Pokoli agresszió a pályán - hatalmas verekedések focimeccseken

504225833 Horizontal FOOTBALL ANGRY GESTURE FACE TO FACE PORTRAIT
AC Milan's French defender Philippe Mexes (L) grabs the throat of Lazio's Albanian midfielder Lorik Cana during the Italian Serie A football match Lazio vs AC Milan at Rome's Olympic stadium on January 24, 2015. Lazio won 3-1. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO (Photo by ANDREAS SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
A futballmérkőzéseket általában a gyönyörű gólokért és az izgalmas fordulatokért szeretik a szurkolók, de időnként történnek olyan megdöbbentő események, amelyek sokkal jobban megmaradnak az emberek emlékezetben, mint maga az eredmény. A labdarúgó NB I 2022/2023-as szezonja szinte még el sem kezdődött, de a Vasas-Paks és a Debrecen-Kecskemét találkozó is hatalmas tömegverekedéssel ért véget. A két botrányos eset kapcsán olyan focimeccseket mutatunk be, amelyek a brutalitás és a kegyetlen agresszió miatt maradtak emlékezetesek.

Botrányos tömegverekedések az NB I második fordulójában

Még csak a második fordulónál tart az NB I 2022/2023-as szezonja, máris egy óriási botrány robbant ki az egyik meccsen. Az újonc Vasas és a Paks találkozója 2-2-es döntetlennel ért véget, de az eredménynél sokkal emlékezetesebb az, ami a mérkőzés végén történt. A rendes játékidő utolsó percében a magyar válogatott Holender Filip rácsúszott az edzői zóna szélén álló Waltner Róbertre, majd ezt követően elszabadult a pokol.

A szituáció teljesen ártalmatlannak tűnt - a labda már egyébként is kint volt, a paksiak edzője pedig próbálta kikerülni a Vasas játékosát -, mégis pillanatokon belül ott termett szinte az összes játékos és kialakult köztük egy tömegverekedés.

A bunyót végül egy-két higgadtabban viselkedő futballista, például a paksi Böde Dániel fékezte meg. A bíró összesen négy sárga lapot osztott ki a történtek után, kapott egyet Waltner Róbert és Holender Filip, valamint a paksi Sajbán Máté és a Vasas szakmai stábjának egyik tagja is.

Hatalmas balhéval ért véget a Vasas-Paks mérkőzés Forrás: M4 Sport

A Vasas-Paks meccsen kirobbant tömegverekedés a linkre kattintva megtekinthető.

Nem kellett sokat várni az NB I mostani idényének újabb balhéjára, ugyanis másnap az 1-1-es döntetlent hozó Debrecen-Kecskemét meccs is botrányos jelenetek közepette ért véget. A mérkőzésen az újoncnál sokkal több helyzetet kidolgozó és a játékvezetőn több 11-est is számon kérő DVSC játékosai feszült hangulatban küzdöttek a győzelemért.

A hosszabbításban Ferenczi János felrúgta Zeke Máriót, majd a Debrecen játékosa bele is rúgott egyet - igaz nem túl nagyot - földön fekvő ellenfelébe.

A sértett pillanatokon belül felpattant és neki akart menni Ferenczinek, aztán az összes játékos ott termett és dulakodni kezdett egymással. A bunyó során egy kecskeméti játékos a földre került, az indulatos Dzsudzsák Balázst pedig edzője, Joao Janeiro lökdöste arrébb. A játékvezető végül két sárgát osztott ki, a verekedést kirobbantó Ferenczi és Zeke kapott figyelmeztetést.

A Debrecen-Kecskemét meccs végén kialakult balhé ide kattintva megtekinthető.

8 piros lap és brutális tömegverekedés a Libertadores-kupában

A dél-amerikai futballisták híresek arról, hogy nagyon könnyen elveszítik a hidegvérüket, főként ha nagy téttel bíró meccset játszanak. A dél-amerikai Bajnokok Ligájának tekinthető Libertadores-kupában 2020 márciusában két brazil csapat, a Gremio és az Internacional csapott össze egymással, a mérkőzés végén pedig elszabadult a pokol.

