Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a vége: meg kell semmisíteni a Lidl csokinyusziját!

default user icon
MME
Döntés született egy svájci bíróságon arról, hogy a Lidl üzletláncnak be kell olvasztani az üzleteiben árult arany színű papírba csomagolt húsvéti csokinyusziját. Az édesség ugyanis pont úgy néz ki, mint a Lindt svájci csokigyár ikonikus finomsága.

A Lindt&Spruengli svájci csokoládégyár szerint a szabadalom által védett, 1952 óta gyártott termékükről mintázták a bevásárlóközpontokban árult egyik csokinyuszit.

A svájci legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az ország kereskedelmi bíróságának tavalyi döntését, amely nem tartotta megalapozottnak a Lindt állításait. A bíróság most a svájci gyárnak adott igazat és elrendelték a csokinyuszik megsemmisítését.

Döntésüket azzal indokolták, hogy a Lindt csokiját ismerik és kedvelik a vásárlók, a Lidl csokija pedig megtéveszti a fogyasztókat: a két termék között ugyanis hiába van néhány apróbb különbség (az „eredeti” nyuszin piros a szalag, a másikon zöld), nagyon könnyen összetéveszthetők egymással.

A bíróság szerint a Lidl jogsértést követett el, és erre „arányos” válasz a termékek megsemmisítése. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a csokoládé kárba veszne: a Lidl beolvasztathatja a nyuszikat, és újraöntheti őket.

Ugyanakkor az áruházlánc svájci ága közölte, hogy mivel ez egy szezonális termék, ezért most nincs belőle raktáron. Christoph Gasser, a Lidl ügyvédje hozzátette: a Lidl csokinyuszik kinézete szinte minden évben változik. Jövőre is lesz nyuszi, csak más dizájnnal.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss