Zokogó arabok a lelátón - kikapott a vb csodacsapata

Poland v Saudi Arabia: FIFA World Cup 2022 FIFA World Cup 2022 Square
A szaúdi csapat az utolsó fordulóban még csodát tehet
Vágólapra másolva!
A brazil vb-újonc bíró, Wilton Sampaio volt a főszereplő a labdarúgó-világbajnokság Lengyelország-Szaúd-Arába mérkőzésén, amelyet a lengyel csapat 2-0-ra nyert meg. Nevetséges tizenegyes, tízperces hosszabbítás - már az első félidőben. A vb eddigi csodacsapata simán kikapott, aminek az argentinok is nagyon örülhetnek.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Amikor az Egyetemvárosi Stadion hangosbemondója közölte, hogy az első félidő végén a brazil bíró 10 perces hosszabbítást rendelt el, a sajtóteraszon többen hangosan felröhögtek. Pedig ebben semmi vicces dolog nem volt. Nekem egyből az jutott eszembe, mennyit panaszkodik mindenki, hogy a játékosokat kizsigerelik. Erre itt, a vb-n egy 90 perces meccsből simán kreálnak 110-115 perces találkozókat, mert az úri kedvük úgy diktálja a 28 millió forintért foglalkoztatott bíróknak.

Wilton Sampaio volt az első félidő főszereplője Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Félreértés ne essék: az első félidőben kellett hosszabbítani, de semmi nem indokolta a 10 perces ráadást. Írtam már erről korábban, hogy mindez a teljes következetlenség jegyében megy. Az a tizenegyes pedig, amit rövid videózás után a brazil a szaúdiaknak megadott, szintén kabaréba illő volt. Úgy látszik azonban, hogy itt már a legkisebb kontakt esetén is jelez a rendszer, vagy nem tudom ki, mindenesetre a brazil bíró ezt is megadta.

A Juventus lengyel kapusa pedig kivédte. Al-Davszari büntetőjét bravúrral védte Szczesny, majd az ismétlést al-Breik küldte rá, de egészen kivételes védést mutatott be megint a lengyel kapus. Volt ebben valami törvényszerű, mert ember nem akadt a stadionban, aki tudta volna, miért volt ez büntető.

Wojciech Szczesny meccsben tartotta a lengyeleket Forrás: AFP/Odd Andersen

Szaúd-Arábia amúgy hirtelen lett érdekes a nemzetközi szaksajtó számára - azok után, hogy az első körben legyőzték az argentin csapatot. Amúgy ez a meccs nem tartozott volna azok közé, amelyek miatt ezrek indulnak el Doha egyetemi városrészébe. De a mérkőzés előtt a bejáratoknál heves szópárbajok alakultak ki. Burnuszos arab emberek mondogatták, hogy ők Szaúd-Arábiából érkeztek, be akarnak menni, csakhogy nem volt jegyük.

A stadion így is megtelt, de láttam olyan síró arab embert, aki a beléptető emberek előtt a földre vetette magát és úgy akarta meggyőzni a karszalagost, hogy hangosan jajongani kezdett.

A szaúdi csapat az utolsó fordulóban még csodát tehet Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Salih Zeki Fazlioglu

Ekkor még csak ő sírt. Nem sokkal később sok ezer társa odabent, amikor előbb 1-0-ra, majd 2-0-ra vezetett a lengyel csapat. A fák ezúttal tehát nem nőttek az égig, a szaúdi csodacsapat kikapott, aminek most az argentinok örülhetnek a legjobban. Persze ahhoz, hogy teljes legyen az öröm, Messiéknek meg kellene verniük szombaton este Mexikót. És az sem lesz könnyű feladat.

Doha, 2022. november 26. szombat.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!