Méltatlan körülmények között vegetált az angol futball örök ígérete

fbl Horizontal
Arsenal's French manager Arsene Wenger (R) talks to Arsenal's English midfielder Jack Wilshere during the UEFA Europa League round of 16 second-leg football match between Arsenal and AC Milan at the Emirates Stadium in London on March 15, 2018. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Jack Wilshere évek óta kereste a helyét, de nem igazán találta. 2018-ban hagyta el az Arsenalt, és mindenki azt várta, hogy mikor találja meg régi önmagát. Ma már tudjuk, soha. Legalábbis a focipályán, de könnyen lehet, hogy edzőként még kiteljesedhet. Egykoron Guardiola, Capello, Xavi és Wenger is ódákat zengett róla, de rengeteget volt sérült, ami miatt nem futhatta be azt a karriert, amit sokan vártak volna tőle. Az utolsó klubja a dán Aarhus volt, majd visszatért az Arsenalhoz, ahol az U18-as csapat edzője lett.

„Anglia jövőjét Jack Wilshere jelenti. Az Arsenal fiatal középpályása olyan lehet az angol válogatottnak, mint Claude Makelele volt éveken át a francia nemzeti csapatnak. Wilshere technikásabb és veszélyesebb a labdával, mint a pozíció koronázatlan királya, Claude Makelele volt, de lassabb a franciánál. Wilshere még fiatal, előtte a jövő, mégis meghatározó tagja az Arsenalnak, márpedig ott jó játékosok játszanak" – ezt Fabio Capello, az angol válogatott akkori szövetségi kapitánya mondta 2011-ben, az akkor mindössze 19 éves Jack Wilshere-ről.

Nos, ma már biztosan állíthatjuk, hogy Jack Wilshere nem lett az angol Claude Makalele, de végül a közelébe sem jutott annak, amire sokan predesztinálták őt. Az Arsenal egykori 10-ese az angol másodosztály és a dán Aarhus érintésével végül mindössze 30 évesen visszavonult és egykori csapatánál, az Arsenalnál lett utánpótlásedző.

Az újabb angol üstökös

Jack Andrew Garry Wilshere 1992. január elsején született Stevenage-ben, gyerekként a West Ham United szurkolója volt, de 9 évesen az Arsenal akadémiájára került, ami természetesen mindent megváltoztatott. Wilshere a szurkolók kedvenc prototípusa volt: végigjárta az utánpótláscsapatokat, majd szép lassan mindenki megtudta a klubnál, hogy van egy nagy tehetség, akire érdemes figyelni, ráadásul az Arsenal pontosan az a csapat, ahol szívesen adnak lehetőséget a legfiatalabbaknak is, ha elég tehetségesek.

Kölyökként lett az Arsenal focistája Forrás: AFP/Glyn Kirk

Wilshere-nél tehetségben nem volt hiány. 15 évesen már az U16-os csapat kapitánya volt, majd nem sokkal később már az U18-as csapatban szerepelt, mindössze 16 évesen pedig bemutatkozott az Arsenal tartalékcsapatában is, ráadásul első meccsén gólt is szerzett. 2008 márciusában a West Ham elleni tartalékmeccsen bombagólt szerzett, ráadásul a lelátón volt Arsene Wenger is. Még abban a szezonban megnyerte az ifjúsági FA-kupát, amelynek a döntőjében is brillírozott, az első meccsen gólt lőtt és gólpasszt is adott.

Nem csoda, hogy a 2008-2009-es szezont már Wengerékkel kezdte, szeptemberben a Blackburn Rovers ellen be is mutatkozhatott. Robin van Persie helyére mindössze 16 évesen és 256 naposan állhatott be, amivel megdöntötte Cesc Fabregas addigi klubrekordját. Wilshere még abban a hónapban első gólját is megszerezte, a Ligakupában a Sheffield United ellen lőtt a kapuba, majd később bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában is.

A következő szezonban is csak epizódszerep jutott a fiatal tehetségnek, ezért 2010 januárjában az Arsenal jobbnak látta kölcsönadni Wilshere-t, aki így a Bolton Wanderershez került. Az akkor szintén az élvonalban szereplő Boltonban szerezte meg első gólját a Premier League-ben, a West Ham ellen. A kölcsön olyan jól sikerült, hogy a Bolton a következő szezonra is kölcsönvette volna, augusztusban pedig az angol válogatottban is bemutatkozhatott Wilshere, aki a 10. legfiatalabb angol válogatott játékos lett.

Óriási jövőt jósoltak neki Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az Arsenal természetesen már nem adta kölcsön, hanem elkezdte játszatni. Wilshere pedig a csapat alapembere lett, mindössze három bajnokin nem kapott szerepet, abból egyet eltiltás miatt kellett kihagynia, mert piros lapot kapott a Birmingham City ellen. Wilshere 18 évesen az Arsenal középpályájának közepén szerepelt Alex Song mellett, ekkor született a fenti idézet vele kapcsolatban, ekkor nézte ki őt Capello a válogatott szűrőjének.

Wilshere végül 49 meccsen szerepelt az Arsenalban a 2010-11-es szezonban.

Abból a szezonból két párharcot lehet kiemelni. Wilshere megszerezhette volna első címét az Arsenallal, de óriási meglepetésre a Birmingham City 2-1-re legyőzte a londoni csapatot a Ligakupa döntőjében. A másik a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Barcelona elleni párharc volt. Az Arsenal az első meccsen 2-1-re nyert az akkor szinte verhetetlen, Pep Guardiola vezette katalán csapat ellen.

Guardiola később különleges játékosnak nevezte Wilshere-t, aki komoly benyomást tett rá és a meccsen is meghatározó szerepe volt, de ezt már nem csak Guardiola láthatta így.

Az első meccsen David Villa góljával vezetett a Barcelona, majd az utolsó 15 percben Van Persie és Arsavin góljaival fordítottak a londoniak.

Wilshere 19 évesen a meccs embere lett,

de a visszavágón hiába játszott szintén jól az Arsenal, 3-1-es hátrányba került, ráadásul 10 emberrel, mert Van Persie-t kissé erős piros lappal kiállították.

Három perccel a vége előtt még Wilshere szerzett labdát a Camp Nouban, majd külsővel Nicklas Bendtner elé tette azt. Szinte megállt az idő, amikor a dán próbálkozott, hogy kapura lőjön, majd jött Javier Mascherano, aki a szezon mentését mutatta be, mert az a gól már az Arsenal továbbjutását jelentette volna, de a történelem végül másképp alakult.

Sérülések és sérülések

Ahogy az lenni szokott ilyenkor, az élet Wilshere esetében is közbeszólt. A fiatal játékos a lehető legrosszabbkor, egy felkészülési meccsen megsérült, eltört a bokája. Az akkor 19 éves játékost műteni kellett, Wenger februárra prognosztizálta a játékos visszatérését első körben, de ez folyamatosan tolódott. Wilshere végül egyetlen meccsen sem lépett pályára a szezonban, de a londoni olimpiát és a nyári Európa-bajnokságot is ki kellett hagynia.

Wilshere végül 17 hónapot hagyott ki.

2012. október végén tért vissza a Premier League-be, ahol a Queens Park Rangers elleni meccsen rögtön a meccs legjobbja lett. Wilshere visszatért a csapatba, majd nem sokkal később új szerződést is kapott, tavasszal pedig többször is rajta volt a kapitányi karszalag, amikor Thomas Vermaelen nem volt bevethető.

Övé lett a 10-es mez Forrás: AFP/Ben Stansall

„Wilshere a természetéből adódóan nem fél semmitől, ami a pályán történhet, ez pedig általában egy jó vezető ismérve. Mindig nyerni akar, és már most egyértelmű, hogy ő a csapat egyik vezéregyénisége" – mondta Wenger a még mindig csak 21 éves játékosról. Wilshere-t a következő nyáron újra meg kellett műteni, a szezon végén már csak azokon a meccseken szerepelt, amiken nagyon muszáj volt.

Wilshere a következő szezonban szélsőként is kipróbálhatta magát a sok sérült miatt, novemberben pályafutása első dupláját szerezte a Marseille elleni BL-meccsen, ráadásul az elsőt mindössze 29 másodperc alatt. Decemberben Wilshere-t két meccsre eltiltották mutogatás miatt, majd egyre jobb formába lendült, amikor az angol válogatottban egy barátságos meccsen Daniel Agger belépője után hajszálrepedése lett a bal lábában, így hat hetet ki kellett hagynia. A szezon utolsó meccseire tért vissza, az FA-kupa döntőjében a hosszabbításban állt be a Hull City ellen, így ő is kupagyőztes lett. Az utolsó fordulóban gólt szerzett a Norwich ellen a bajnokságban is, amit a szezon góljának szavaztak később.

Wilshere és az Arsenal egyik legszebb gólja:

2014 nyarán az Arsenal megnyerte a Community Shieldet is, 3-0-ra nyert a Manchester City ellen, de Wilshere novemberben újra megsérült, bokaműtét várt rá és három hónap kihagyás. Tavasszal gólt lőtt a West Brom elleni meccsen, ami a BL-indulást biztosította be, és az a gól is az év találata lett a BBC-nél, így ő lett az első, aki zsinórban két ilyen elismerést zsebelt be. Nem csak a gólszépségversenyt, de az FA-kupát is megnyerte zsinórban másodszor is, az Aston Villa ellen is csereként állt be.

Pályafutása legnagyobb sikere az FA-kupa győzelem lett Forrás: AFP/GLYN KIRK/Glyn Kirk

2015 nyarán a felkészülés alatt megint csonttörése lett Wilshere-nek, pár hét kihagyást terveztek neki, de később műteni kellett és megint 10 hónap kihagyás lett a dologból, legközelebb áprilisban lépett pályára.

Wilshere-t a 2016-17-es szezonra kölcsönadta az Arsenal a Bournemouth-nak, ahol úgy tűnt, újra magára találhat. 27 bajnoki meccsen játszott is, majd a Tottenham elleni bajnokin ütközött Harry Kane-nel, aminek után újabb hajszálrepedés lett az eredménye, a rehabilitációt pedig az Arsenalnál csinálta végig.

2017 nyarán Wenger közölte, Wilshere marad a csapatnál, mert számít rá és szeptemberben már újra játszani tudott, októberben pedig bajnokin is szerephez jutott. Decemberben az Európa-ligában gólt szerzett, ami azt jelentette, hogy 928 nap elteltével volt újra eredményes Arsenal mezben. Decemberben 2014 ősze után először játszott végig bajnoki meccset a Premier League-ben, végül az összes sorozatot tekintve 40 meccsen lépett pályára, de bejelentette, hogy a szerződése lejártával távozik az Arsenaltól, éppen akkor, amikor Arsene Wenger is.

Ha Wilshere pályafutása szóba kerül, akkor nem csak a sérülésekről kell beszélnünk, de arról is, hogy melyik, pontosabban most már melyik lett volna az ideális poszt számára. A második szűrő, mint amikor berobbant az Arsenal csapatába és a világ élvonalába, vagy hátrébb kellett volna esetleg szerepeltetni, hogy a lehető legtöbbször kerüljön hozzá a labda. A Bournemouth csapatában már szinte a 10-es szerepkör volt az övé, Eddie Howe ott azt szerette volna, ha a támadásokból veszi ki a részét, de a visszatérése után az Arsenalban is egyre fentebb kapott szerepet. Sokan abban reménykedtek, hogy egy remek mélységi irányító lesz belőle, mint mondjuk Marco Verratti, Andrea Pirlo vagy Toni Kroos.

A sérülésekkel nem volt szerencséje Forrás: AFP/Ina Fassbender

Több szakértő szerint nem volt jó ötlet, hogy ha már kölcsönbe ment az Arsenaltól, akkor nem külföld felé vette az irányt. Állítólag hívta a Milan és a Roma is, de inkább maradt Angliában, pedig a Seria A-ban lett volna lehetősége taktikailag és fizikálisan is fejlődni.

Az Arsenal talán túl korán, mindössze 26 éves korában lemondott Wilshere-ről, aki Xavi szerint is a világ egyik legjobb középpályása lehetett volna,

ha maga mögött hagyhatta volna a sérüléseket. Wilshere esetében a fegyelmet is ki kell emelni, hiszen nem egyszer kapták lencsevégre londoni, éjszakai bulikban, ami nyilván előfordult már másokkal is, de Wilshere-re más szabályok vonatkoztak. Akár csak mondjuk Raheem Sterling vagy Wayne Rooney, ő is túl fiatalon ért el túl nagy sikereket, innentől pedig nem volt megállj az angol médiának. Hetente, havonta kerültek elő a cigizős, italozós képek a fiatal játékosról, akinek így az extra teherrel is meg kellett birkóznia.

