a második helyen végzett, így

indulhatott a Konferencia Liga-selejtezőben, ahol 2021 nyarán nagy meglepetésre kiejtette a Hajduk Splitet, nem is akármilyen meccsen.

A tavalyi szezonban története során másodszor Kazahsztán bajnoka lett, így idén ismét részt vehet a Bajnokok Ligája selejtezőinek küzdelmeiben.

Kazahsztánban a szezon 2021 októberében zárult, a bajnokságot 61 ponttal nyerte a Tobol, négy pontot verve a második Astanára. A csapat mindössze egyszer szenvedett vereséget a szezonban, legjobb góllövőjük a szerb Nemanja Nikolic lett 17 találattal. Az FC Tobol februárban megnyerte a Kazah Szuperkupát is, 2-1-re legyőzve a Kajrat Almaty csapatát.

A márciusban indult kazah Premier League-ben eddig 15 meccs ment le, a Tobol Kosztanaj jelenleg a negyedik helyen áll, ám mindössze két pontra van az éllovas Asztanától.

Legutóbbi meccsükön 0-2-ről felállva, a hajrában harcolták ki a 2-2-es döntetlent a Turan ellen. Az FTC ellenfele a 87. percben még kétgólos hátrányban volt,

amikor az 58-szoros kazah válogatott Szergej Malij szépített Tosics gólpassza után. Végül az eredetileg hatpercesre kiírt hosszabbítás után, a 98. percben a szerb Tosics egy büntetőt is kiharcolt, amit honfitársa, Dusan Jovancsics magabiztosan értékesített.

A Tobol ellen nem lesz könnyű dolga a Fradinak Forrás: Tobol/Facebook

Az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt 10 millió euróra becsüli a kazah csapat játékoskeretét - érdekesség, hogy a Fradinál ez az érték több mint 42 millió euró -, papíron a legértékesebb játékosuk az 1,7 millió euróra taksált Igor Szergejev.

A legismertebb játékosuk mégsem a 63-szoros válogatott üzbég támadó, hanem a 35 éves szerb Zoran Tosics, aki amellett, hogy 76-szoros válogatott, korábban a Manchester Unitedben is szerepelt.

"A Bajnokok Ligája-meccsek igazán különlegesek. A Ferencváros nagyon erős csapat, a magyar bajnok. Tiszteljük az ellenfelet, de nem félünk tőle. Százszázalékosan felkészülünk és

jó játékkal szeretnénk meghálálni a szurkolóink szeretetét. Sportolók vagyunk, mindig a legmagasabb célokat tűzzük ki magunk elé. Szeretnénk bejutni valamelyik sorozat csoportkörébe.

Persze, nem ígérhetünk semmit, de a lehető legjobban próbálunk szerepelni" - mondta Askat Tagibergen, a Tobol csapatkapitánya.

A Tobolnál nem volt nagy játákosmozgás, érkezett a kapus Timur Akmurzin és Serges Deblé, míg távozott Dmitrij Mirosnyicsenko és Dmitrij Nepogodov.

Deblére érdemes lesz odafigyelni, mivel az Pjunik Jereván színeiben 22 gólig jutott az elmúlt szezonban, ezzel pedig gólkirály lett, ráadásul öt gólpasszt is adott a harminc bajnokiján a 32 éves támadó.

Az elefántcsontparti támadó többek között a francia másodosztályban, az orosz élvonalban, a dán élvonalban, a kínai második ligában és a hongkongi élvonalban is megfordult. A magyar foci szerelmesei számára is ismerős lehet a neve, ugyanis tavaly nyáron az Ararat Jerevánnal kiverte a MOL Fehérvárt.

Az FC Tobol otthona egyébként az 1964-ben átadott Zentralstadion Kostanay, amely 8050 ember befogadására alkalmas.

A kazahsztáni mérkőzést a 34 éves, Eszéken született horvát játékvezető, Dario Bel dirigálja majd. A bírónak nincs még nagy nemzetközi tapasztalata, de fújta már a sípot Európa Konferencia Liga-meccsen.

A visszavágóra július 13-án, szerdán 20 órakor kerül sor a Groupama Arénában.

Az első párharcok vesztesei a Konferencia-liga-selejtező második fordulójában folytathatják szereplésüket. A főtáblára jutáshoz négy fordulót kell nyerni a BL-selejtezőben. A magyar bajnok a legutóbbi idényben az Európa-ligában, azt megelőzően pedig a Bajnokok Ligájában jutott el a csoportkörig.

Szavazzon!

Sikerrel veszi a Tobol elleni párharcot a Ferencváros?

Bajnokok Ligája-selejtező, az 1. forduló:
16.00: Tobol Kosztanaj (kazah)-FERENCVÁROSI TC
Játékvezető: Dario Bel (horvát)
A Fradi várható kezdőcsapat az Origo szerint: Dibusz – Wingo, Knoester, Kovacevic, Civic – Zachariassen, Esiti, Laidouni – Tokmac, Boli, Traoré