Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes, hogy mennyire ki tud csúszni a talaj egy sikeres futballista lábai alól a visszavonulást követően. Sokan egyszerűen nem tudnak mit kezdeni magukkal, főleg azután, hogy az addigi életszínvonaluk zuhanni kezd és kilátástalanná válik. Többnyire nem a saját hibájukból, de többen is rendkívül méltatlan helyzetbe sodródtak az elmúlt években, mivel a folyamatos kölcsönök és tartozások miatti adósságspirál utolérte őket. A korábban az átlagbér sokszorosát kereső egykori játékosok irigylésre méltó élete így egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Összegyűjtöttünk néhány olyan példát amikor játékosok drogok, rossz befektetések, vagy válás miatt gatyásodtak le.

A profi sport, főként a labdarúgás a gazdagság, a hírnév és a fényűző életmód szinonimájává vált. A futballisták számára azonban a legnehezebb feladat, hogy visszavonulásuk után is fenntartsák a magas életszínvonalukat.

Bő tíz évvel ezelőtt Sallói István 70 százalékra becsülte azoknak a magyar futballistáknak az arányát, akik karrierjük után nem tudnak mit kezdeni magukkal. Nos, Magyarországon 2011. március 25-e óta működik a Focisegély Alapítvány, ami próbál enyhíteni a gondokon. Tavaly év végén pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) bevezette, hogy rendszeres anyagi segítséget nyújt a nyugdíjas korú, Magyarországon élő egykori válogatott férfi és női labdarúgóknak. A havi 100 ezer forintos életjáradékért minden olyan futballista jelentkezhet, aki legalább öt válogatott meccsen szerepelt, illetve azok is, akik legalább 200 férfi vagy női magyar elsőosztályú meccsen játszottak, a nyugdíjuk összege pedig nem éri el a 200 ezer forintot.

Sokan talán nem tudják, hogy az MLSZ fegyelmi bizottsága által kiszabott büntetések a Focisegély Alapítvány számláját gazdagítják, tehát azok a pénzek jó célt szolgálnak.

Tokody Tibor, a Győri ETO FC labdarúgója egy talicskát tol a klub csapatépítőjén 2014-ben Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az elmúlt hetekben sokakat megdöbbentett, milyen helyzetbe került a korábbi magyar válogatott Tokody Tibor, aki ellen március elején adott ki elfogatóparancsot a rendőrség sikkasztás gyanúja miatt. A győri csapattal 2003-ban bajnoki címet nyert csatár a 2016-os visszavonulása után teljesen eltávolodott a sportágtól, az élete pedig lejtmenetet vett. A Sportal számolt be róla, hogy a kétszeres magyar válogatott exfocista a megtakarított pénzét a Tarsoly Csaba vezette Questor értékpapírokba fektette, ám

a brókercég csődbe ment, válása után pedig gyakorlatilag semmije sem maradt.

Később egy kocsmában dolgozott csaposként, de megszorult helyzetben olyan is előfordult vele többször, hogy olcsó szállásra sem futotta neki, ezért a megyei másodosztályú Dunaszeg öltözőjében húzta meg magát, ahol hobbi szinten focizott.

"Most magyarázkodjak? Elváltam. Megesik bárkivel. Már nem működött a házasságunk, és én úgy jöttem el, hogy szinte mindent a feleségemre, és a kamasz fiamra hagytam. Volt megtakarított pénzem, hiszen futballozhattam külföldön is, de soha nem voltam gazdag.

– nyilatkozott a Sportalnak őszintén kisiklott életéről.

Olivier Giroud és Tokody Tibor küzdelme a Montpellier-Győri ETO mérkőzésen Forrás: AFP/Pascal Guyot

Mondhatnánk, hogy külföldön mennyivel szervezettebb a játékosok életének menedzselése a visszavonulás után, de ez korántsem így van. Az XPro nevezetű korábbi játékosoknak segítő jótékonysági szervezet tavaly októberi becslése szerint

a hivatásos focisták 40%-a csődbe megy, vagy eladósodik a visszavonulása után öt éven belül,

csak a Premier League-re levetítve ez az arány 60 százalék. Ennek egyik oka, hogy sokan elválnak, miután szögre akasztották a stoplist, illetve depresszióval és más mentális problémákkal küzdenek. Meg persze a másik gond, hogy a sportolók globális szinten nem kapnak elég segítséget pénzügyi döntéseikben.

Fara Williams hat éven át volt hajléktalan Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Vannak olyan történetek, amik végül sikerrel zárultak. Az angol női fociválogatottban legtöbbször pályára lépő Fara Williams példul hat éven át volt hajléktalan, miközben már javában a nemzeti csapatban játszott. Az egykori klasszis most az angol szövetség védnökeként segíti a hasonló helyzetben lévő női futballistákat, valamint minden héten edzést is tart hajléktalan nőknek. A Manchester Unitedben is megfordult portugál támadó, Bébé fiatal korában játszott a hajléktalanok világbajnokságán is, azóta viszont szép karriert futott be: angol és portugál bajnoknak mondhatja magát, a Rayo Vallecano csapatával pedig megnyerte 2018-ban a spanyol másodosztályt. Azonban vannak akik ellentétes utat járnak be.

Összegyűjtöttünk néhány futballistát, akik különböző okok miatt ugyan, de mind teljesen legatyásodtak a karrierjük után.

Adóssághegyekben a magyar válogatott korábbi csapattársa

Adam Hlouseket pár éve még a cseh futball legnagyobb reménységének tartották, legalábbis 2009-ben őt választották az év legjobb fiatal játékosának és fényes jövőt jósoltak neki. A nyolcszoros cseh válogatott védőnek ugyan nincs oka a szégyenre, hiszen a Bundesligában is szerepelt – szám szerint 81 alkalommal – olyan csapatok színeiben mint a Kaiserslautern, az 1. FC Nürnberg, vagy a Stuttgart. Pályafutása legsikeresebb időszakát a lengyel Legia Varsónál töltötte, ahol csapattársa volt a korábbi magyar válogatott támadó, Nikolics Nemanja. Lengyelországban három bajnoki címet és két kupagyőzelmet is ünnepelhetett, ráadásul 2016-ban négy BL-meccset is végigjátszott a csoportkörben.

Pár éve még Cristiano Ronaldóval, most az adóhatóságokkal néz farkasszemet a cseh focista Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A jelenleg a cseh élvonalban szereplő Fastav Zlin játékosa az évek során tetemes adósságot halmozott fel, a hírek szerint négy különböző országban halmozott fel akkora tartozást, aminek az összege meghaladja a 20 millió cseh koronát, vagyis több mint 300 millió forinttal tartozik különböző személyeknek.

– mondta Hlousek egy korábbi interjúban.

A lista elég hosszú, mivel Hlousek a lengyel adóhivatalnak, több lengyel banknak, és számos korábbi csapattársának is tartozik. A cseh iSportz.cz beszámolója szerint a legnagyobb hitelező a Sparta Praha játékosa, Ondrej Celustka volt, aki több mint 7,5 milliót, a 44-szeres válogatott Tomás Necid pedig 332 ezer koronát adott kölcsön a barátjának, de az összeget egyikük sem látta viszont azóta.

– mondta játékosával kapcsolatban Pavel Vrba vezetőedző.

Hlouseket a cseh labdarúgás nagy reménységének tartották Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

A labdarúgó nemrég fizetésképtelenségi kérelmet nyújtott be, a bíróság pedig tavaly áprilisban már végrehajtási árverést írt ki a szülei házára. A szülők csak akkor szembesültek vele, milyen anyagi problémákkal küzd a gyerekük, amikor ingatlan értékbecslők jelentek meg a házuknál. Az árverésre végül nem került sor, a bíróság elnapolta.

Világbajnokságtól a koldulásig

Emberek tízezrei mennek el nap mint nap London utcáin az ember mellett, aki az 1986-os mexikói foci-vb-n walesiként képviselte a kanadai válogatottat. Az észak-amerikai csapat Szovjetúnió, a Michel Platini vezette francia csapat és a magyar válogatott mögött utolsóként zárt a csoportban és egészen a 2022-es katari tornáig Kanada egyszer sem tudott kijutni világbajnokságra. Paul James Cardiffban született, majd 1980-ban Kanadába költözött a családjával, négy évvel később pedig már a juharleveles ország színeiben lépett pályára az 1984-es Los-Angeles-i olimpián, ahol Kanada tizenegyesekkel kapott ki Brazíliától a negyeddöntőben.

A világbajnokság után már nem is lépett pályára többet a válogatottban, mert fogadási botrányba keveredett.

Állítólag pénzt fogadott el meccsek eredményeinek manipulálásáért, azonban később visszaadta a tízezer dollárt és négy másik focista ellen vallott a bíróságon.

Paul James próbálja megállítani Michael Platinit az 1986-os mexikói vb-n Forrás: Twitter

Összesen 46 meccsen lépett pályára - a mexikói vb-n mind a három csoportmeccsen – a kanadai válogatottban, két gólt szerzett és egyszer megnyerte a CONCACAF-bajnokságot is a csapattal.

Pályafutása végeztével azonban 180 fokos fordulatot vett az élete. A visszavonulása után diplomát szerzett, edzősködni kezdett a kanadai U20-as válogatottnál, ráadásul sikeresen is irányította a csapatot. Majd később szakértőként és egy sportújságnál rovatvezetőként is dolgozott, valamint beiktatták a kanadai labdarúgás Hírességek Csarnokába, de súlyos dogproblémái miatt teljesen elszegényedett és az utcára került. A most 59 éves exfocista pár éve még a torontói York Egyetemen edzősködött, ahol a csapatot országos bajnokságra vezette. Kábítószerproblémái és mentális egészségének romlása miatt azonban felmondott 2009-ben, mert úgy érezte, nem kap segítséget az egyetemtől. Emiatt jogi útra is terelte az ügyet, 2016-ban egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig ment, mert azt szerette volna, ha a kábítószer-használattal kapcsolatos diszkriminációkat törvénybe foglalják. Nem járt sikerrel.

James tavaly év végén adott egy interjút a Daily Mailnek, amelyben őszintén beszélt crack és kokainfüggőségéről, úgy fogalmazott, hogy habár a labdarúgás volt a mindene, azért veszítette el a munkáját, mert a droghasználata miatt megbélyegezték. Immáron 14 éve képtelen kiegyenesedni és a helyes útra állítani az életét.

A koronavírus kitörése előtt visszatért Kanadából Londonba, ahol jelenleg is nehéz körülmények között él, ugyanis az utcán kéreget. Elmondása szerint volt olyan, hogy

egerekkel teli szállón töltötte az éjszakát, de a Westminster székesegyházban is aludt már kartondobozokon.

A családját már öt éve nem látta, édesanyja tavalyi haláláról is csak két hónappal később hallott.

Mindent elvett tőle a drog és az alkohol

Ugyancsak szenvedélybetegsége miatt siklott ki az élete a korábbi huszonegyszeres válogatott angol futballistának, Paul Mersonnak. Az Arsenal egykori klasszisa 36 éven át küzdött alkoholizmustól kezdve a kábítószereken át a játékfüggőséggel és közben a létező összes vagyonát elherdálta.

Sokat piáztam, majd azért, hogy még többet ihassak, elkezdtem kokainozni. Aztán a szerencsejáték miatt szégyenérzet gyötört és depressziós lettem. Az első komolyabb vesztes fogadásom után megfejeltem a falat, hogy sérülések legyenek az arcomon. Így azt mondhattam, hogy valaki megtámadott és kirabolt" - mondta Merson, aki azóta már számos elvonókúrán részt vett, és már évek óta tiszta.

Paul Merson két bajnoki címet nyert az Arsenallal Forrás: Twitter

Saját példáján keresztül segít a francia világsztár

A listán szereplő játékosok közül a Manchester Uniteddel Bajnokok Ligáját nyert Louis Saha az egyetlen, aki soha nem került annyira nehéz helyzetbe, hogy az utcára kellett volna mennie, de pályafutása során adódtak kellemetlen szituációi.

A hiretelen meggazdagodott egykori francia válogatott támadó játékosként gondolkodás nélkül szórta a pénzt: 15 ezer fontot költött egy motorra, miközben nem volt jogosítványa.

Saha az ügynökétől is rengeteg rossz tanácsot kapott, ami miatt kihasználták pénzügyi tudatlanságát. Volt olyan, hogy a szerződése apró betűs részében fedezte csak fel, hogy hat számjegyű összeget kell fizetnie egy számára ismeretlen embernek. De azt is megdöbbenve tapasztalta, amikor több ezer fontos tartozása volt ki nem fizetett rezsiszámlái miatt.

A Manchester United legendája fiataloknak segít elkerülni a csődöt Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A válása után is sokat bukott, de mégis jómódú tudott maradni, ami részben annak is köszönhető, hogy nem szakadt el teljesen a futballtól, rendszeresen televíziós szakértőként tevékenykedett. Saját tapasztalatai alapján aztán 2014-ben létrehozta az AxisStars nevezetű cégét, ami sportolóknak és a szórakoztatóiparban tevékenykedő embereknek nyújt segítséget pénzügyi döntéseikben.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!