Nyolc kiállítást hozott a Gremio és az Internacional mérkőzése Forrás: AFP/Silvio Avila

Először két játékos feszült egymásnak, majd a cserék és az edzők is belefolytak a balhéba, igazi káosz alakult ki a pálya szélén. A játékvezető próbált rendet tenni és mindkét csapatból 2-2 futballistát kiállított, de ez még jobban felkorbácsolta az indulatokat és a közönség kivételével szinte mindenki beözönlött a pályára és egymást ütötte-verte.

Pár perc múlva sikerült csillapítani a feszültséget, a bíró további négy játékosnak adott pirosat, az összesen nyolc kiállítást hozó, botrányba fulladó, ráadásul gól nélküli döntetlennel véget érő meccsen.

Érdekesség, hogy nem ez a meccs a Libertadores-kupa történetének legtöbb kiállítását hozó rangadója, 1971-ben ugyanis a Boca Juniors-Sporting Cristal mérkőzésen 19 piros lapot osztott ki a játékvezető.

Nem ez volt egyébként a két brazil csapat egyetlen balhéja sem, idén márciusban a bajnokságban játszottak mérkőzést, amely során a Gremio gólszerzőjét, a Real Madridban is megforduló Lucas Silvát egy mobiltelefonnal dobtak fejbe a lelátóról. A játékosnak vérzett a szája és le kellett cserélni, de a botrány ezzel még nem ért véget.

A lefújást követően a Gremio csapatkapitánya interjút próbált adni, ám mondandóját nem tudta befejezni, mert a pályán verekedés tört ki a reklámfal mögött.

Szintén brazil csapatok között robbant ki egy brutális tömegverekedés még 2020-ban, az U17-es labdarúgó-bajnokság döntőjében. Az Athletico Paranaense-Fluminense összecsapás utolsó perceiben a hazaiak szabálytalanul állították meg a vendégek kontratámadását. A verekedés akkor tört ki, amikor a Paranaense játékosa, Ataíde és a Fluminense labdarúgója, Joao Neto egymásnak esett, miután előbbi lerántotta ellenfelét a hosszabbításban. Az indulatok fékezhetetlenné váltak, a focisták közül többen a cserepadról rohantak be a pályára, hogy ők is beszálljanak a bunyóba.

A legsokkolóbb jelenet az volt, amikor a kispadról berohanó egyik Paranaense-játékos egy karaterúgással arcon talpalta Netót, majd egy másik csapattárs is belerúgott a földön fekvő futballistába.

A játékvezető összesen kilenc piros lapot mutatott fel, a játék tíz percig állt a történtek miatt.

Ámokfutást rendezett a Milan hátvédje

Még a csapattársai is alig hittek a szemüknek, amikor 2015 januárjában a Lazio elleni bajnokin az AC Milan futballistája, Philippe Mexes eltorzult arccal esett neki az ellenfelének. A francia védő előbb összeakaszkodott Stefano Maurival, a meccset 3-1-re megnyerő Lazio középpályásával, majd miután a játékvezető felmutatta neki a piros lapot, nem hagyta el a pályát, hanem nekiment a római együttes csapatkapitányának.

Mexes le akarta fejelni Maurit, majd fojtogatni kezdte és a mezét rángatta, aztán nyakon ragadta a Lazio másik játékosát, Lorik Canát is.

Az önuralmát teljesen elveszítő futballistát több csapattársának kellett lefognia és odébb lökdösnie, mire valamelyest lehiggadt.

Mexes azon a meccsen pályafutása 16. piros lapját kapta, valamint négymeccses eltiltást is, majd később nyilvánosan bocsánatot kért botrányos viselkedéséért. "Nagyot hibáztam, de a tetteimért vállalom a felelősséget. Először is szeretnék bocsánatot kérni klubomtól, csapattársaimtól és a szurkolóktól, mert már nem először fordult velem elő hasonló eset. Nem lehet elfogadni a viselkedésemet, a kiállítás után nagyon helytelenül cselekedtem.

nyilatkozta a 2016-ban visszavonult, 29-szeres francia válogatott futballista.

Philippe Mexes valóságos ámokfutást rendezett a Lazio elleni meccsen Forrás: AFP/ANDREAS SOLARO/Andreas Solaro

Véresre verték egymást a gyerekfocisták

Nem csak a felnőttek tudnak hatalmas botrány okozni, gyerekek körében is volt már arra példa, hogy vérontásba fulladt egy meccs. Idén júliusban megdöbbentő események játszódtak le egy Svédországban rendezett ifjúsági labdarúgótornán, a Gothia Kupán.

Egy amerikai és egy francia csapat játékosai összeverekedtek, ráadásul a balhé nemcsak a stadionban, hanem a pályán kívül is folytatódott.

A két együttes tizenegyespárbajt vívott egymással a továbbjutásért, viszont a győztes csapat játékosai túl hosszan ünnepeltek, és ez nagyon nem tetszett a vesztes félnek.

A pályán hatalmas verekedés kezdődött, ami egy idő után véget ért, de akkor még senki sem gondolta azt, hogy a balhé a stadionon kívül is folytatódik. Az utcán a szurkolók is bekapcsolódtak a bunyóba és a svéd rendőrségnek kellett megfékeznie az indulatokat. A verekedésben szülőket és játékosokat is véresre vertek, többen megsérültek.

Egy szurkolóval verekedett a hamburgi focista

Gyakoribb az a jelenség, amikor egymással balhéznak a futballisták a pályán, de akad olyanra is példa, amikor egy szurkolóval lett nézeteltérése egy játékosnak. 2020-ban a Bundesliga 2-ben szereplő Hamburg a Német Kupában nagyon simán, 4-1-re kikapott a Dynamo Dresden együttesétől.

A mérkőzés után a vesztes csapat egyik játékosa, Toni Leistner a lelátón próbált elégtételt venni és az egyik szurkolóval kezdett verekedni.

A drukkert azonnal megvédték a társai, a balhézó focistát pedig visszalökdösték a pályára.

Amikor őrjöngött a tömeg és elszabadult a pokol a pályán

Az egymással verekedő focisták is szörnyű tettekre képesek, de a legbrutálisabb káoszt a dühöngő szurkolók tudják okozni a futballpályákon. Rengeteg ilyen jellegű eset történt már a múltban, és idén is rendeztek már olyan mérkőzéseket, amelyek súlyos rendbontással és tragédiával végződtek.

Márciusban huliganizmus és vandalizmus miatt 160 szurkolót letartóztattak, és ugyanennyien megsérültek Marokkó fővárosában, Rabatban egy labdarúgó-mérkőzésen.

A gyanúsítottak megtámadták és kövekkel megdobálták a rendfenntartókat, megrongáltak 35 járművet, komoly károkat okoztak a stadionban

és további erőszakos cselekményeket követtek el, többen alkoholos befolyásoltság alatt. A 160 sebesült - 103 rendőr és 57 szurkoló - közül sokakat Rabat különböző kórházaiba szállítottak, a többieket pedig a helyszínen látták el. Miután a Maghreb Fez 2-0-ra nyert a marokkói fegyveres erők klubja, a FAR Rabat vendégeként, és ezzel bejutott a legjobb 16 közé a Marokkói Kupában, a hazai szurkolók a pályára tódultak és megrohamozták a rivális csapat drukkereit.

Szintén márciusban, egy mexikói focimeccsen történt brutális szurkolói zendülés, amelynek következtében 17-en meghaltak.

Az FC Querétaro és az Atlas Guadalajara találkozóján a rivális táborok előbb a lelátón estek egymásnak, majd a csata a játéktéren folytatódott, székek dobálásával és verekedéssel.

A játékosok az öltözőbe menekültek, a Querétaro kapusa azonban kint maradt és megpróbálta lecsillapítani a drukkereket, de a mérkőzés a 62. percben félbeszakadt.

A stadionban több szurkoló eszméletlenül feküdt a verekedés után. Többüket félmeztelenere vetkőztették és ki is rabolták. Az egyik szurkoló fékezhetetlen agressziója odáig fajult, hogy egy fiút többször is megütött egy székkel. A pályára berohanó drukkerek elől menekült egy mexikói család is. A szemtanúk beszámolója szerint a szülők inkább levettették a mezt a gyermekeikről, mert attól féltek, hogy ők is áldozatai lesznek a dühöngő fanatikusoknak. A sérültek közül rengeteg embert kellett kórházba szállítani, egyes nemzetközi források szerint 17-en meghaltak a kegyetlen tömegverekedésben.