Vágólapra másolva!
A női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében az ötszörös győztes Győri Audi ETO KC óriási meccset játszott a kétszeres címvédő norvég Vipersszel, de az első félidőben adott túl nagy előnyt nem tudta ledolgozni a hajrában, és végül 37-35-ös vereséget szenvedett. Stine Oftedal 11, Ana Gros pedig 9 gólt lőtt az ETO részéről.

Zöldbe borult szombaton az MVM Dome a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének első napján, ahol a két zöld-fehér magyar csapat közül a Győri Audi ETO KC nyitotta a sort az elmúlt két szezonban a sorozatot megnyerő norvég Vipers ellen. Közben a fradisták - játékosok és szurkolók - melegítettek a folytatásra.

Az, hogy a Népliget metróállomás és környéke egy átlagos szombat délután zöldben pompázik, senkit nem lep meg, hiszen a Fradi színei hozzátartoznak a látképhez. Ami kicsit furcsa volt, hogy ezúttal nem a Fradi, hanem a Győri Audi ETO KC címere virított a mezeken. Mondjuk, ha az ember tudja, hogy női kézilabda BL négyes döntőt rendeznek az MVM Dome-ban, akkor már tiszta a kép, hiszen olyat az ETO nélkül nem igazán szokás rendezni Budapesten. Az 1-es villamoson már a csarnoktól jó messze, az Árpád-hídnál, a Lehel útnál és Zugló vasútállomásnál is szálltak fel az ETO-mezes szurkolók, öregek, fiatalok, gyerekek, felnőttek.

A kézilabda BL négyes döntőjének napjain győri felségterület a mindenkori helyszín Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Népligetnél, a Fradi-drukkerek törzshelyén, a Szöglet presszó előtt most együtt sörözött győri és ferencvárosi drukker - ritka az ilyen békesség a két csapat drukkerei között, de annál jobb ezt látni.

Az MVM Dome lezárt, már csak jeggyel megközelíthető részén pedig pedig a négy érintett csapat - az ETO, a Fradi, a norvég Vipers és a dán Esbjerg - szurkolói ütötték el a kezdésig hátralévő időt.

A Final Fourt megnyitó látványos, római légionáriusokat felvonultató felvezető műsorra már tulajdonképpen megteltek a 20 022 nézőt befogadó hatalmas aréna lelátói.

Káprázatos showműsorral kezdődött a női kézilabda Final Four Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó hangpróbát az óriási számbeli fölényben lévő győri drukkerek nyerték. De jár a pacsi a Budapestre elutazó Vipers-szurkolóknak is, nekik is jó torkuk van.

Első félidő

A pénteki sajtóeseményen természetesen mindkét csapat edzője és játékosa a másikat dicsérte, kiemelve, hogy éppen ezért alaposan felkészültek a riválisból. A két csapat jól ismeri egymást, elég csak arra gondolni, hogy egy éve éppen ez volt a döntő párosítása, akkor a Vipers nyert 33-31-re.

Stine Oftedal révén norvég gól nyitotta a négyes döntőt, aminek győri oldalon örültek igazán, ugyanis az ETO klasszisa lőtte az első gólt. Gyorsan jött a válasz Jamina Roberts révén, ahogy a következő két győri gólra, Ana Gros hetesére és Schatzl Nadine szélső góljára is másodperceken belül feleltek a norvégo, akik Amalie Naes Andersen révén 4-3-nál először vezettek.

A lila-feketében játszó norvégok nagyon könnyen kerültek helyzetbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

A négy Vipers-gól egyikét persze az a Marketa Jerábková szerezte, aki a tavalyi döntőben hétszer találta be az ETO kapujába, és a Final Four legértékesebb játékosa lett. 4-3-nál kicsit befékezett a meccs, az ETO nem igazán találta a rést a norvég védelmen, míg a győri kapuban Sandra Toft mutatott be két bravúrt is.

Az ETO támadásban rendre a beállót kereste a labdával, őt azonban jól örizték, és sorra elhalászták előle a labdát,

az egykori győri Jana Knedliková hetesével pedig a 11. percben már 9-5-re vezetett a Vipers.

Ambros Martín pedig kénytelen volt időt kérni, mielőtt még nagyobb lett volna a baj. Jobbátlövőbe érkezett Rü helyére Ana Gros, és az ő passza ezúttal megtalálta Blochot, aki a hatosról kilőtte a bal felsőt.

Gyönyörű látvány volt a dugig telt MVM Dome Fotó: Csudai Sándor - Origo

Két jó védekezés, két gyors gól - Gros és Nze Minko volt eredményes - és máris csak kettő volt közte (8-10). Ana Gros nem kímélte bartnőjét, Katrine Lundét, a 15. percben már a harmadik gólt lőtte neki.

Lukács Viktóriának ugyanakkor nem sikerült "legyőznie" a norvég legendát, Lunde védte a ziccerét. A norvégok nagyon jól használták ki, hogy a győri védelem viszonylag lassan rendeződik vissza, és a kelleténél könnyebben szerezték a góljaikat.

Ráadásul, ami nem ment be nekik, még abból is gól lett, a 18. percben Vjahirjeva bal kapufáról visszapattanó labdája csorgott be Sandra Toft vádlijáról...

A dán kapus aztán a következő norvég támadásnál már nem ismert pardont!

Azonban Ole Gustav Gjekstad a 20. percben így is 16-12-es Vipers előnynél kért időt, leginkább csak azért, hogy másfél perc szusszanáshoz jusson a csapata, mert - fájó ezt leírni - a játékukon nem sok igazítanivaló volt, az bizony olajozottan működött.

A lelkesedéssel nem volt baj, de Ambros Martín csapata nem igazán találta a Vipers játékának ellenszerét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Anne Mette Hansen góljával is csak a mínusz ötöt tudta tartani az ETO, míg Lysa Tchaptchet már Amandine Leynaud-t avatta fel a győri kapuba - kétszer egymás után. Ez volt a Vipers 20. gólja a 24. percben, ami nagyon-nagyon messze van a Győrtől megszokott betonkemény, stabil védekezéstől.

Oftedal lőtt két gyönyörű gólt két betörés révén, Leynaud védett kettőt, és máris kezdtünk reménykedni, erre Lunde nem megfogta Broch ziccerét? De... Oftedal elkapta a fonalat, zsinórban a harmadik gólt lőtte, de ez csak arra volt elég, hogy nem nőtt az ETO hátránya. A 28. percben Nze Minkót küldték ki két perc percre, majd a 29. perc elején a Vipers is megfogyatkozott, tőlük Katarina Jezic ült ki.

Oftedal hatodik góljával mínusz 4-re jött fel az ETO, és ennyi éppen elég volt a zöld-fehér drukkereknek, hogy újból tűzbe jöjjenek.

Az utolsó szó azonban Jerabkováé volt, aki az utolsó másodpercben nyolc méterről bevágta, így 23-18-as Vipers-vezetéssel ért véget az első félidő. Ami nem sok jót jelzett a folytatásra nézve.

Második félidő

A negyedórás szünet sajnos semmin nem változtatott, két norvég góllal kezdődött a második játékrész, mielőtt Nze Minko betalált volna. A francia irányító aztán ismét eredményes, és Jezic a második két percét is megkapta. A 39. percben azonban még mindig öt góllal (22-27) vezetett a Vipers, de amikor Knedlíková végre a felső lécre vágott egy hetest, visszatért az élet a győri szurkolótáborba. Zúgott a "Hajrá Győr!"

Stine Bredal Oftedal elképesztően nagyot játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Faluvégi véleményes (a bírók véleménye szerint jogos...) kiállításánál már más zúgott a moldáv sporttársak irányába...

Roberts ki is haszálta az emberelőnyt, azonban az ETO-t nem sikerült megtörni, Gros és Oftedal góljaival (a szlovén átlövő hatnál, a norvég irányító kilencnél járt) tartotta a lépést a Győr, és a 45. percben már csak három gól volt a Vipers előnye (26-29), amikor Ole Gustav Gjekstad - egy Lunde-védés után - időt kért. Jerábková lőtt is egy gólt, amivel Győri-Lukács Viktória első találatára válaszolt.

Nze Minko kiállítása miatt emberhátrányba került az ETO,

de Rü végre jót húzott, és kiverekedett magának egy gólt, ami után Leynaud védett ziccert.

És lehetett volna 29-31 is, de Lunde kitornázta Anne Mette Hansen lövését, a túloldalon pedig betalált Roberts. Aki aztán eljátszott a nagy halált Grosszal szemben, amit szépen "megettek" a moldávok, magukra zúdítva a tizenezer győri drukker minden haragját.

Sajnos túl sokszor láttuk, ahogy a norvégok átlövik a győri falat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Leynaud két labdát is megfogott, az első komoly bravúr volt, Ana Gros pedig tüzelt kintről becsülettel, de az idő fogyott, az ETO pedig nem nagyon került "szélárnyékba", ahonnan előzhetett volna. 35-32-re vezettek a norvégok, amikor az 55. percben előbb Rüt, majd Brochot is kiszórták a bírók, ezzel kvázi el is döntve a mérkőzést. Természetesen, nem lehet rajtuk elverni a port, hiszen a Vipers szinte végig vezetett a meccsen, és ezen a délutánon ismét ők voltak a jobb csapat.

De lassan a testtel, nem volt még vége!

Az utolsó percben Nze Minko üres kapus góljával egyetlen gólra olvadt a norvégok előnye, a Vipers edzője pedig 59 perc 30 másodpercnél 36-35-ös vezetésnél kellett, hogy időt kérjen. Azt a fél percet pedig rutinosan végig is támadták a norvégok, akik végül megérdemelten jutottak be ismét a döntőbe.

Eredmény, BL-négyes dönő, elődöntő:
Győri Audi ETO KC - Vipers Kristiansand (norvég) 35-37 (18-23)
a Győr gólszerzői: Oftedal 10, Gros 9, Nze Minko 2, Haugsted 2, Hansen 3, Brattset Dahle 2, Broch 1, Faluvégi 1, Schatzl 1, Győri-Lukács 1, Rü 1

később:
Ferencváros - Esbjerg (dán) 18.00