Négy évig kereste a helyét

Wilshere az Arsenal után maradt Londonban és a West Ham United játékosa lett. A 2018-19-es szezonban mindössze 8, a következő szezonban 10 bajnokin kapott szerepet. Nem véletlen, hogy a West Ham 2020 októberében szélnek eresztette a 34-szeres angol válogatott focistát.

Egészen 2021 januárjáig klubja sem volt Wilshere-nek, akinek korábbi csapata, a Bournemouth dobott mentőövet. Igaz, a csapat ekkor már a másodosztályban szerepelt, ráadásul a Championship a világ legnehezebb bajnokságai közé tartozik, nem csoda, hogy itt sem tudott gyökeret ereszteni a 29 éves focista, akinek összesen 14 meccs jutott régi új állomáshelyén.

34-szer szerepelt az angol válogatottban Forrás: AFP/Sergei Supinsky/Sergei Supinsky

A következő ősszel már a Bournemouth sem kért Wilshere-ből, így újra klub nélkül maradt. Idén februárban vett új, érdekes fordulatot az angol középpályás pályafutása, ugyanis a dán Aarhushoz igazolt, ahol megváltóként várták. Szurkolók százai várták az első edzésén, órák alatt elkapkodták a fanshopból a nevével ellátott termékeket. Első hazai meccsén csereként állt be, tízezernél is többen várták a lelátókon a pillanatot a kiesés elől menekülő csapatnál.

Sokak szerint reklámfogásnak felelt meg Wilshere szerződtetése, mint Rafael van der Vaart 2016-os igazolás a Midtjylland csapatához, még a dán csapat játékosai se hittek a szemüknek, amikor megérkezett az angol válogatott focista.

„Amióta az Arsenallal edzek (klub nélkül a londoniaknál készülhetett), sosem csináltam titkot abból, hogy 2022-re készülök, hogy új klubot találjak. Ez most sikerült, és ez izgalmas kihívás lesz számomra. A karrierem egy olyan pontján vagyok, ahol egy nehéz időszak után újra a helyes útra kell térnem, és az AGF felajánlotta nekem ezt a lehetőséget. Nagyon hálás vagyok ezért, és mindent meg fogok tenni, hogy segítsem a csapatot. Nyilvánvalóan szükségem van néhány meccsre, de fizikailag jó formában vagyok, így most minden arról szól, hogy beverekedjem magam a csapatba" – mondta Wilshere, aki nem tudott csodát tenni.

Az Aarhus lett az utolsó csapata Forrás: AFP/fotograf@clausbech.dk/Claus Bech

Az Aarhus végül a bajnokság alsóházába került, azaz a kiesés ellen küzdhetett, és mindössze egy ponttal, de sikerült a bennmaradás. Wilshere 15 meccsen 762 percet játszhatott, három gólpasszt adott, majd a szezon végeztével úgy döntött, inkább visszavonul.

„Visszavonulok a futballtól. Hihetetlen utazás volt, tele felejthetetlen pillanatokkal. Kiváltságosnak érzem magam, hogy megtapasztalhattam mindezt. Attól a pillanattól kezdve, hogy kisfiúként a labdát rugdostam a kertben, hogy a szeretett csapatom, az Arsenal csapatkapitányává váltam, hogy a hazám válogatottját képviseltem egy világbajnokságon. Megéltem az álmomat. Nehéz volt elfogadni, hogy a karrierem az utóbbi időben rajtam kívül álló okokból félbeszakadt, miközben úgy éreztem, hogy még mindig sokat kell megmutatnom. Azonban, miután volt időm elmélkedni és beszélgetni a hozzám legközelebb állókkal, rájöttem, most van itt az ideje a búcsúnak" – írta Wilshere, aki az Arsenal U18-as csapatának edzője lett.

Egy biztos, szerencsések lesznek azok, akik tőle tanulhatnak, és csak remélhetjük, hogy az edzői pályafutása teljesebb lesz, mint a játékoskarrierje.