Erste Liga: az FTC a döntő második meccsét hosszabbításban megnyerte

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.03.21. 20:08
null
Az FTC kettőből kettőt nyert a Gyergyói HK ellen a döntőben (Fotó: Erste Liga)
A jégkorong Erste Liga döntőjének második mérkőzésén a Ferencváros 2–1-re legyőzte idegenben a Gyergyói HK-t, ezzel 2–0-ra vezet a párharcban.


Tizenöt másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített, hosszabbításra mentette, majd megnyerte az Erste Liga döntőjének második meccsét a Ferencváros.

Bosszúsan nyilatkozott az első találkozó után Szilassy Zoltán, a Gyergyói HK vezetőedzője, mert csapata, amely először jutott be a sorozat fináléjába, úgy kezdte a négy győzelemig tartó párharcot, mintha „közönségkorcsolyázáson” lenne. Hogy a lassú kezdés az elődöntős siker utóhatása, a döntő okozta nyomás terhe vagy a többszörös bajnok ellenfél miatti megilletődöttség következménye volt-e, talán mindegy is, az viszont korántsem, hogyan tudja a Gyergyó maga mögött hagyni a rosszul sikerült első összecsapás emlékét és úgy jégkorongozni, ahogy azt az alapszakaszban megszoktuk tőle. Ha ugyanis a harmincszoros magyar bajnok Ferencvárost meg akarja verni, tudása legjavára lesz szüksége.

Az edzői fejmosás és a motiváció magvai a jelek szerint termékeny talajra hullottak, mert az erdélyiek sokkal élesebben, pontosabban és tempósabban kezdték a találkozót, mint hétfőn. A gyergyói fölény az első harmad feléig tartott, a két csapat idénybeli statisztikái alapján egyáltalán nem volt meglepő, hogy Szilassy Zoltán együttese többet is próbálkozott, mint a Fradi. Az viszont szokatlan volt, hogy a védekezésből támadásba átmenetekben nagyon hatékony zöld-fehérek sokáig ellentámadásból sem voltak igazán veszélyesek. A harmad végére enyhült a hazaiak mezőnyfölénye, a lövések számában vezettek, de a játék egyre kiegyenlítettebbé vált.

A második játékrészben az FTC akkor játszott veszélyesen, amikor emberelőnyben volt, de ilyen alkalom egyetlenegyszer volt. Sokáig úgy tűnt, a gyergyóiaknak semmi sem sikerül, hiszen hiába kerültek többször fórba, egészen a harmad legvégéig egyik előnyt sem használták ki. A jég a szünetet jelző dudaszó előtt 15 másodperccel tört meg, amikor a hétfői meccsen is betaláló Sébastien Sylvestre szerzett vezetést – a párharc során először – a hazaiaknak. A gól után a Gyergyó a harmadik harmadot gyakorlatilag végigvédekezte, ám a Fradi másodpercekkel a vége előtt másodpercekkel egyenlített, a hosszabbításban pedig a hétfőn két gólt szerző Julius Iiro Marva talált be, és ezzel a Fradi másodszor is győzött a párharcban.



JÉGKORONG ERSTE LIGA, DÖNTŐ
MÁSODIK MÉRKŐZÉS

GYERGYÓI HOKI KLUB (romániai)–FTC-TELEKOM     1–2     (0–0, 1–0, 0–1, 0–1) – hosszabbításban     
Gyergyószentmiklós, 1140      néző.      V:      Babic, Soós, Balla, Kövesi.    
GYERGYÓ:      Rinne – HAARANEN      (1),      Marttinen / Fejes, Saari / Imre, Kozma Zs. – Bodó      (1),      B. Orbán, Tranca / DiDiomete, SYLVESTRE      1,      Vincze P. / Császár, Sándor-Székely, Szigeti / Bíró G., Csiszer, Silló.      Edző:      Szilassy Zoltán
FTC:      Arany – Hrabal, MARVA      1      / Boros, Mesikämmen / Kärmeniemi, Seregély Máté / Kucsma – KULMALA      (1),      Nagy G.      (1),      Turbucz / Betteridge      1,      Sailio, Sointu / Farkas Lőrinc, Tóth A., Tóth Gergő / Bán, Galántai, Kozma D.      Edző:      Fodor Szabolcs
 Kapura lövések:      34–37.      Gól – emberelőnyből:      6/1, ill. 2/0.

MESTERMÉRLEG     
Szilassy Zoltán:
– Megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre, nem ültünk rá az eredményre, hokiban ezt nem is lehet megtenni. Az utolsó tíz percben a Fradinak jönnie kellett, mi pedig túlságosan is óvatosak voltunk. Ők vezetnek 2–0-ra a párharcban, ilyen helyzetben még nem voltunk, de nem szabad mással foglalkoznunk, csak a harmadik meccsel.
Fodor Szabolcs: – Az első harmadban a túlélésért játszottunk és ez sikerült is. A másodikban kicsit eltértünk a tervünktől, és a számos kiállítás sem kedvezett nekünk, egyet ki is használt a Gyergyó. A harmadikban nagyon nyomtunk, kiegyenlítettünk és egy megszerzett buli után a győzelmet is kicsikartuk a hosszabbításban.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 az FTC-Telekom javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik