Albert Flórián nyomdokaiba lépett a három gólt szerző portugál csodatini

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Portugália-Svájc, Nyolcaddöntő, Lusail stadion, 2022.12.06., Portugália, Svájc
Portugal's forward #26 Goncalo Ramos celebrates scoring his team's third goal during the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between Portugal and Switzerland at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 6, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Goncalo Ramos 21 évesen és 169 naposan triplázott kedden a portugál válogatottban, ezzel feljött a vb-mesterhármast elérők életkor szerinti örökranglistáján a harmadik helyre Albert Flórián mögé - írta a katari világbajnokság keddi játéknapját összefoglaló anyagában a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).
Vágólapra másolva!

A magyar futball egyetlen aranylabdása 20 évesen és 261 naposan Bulgária kapuját vette be három alkalommal 1962. június 3-án. A legfiatalabb triplázó Pelé, aki 17 évesen és 244 naposan szerzett három gólt 1958-ban Svédország ellen.

Goncalo Ramos szárnyal Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ramos a portugálok Svájc elleni 6-1-es nyolcaddöntős sikeréből vette ki a részét három góllal, vb-újoncként triplázott, erre előtte legutóbb a német Miroslav Klose volt képes 2002-ben, Szaúd-Arábia ellen. A kieséses szakaszt tekintve ez ifjú portugál előtt a csehszlovák Tomas Skuhravy 1990-ben, a nyolcaddöntőben Costa Ricával szemben volt három ízben is eredményes. Ramos a második, aki a triplázás mellett gólpasszt is adott a világbajnokság rájátszásában, őt megelőzően hasonló 3+1-re Angelo Schiavio volt képes 1934-ben, az Olaszország-Egyesült Államok (7-1) nyolcaddöntős meccsen. A portugál futballnak a kieséses vb-etapokra vonatkozó eredményességi mutatójában akad Ramosnál is hatékonyabb játékos: Eusébio négy gólt szerzett Észak-Korea ellen az 1966-os negyeddöntőben.

A vb-történetben az élre ugrott Spanyolország azáltal, hogy tizenegyesekkel kikapott Marokkótól, mert így ötből már négy büntetőpárbajban járt pórul világbajnokságon. A negatív rangsorban a második helyen Anglia és Olaszország osztozik, egyformán 3-3 alkalommal elveszített 11-es rúgásokkal. Ugyanakkor Marokkó története során először nyert büntetős párharcot, korábban két szétlövésben vett részt, s 1988-ban Algériával, 2019-ben pedig Beninnel szemben maradt alul az Afrika Kupában.

A Portugália ellen hatszor is kapituláló Svájc 1963 óta nem kapott ennyi gólt egyetlen meccsen sem, mint most: csaknem hatvan éve, hazai pályán 1-8-ra végzett Angliával barátságos mérkőzésen, illetve az 1954-es világbajnokságon 7-5-re veszített Ausztriával szemben - írta az IFFHS.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!