Az Aranycsapat elfeledett hősének emlékéve lesz 2024

Az Aranycsapat
Az Aranycsapat első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László
Vágólapra másolva!
Több szervezettel összefogva Zakariás-emlékévet hirdetett az Aranycsapat Testület abból az alkalomból, hogy jövőre lesz az 1954-ben világbajnoki ezüstérmes együttesben balfedezetet játszó labdarúgó születésének 100. évfordulója.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke a szerdai megemlékezésen kiemelte: az 1924. március 5-én Budafokon született Zakariás Józsefről viszonylag keveset tud a sportszerető közvélemény, pedig ő is részese volt a legnagyobb magyar labdarúgósikereknek. Játszott az 1952-ben olimpiai bajnok, 1953-ban Európa-kupa-győztes, majd egy évre rá világbajnoki ezüstérmes válogatottban, és ott volt a pályán az évszázad mérkőzésén is. Hozzáfűzte: Zakariás születésének 99. évfordulója remek alkalom volt a Zakariás-emlékév meghirdetésére, amelyet Jakab János, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke felkérésére több szervezettel összefogva tettek meg.

Lomnici Zoltán felidézte, hogy Zakariást az 1954-es világbajnoki döntő után igazságtalanul mellőzték.

Mivel bűnbaknak tartották, többé nem játszhatott az Aranycsapatban, noha nem ő tehetett a nyugatnémetektől elszenvedett vereségről és így is a világ második legjobb csapatának tagja volt.

A Nagy Béla Hagyományőrző Egyesülettel közösen megtartott eseményen a szintén márciusban ünnepelt 80. születésnapja alkalmából köszöntötték Egerváry Márta Európa-bajnoki bronzérmes úszót is, aki 41 magyar bajnoki címet szerzett és három olimpián vett részt. Mint Takács Tibor, az egyesület elnöke felhívta rá a figyelmet, az FTC örökös bajnokát 1962-ben az év magyar sportolónőjének választották.

Az Aranycsapat első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László Forrás: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Szintén a 80. születésnapja alkalmából méltatták az 1968-ban olimpiai arany-, majd 1972-ben Münchenben ezüstérmes Dunai Antalt, aki közel állt ahhoz, hogy kétszeres ötkarikás bajnok legyen, mert a döntő szünetében még a magyar válogatott vezetett a lengyelek ellen.

Lomnici emlékeztetett rá, hogy Dunai - aki betegsége miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen - a Pécsi Dózsa, majd az Újpesti Dózsa színeiben 326 bajnoki mérkőzésen összesen 203 gólt lőtt, 31 alkalommal ölthette fel a címeres mezt és ezt kilenc góllal hálálta meg. Az Újpesti Dózsa csatáraként 249 bajnoki mérkőzésen 167 gólt lőtt, így a lila-fehérek örökranglistáján csak négyen - Szusza Ferenc, Zsengellér Gyula, Bene Ferenc és Fazekas László - előzik meg.

Ugyancsak köszöntötték az olimpiai aranyérmes öttusázót, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárát, Fábián Lászlót, aki a közelmúltban töltötte be a 60. életévét.