A 18 éves Mihályvári-Farkas Viktória újabb szenzációs sikere az úszó Eb-n

MIHÁLYVÁRI-FARKAS Viktória
Az ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória a női 1500 méteres gyorsúszás döntőjének eredményhirdetése után
Vágólapra másolva!
Hétfőn este a római úszó Európa-bajnokságon a 18 éves Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmet nyert a női 1500 méteres gyorsúszás döntőjében.

Női 1500 méter gyorson Mihályvári-Farkas Viktóriának sikerült bejutni a hétfői döntőbe. A 400 méter vegyesen szombaton győztes 18 éves versenyző 16:09.87 perccel a második legjobb teljesítménnyel került a fináléba.

"Meglepett ez az idő, mert úgy jöttem le az uszodába, hogy mindenem fájt.

- nyilatkozta a döntő előtt Mihályvári-Farkas, aki ezzel megközelítette a párizsi olimpiára kiírt 16:09.09-es szintidőt, ám a kvalifikációs időszak még nem kezdődött el.

Mihályvári-Farkas Viktória szenzációsan úszott Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A rajt után a magyar lány nem kezdett erősen, a saját tempóját úszta és a féltávnál már jött fel a harmadik helyre. Az élen az olasz Simona Quadarella volt, aki 700 méter után már 20 méter előnnyel ment a mezőny előtt, Mihályvári-Farkas viszont ott loholt az olasz Martina Caramignoli mögött, és 800 méter után már meg is előzte a másik olasz és feljött a második helyre. A táv kétharmadánál a 18 éves magyar úszó már tetemes előnyt harcolt ki a harmadik Caramignoli előtt, és egyre inkább kezdte csökkenteni a hátrányát a Quadarella mögött. Az utolsó harmadban az FTC 18 éves versenyzője - aki szombaton 400 méter vegyesen diadalmaskodott - tartani tudta a tempóját, végül 16:02.15 perces egyéni csúccsal csapott célba.

A számot az olasz Simona Quadarella hatalmas fölénnyel, 15:54.15 perccel nyerte.

A rajt után Quadarella szinte azonnal egyértelművé tette, hogy senkinek nem lehet esélye megszorongatni, így gyakorlatilag a teljes távot egyedül úszta végig a Foro Italico lelkes közönségének vastapsa közepette.

Az ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória a női 1500 méteres gyorsúszás döntőjének eredményhirdetése után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mihályvári-Farkas a táv felét követően állva hagyta többi riválisát, és ugyanolyan nagy fölénnyel lett második, mint ahogy az győzött előtte.

A tavalyi Eb-n úszott ezerötszázból is tanultam, próbáltam ebben az egy napban nem gondolni az úszásra, csak a délutáni érkezésemtől kezdve foglalkoztam azzal, hogy itt érmet tudok nyerni. Ez a legnagyobb sikerem, hogy fel tudtam nőni fejben ahhoz a feladathoz, hogy esélyem van dobogóra állni" - mondta vegyes zónában az MTI kérdésére a magyar újságíróknak Mihályvári.

női 1500 m gyors, Európa-bajnok:
Simona Quadarella (Olaszország) 15:54.15 perc
2. MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 16.02.15
3. Martina Rita Caramignoli (Olaszország) 16:12.39