Vb 2022: Anglia meglepte Csercseszovot, aki két játékosra is felfigyelt

Vágólapra másolva!
2022.12.08. 12:34
null
Csercseszov a 2018-as vb-n még a házigazda orosz válogatottat irányította (Fotó: AFP, archív)
A Ferencváros labdarúgócsapatának orosz vezetőedzője, a négy évvel ezelőtti a világbajnokságon még az orosz válogatottat irányító Sztanyiszlav Csercseszov hazájában, a Szport-Ekszpressznek adott helyzetértékelést a katari világbajnokság eddigi tapasztalatairól.

 

 

„Egy olyan országot tudnék említeni, amelyik az előzetes várakozásaimnál jobban teljesít a világbajnokságon: Anglia – fogalmazott vb-értékelésében a Szport-EkszpressznekSztanyiszlav Csercseszov. – A Nemzetek Ligájában nagyon halvány volt az angol csapat. Hat meccs győzelem nélkül, utolsó hely a csoportban, két vereség, köztük egy nulla-négy Magyarország ellen. Katarban viszont nagyon kiegyensúlyozottan teljesítenek, gördülékenyen futballoznak az angolok.”

„Aztán voltak olyan csapatok is, amelyek előzetesen erősebbnek tűntek annál, amit a tornán mutattak –
folytatta Csercseszov. – Belgium, Németország és Dánia mellett idesorolnám Lengyelországot is, amely a képességei alatt teljesített, még ha tovább is jutott a csoportjából.”

A korábban a varsói Legiával lengyel bajnokságot is nyerő szakember hozzátette, a lengyel válogatottat azért is követi kiemelt figyelemmel, mert dolgozott Lengyelországban, jól ismeri az ottani labdarúgást. Arról is beszélt, a csapatok produkcióját tekintve nem annak van jelentősége, hogy télen rendezik a vb-t, hanem inkább annak, hogy nem állt a csapatok rendelkezésére a torna előtt három-négyhetes felkészülési időszak. Így pedig véleménye szerint felértékelődik a pszichés felkészültség.

„Hiába futballozol erőteljesen, elég egy húszpercnyi kihagyás, ami végzetes lehet. Ott vannak a németek, akik jól játszottak Japán ellen, de nyolc perc alatt kaptak két gólt és már nincsenek Katarban" – mondta Csercseszov.

Az egyéni teljesítmények kapcsán ezúttal két labdarúgóra hívta fel a figyelmet.

„Goncalo Ramost már ismerhetjük a Bajnokok Ligájából, a Benficából, de most a nyolcaddöntőben a három góljával megmutatta, hogy Cristiano Ronaldót is képes pótolni. A ghánai válogatottból pedig az Ajax játékosa, Mohammed Kudus emelkedett ki, aki két gólt is szerzett Dél-Korea ellen.”

A ferencvárosi Aissa Laidouni kapcsán elmondta, az első mérkőzésen, a dánok ellen kiemelkedett a mezőnyből, aztán volt egy gyengébb meccse, majd a franciák ellen gólpasszt adott.

„Beszéltem vele, el van keseredve, hogy megverték a regnáló világbajnokot, mégis kiestek. Mondtam neki, a torna előtt is, itt már nüanszok döntenek.”

Elmondta, Laidouni extra szabadságot kap a vb után, januárban kell újra csatlakoznia a Ferencvároshoz, s azt is megjegyezte, véleménye szerint az FTC-ből a marokkói Mmaee testvérpárnak, Samy és Ryan Mmaeénak is helye lenne a vb-keretben.

Újságírói kérdésre Messiről és Ronaldóról is beszélt Csercseszov: „A televízióból nekem úgy tűnik, Cristiano Ronaldo jobban összpontosít az egyéni eredményekre, mint a csapatéra, szemben Lionel Messivel.”

Az orosz szakember azt is hozzátette, a labdarúgásnak akkor sem lesz vége, ha Messit, Ronaldót vagy éppen Luka Modricot nem látjuk többet világbajnokságon, mert Pelé után is jött Maradona vagy Cruyff és Platini. Kylian Mbappét, Erling Haalandot és Bruno Fernandest sorolta a jövő lehetséges, nagy sztárjai közé.

VB 2022 – A NEGYEDDÖNTŐ MENETRENDJE
December 9., 16.00
Al-Rajján,
Education City Stadion
Horvátország–Brazília
December 9., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Hollandia–Argentína
December 10., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Marokkó–Portugália
December 10., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Franciaország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik