Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pajzsmirigydiéta: szükség van a jódkorlátozásra? Erre ügyelj, ha beteg vagy!

default user icon
MME
Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, mit kell tudni erről az étrendről.

A jód szerepével sokan nincsenek tisztában, és ha a pajzsmirigy betegségéről hallanak, azonnal a jódbevitel növelésére gondolnak (a gyógyszeres kezelés mellett). Pedig vannak olyan zavarok – például pajzsmirigygyulladás, autoimmun zavarok –, amikor plusz jódbevitelre nincs szükség, sőt bizonyos esetekben a jód többet árt, mint használ. A dietafitnesz.hu cikke összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk.

A jód elengedhetetlen nyomelem a pajzsmirigy normál működéséhez, hiszen hozzájárul a pajzsmirigyhormonok képzéséhez, így pedig a megfelelő fizikai fejlődés és az anyagcsere fenntartásában is szerepet játszik. Felnőttek számára napi 150 mikrogramm nyomelem bevitele javasolt, amit jellemzően a jódozott sóból fedezünk. Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Nem mindegy azonban, hogy milyen pajzsmirigyzavarról beszélünk!

AMIKOR NINCS SZÜKSÉG A PÓTLÁSRA

Alulműködés kialakulhat tartós jódszegény állapotok hatására is, igaz, ez ritka a fejlett országokban. Ha nem ez a betegség oka, akkor a nyomelem pótlására a legtöbb esetben nincs szükség, hiszen a csökkent működésű pajzsmirigy amúgy sem tudná felhasználni a többletet.
Pajzsmirigy-túlműködés esetén szintén szükségtelen a túlzott jódbevitel, mivel ronthatja a már túlműködő pajzsmirigy állapotát. Olyan autoimmun pajzsmirigybetegségeknél, mint például a Hashimoto-betegség, szintén érdemes odafigyelni erre, hiszen a többlet súlyosbíthatja az autoimmun kórképet.

Jódszegény diéta

A jódszegény étrenddel kapcsolatban tudni kell, hogy ez a nyomelem számos élelmiszerben megtalálható: legnagyobb mennyiségben a tengeri halak, a tengeri herkentyűk, az algafélék, illetve a tejtermékek tartalmazzák. Ezenkívül nagyobb mennyiségű jód forrása még minden jóddal dúsított ásványvíz, a jódtartalmú étrend-kiegészítők és az E127-et tartalmazó élelmiszerek (például száraz kekszek). A növényekben is van jód, ám a mennyisége nagyban függ a termőtalaj jódtartalmától – hazánk termőterületei általában jódszegények.

A pajzsmirigybetegek mindig a kezelőorvosukkal kell hogy egyeztessenek a kezelésük pontos menetéről. Amennyiben nem – vagy nem kellő mértékben – javulnak a pajzsmirigy funkciói, az orvos eldönti,  vajon szükséges-e jódszegény diétát tartani. Amennyiben úgy rendeli, hogy a pajzsmirigy kezelésének ez fontos része, előfordulhat, hogy a fent említett ételeket érdemes lesz elkerülni, fogyasztásukat korlátozni.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss