Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vízspórolás felsőfokon: Így csökkentsük a vízfelhasználást háztartásunkban

default user icon
MME
Napjaink egyik legsürgetőbb problémája a vízhiány, így maga a víz felhasználása is a háztartásban. Magyarországon egy ember egyetlen nap alatt átlagosan 100 liter vizet használ el, amiből csupán csak 7 litert fogyaszt megfelelően: az értékes édesvíz nagy részét a fürdőszobában használjuk el. Mindannyian tehetünk azért, hogy a vízfelhasználás csökkenjen – mutatjuk, hogy mire figyeljünk a fürdőszobában!

A Magyar Vízközmű Szövetség által közölt adatokból kiderül, hogy a napi vízfogyasztás legnagyobb hányadát, mintegy 40%-át zuhanyozáshoz, illetve fürdéshez használjuk el, de sok vizet használunk WC-öblítésére, mosáshoz és kézmosásra is. Ezek alapvető dolgok, így persze igen megnehezíti a vízspórolást. Ahhoz, hogy csökkentsük a vízfelhasználást háztartásunkban, szükségünk lesz néhány kompromisszumra.  

Az átlagos napi vízfogyasztás megoszlása:

  • zuhanyzás, fürdés: 40-100 liter
  • ivás, főzés: 3-4 liter
  • mosogatás: 4-7 liter
  • takarítás: 5-10 liter
  • kézmosás: 10-15 liter
  • mosás: 20-40 liter
  • WC öblítés: 20-40 liter

Ahhoz, hogy valóban csökkenteni tudjuk a vízfelhasználásunkat, hatékonyabban kell használnunk az ivóvizet. A változtatásokat motiválhatja az alacsonyabb vízszámla, de ugyanilyen fontos szempont a környezetvédelem is. Lássuk, mit tehetünk a jövőnkért víztakarékossági praktikákkal!

Zuhanyzás vagy fürdés?

Nem is kérdés, hogy az első, hiszen kevesebbet fogyasztani úgy lehet, ha kevesebbet használnunk valamiből. Egy kádfürdőzés során kb. 80-100 liter vizet használunk el, míg zuhanyozással lényegesen kevesebbet, 20-60 litert. A meleg víz érkezéséig sok víz kifolyhat, ezt célszerű egy lavórba gyűjteni és később felhasználni WC öblítésre például. Csökkenthetjük a vízfogyasztást, ha elzárjuk a vizet, amíg szappanozzuk magunkat vagy hajat mosunk.

Érdemes a csapokat is korszerűsíteni: a vizet levegővel tuningoló csapok és zuhanyrózsák felszerelésével percenként 5-6 literre csökkenthető az átfolyó víz mennyisége (az átlagos percenkénti 12 literről). Az áramlásszabályozóval ellátott csapok használatával ugyan kevesebb víz jön, de a különbség a víznyomásban nem látszik, a komfortérzet nem csökken – ellenben a vízszámla igen. Ezek apróságnak tűnnek, de akár 150 liter vizet is megtakaríthatunk hetente.

További tippek:

  • Borotválkozás, fogmosás közben zárjuk el a vízcsapot! Azzal, hogy fogmosás közben elzárjuk a vizet, akár napi 40 liter vizet is spórolhatunk. Fogmosáshoz használjunk fogmosópoharat! 
  • Kézmosáskor zárjuk el a csapot, amíg szappanozzuk a kezünket!
  • Ügyeljünk arra, hogy a csöpögő csaptelepeket megjavíttassuk! Nem gondolnánk, de egy nap akár 5-10 liter víz is elfolydogálhat egy rosszul működő, lötyögő, csöpögő csaptelep miatt.
  • A víztakarékos csaptelep is sokat csökkenthet kiadásainkon

Igazi pazarlás: ivóvízzel öblítjük a WC-t

A szokásos wc öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet engednek le, ami egy kétgyermekes családnál akár 100-300 literes vízfelhasználás is lehet naponta. Gazdaságosabb egy kétállású víztakarékos tartály, ami szükség szerint 3 vagy 7 litert enged le. (Az öblítés hossza és így az elhasznált vízmennyiség attól is függhet, hogy milyen hosszú ideig nyomjuk a gombot). Ahol elég nagy a hálózati nyomás, ott tartály nélküli vízöblítő a jó megoldás, amely addig engedi a vizet, ameddig nyitva van a csap. A nem víztakarékos WC tartály hasznos térfogatát egyszerűen csökkenthetjük ha nagyobb, tiszta kavicsokat vagy vízzel töltött, lezárt palackot teszünk bele.

Már kapható olyan, kézmosóval egybeépített WC tartály, ahol a kézmosás során keletkezett szappanos víz tölti fel a WC tartályt, így a kézmosóvíz 100%-a újrafelhasználható. Egyébként WC öblítésre tudjuk használni a mosóvizet (ha meg tudjuk oldani annak összegyűjtését); a fürdővizet; a zöldség- és gyümölcsmosó vizet és az összegyűjtött esővizet.

Víztakarékos mosógéppel ezreket spórolhatunk havonta

Jelentős tétel a mosógépek vízfogyasztása: egy-egy öregebb gép 140 litert is elhasználhat egyetlen mosáshoz, míg a korszerűbbek már 40-80 liter vízzel működnek. Így nem kérdés, hogy már rövid idő alatt megtérül egy új víz- és energiatakarékos mosógép ára.

Fontos, hogy a megfelelő vízfelhasználás érdekébe a mosógépet mindig töltsük tele, így kevesebb víz fogy, mintha csak félig terhelnénk meg. Az Electrolux néhány éve végzett felmérése szerint egy mosásnál átlagosan mindössze 3 kg ruhát mosunk egyszerre, pedig a legtöbb mosógép kapacitása ennél jóval nagyobb. A mosásból származó utolsó öblítővizet újrahasznosíthatjuk WC-öblítésre, így ha az összegyűjtést meg tudjuk oldani, komoly mennyiségű vizet spórolhatunk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss