NL: Southgate szerint Trippier komplettebb játékos Alexander-Arnoldnál

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.09.28. 13:46
null
Southgate érthetetlen módon mellőzi Alexander-Arnoldot (Fotó: AFP)
Ahogy azt korábban megírtuk, négy játékost, köztük Trent Alexander-Arnoldot is kihagyta a németek elleni keretből Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya.


Trent Alexander-Arnold szerepeltetése az angol válogatottban évek óta beszédtémát szolgáltat a válogatott stábja, a média és a szurkolók számára. A jobbhátvéd 2017-ben robbant be a Liverpool első csapatába, és a 23 éves játékos azóta a Premier League-et nyerő, háromszor Bajnokok Ligája-döntőt játszó (egyszer nyerő), FA-Kupa-, Ligakupa-, Angol Szuperkupa-, Európai Szuperkupa- és klubvilágbajnokság-győztes csapat egyik legfontosabb játékosává vált, amely négy éven belül háromszor is 90 pont felett zárt a világ legerősebb bajnokságában.

Gareth Southgate viszont nem hajlandó a kezdőcsapatba rakni a liverpooli születésű játékost, védekezésben stabilabb labdarúgókat preferál (2021 tavaszán be sem hívta a válogatottba), és összességében egy reaktívabb futballt játszik a válogatottal, ami azonban nincs összhangban a játékoskeretet alkotó labdarúgók jellemzőivel, valamint az ő klubjaik játékkoncepcióval.
Southgate azt nyilatkozta az Athleticnek, hogy mind a négy kiváló jobbhátvédje (Alexander-Arnold mellett Kyle Walker, Reece James, Kieran Trippier) tudja, hogy hol áll a sorban, és min kell javítania.

„Nem akartam, hogy bárki is üljön két meccset a lelátón, az én időszakom alatt jól kezeltük a közösségünket. Az olaszok ellen nem volt szükség csere balhátvédre, de a németek ellen igen, ezért szükségünk volt Ben Chilwellre a padon, és Trippier volt a másik, aki leülhetett oda, aki szerintem jelenleg komplettebb játékos Alexander-Arnoldnál.Hosszasan elbeszélgettem mindenkivel, egyértelműsítettem az álláspontomat, azt is, hogy min kell javítaniuk és mit csinálnak jól, hogy tisztában legyenek vele.”

Southgate másik gyenge pontja Harry Maguire-nek, a Manchester United csapatkapitányának folyamatos szereplése, miközben a világ egyik legdrágább védője egy éve formán kívül játszik, és az augusztusi Brentford elleni 4–0-s MU-vereség óta kiszorult a kezdőcsapatból Varane és Lisandro Martínez teljesítménye miatt. Southgate így is behívta Maguire-t, mert eddig legalább a válogatottban jól teljesített (a tavalyi Európa-bajnokság óta ez sem igaz), de a németek ellen összehozott egy tizenegyest, majd az ő eladott labdája vezetett a németek második góljához.

„Tudom, hogy mindenki azt mondja, hogy ő fontos számomra, számunkra. Miért rakom a csapatba? Mert ő az egyik olyan játékosunk, aki a legjobb esélyt adja a győzelem megszerzésére. Ezért mindannyiunknak annak kellene drukkolnunk, hogy rendszeresen és jól játsszon, ami persze más játékosokra is igaz, de valamiért mindig rajta csattan az ostor, amit nagyon nehéz lehet elviselni, de remekül birkózik meg vele.”

Southgate számára tehát elég jó az a Maguire, aki egy 57 gólt kapó Manchester United-védelmet vezetett tavaly – ami a legtöbb kapott gólnak számít a klub történelmében a Premier League-érában –, de Alexander-Arnold nem fér be abba a keretbe, amely a németek elleni meccs második félidejéig akciógólt sem szerzett a Nemzetek Ligájában.

Alexander-Arnold a 2018–2019-es idény óta 12, 13, 7, és 12 gólpasszt adott csak a bajnokságban, a gyenge évadkezdet ellenére vezeti a Premier League-et az előre passzok megtett távolságában, az előre passzok számában, a tizenhatoson belülre adott sikeres passzokban (a rögzített helyzeteket leszámítva), és a sikeres beadások számában is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik