Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 érv mellette, 5 ok ellene: pokol a szájban, avagy mindent a csípős paprikáról

A csípős ételekért sokan rajongunk, egyszerűen imádjuk, ahogy minden érzékszervünkre hat ez az intenzív íz. De vajon miért szeretjük? És milyen hatással van az egészségünkre?

A csípősség érzetet a kapszaicin fenolos szerkezetű anyag okozza. Ez képes lecsökkenteni a szájban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét, így a normális hőmérsékletet is forrónak érzékeljük. Ezért van az, hogy sokszor nem is tudjuk eldönteni egy ételről, hogy túl forró, vagy csak erős. Ugyanezt a hatást nemcsak a szájüregben, de a test bármely pontján képes kiváltani. Ezt megtapasztalhatjuk, ha erős paprika ér a bőrünkhöz: azonnal égni kezd, mintha csalán csípett volna meg minket, arról nem is beszélve, hogy mi történik, amikor paprikás kézzel megdörzsöljük a szemünket. A szervezetünk ilyenkor pontosan úgy reagál, mintha enyhe égési sérülést szenvedtünk volna el, természetesen a hő szövetkárosító hatása nélkül, tehát nem fog felhólyagosodni, kisebesedni a bőrünk, csupán nagyon enyhe gyulladásos reakció és helyi vérbőség keletkezik.

Amiért igen

1. Csökkenti a koleszterinszintet: A csilipaprika rendszeres fogyasztásával csökken a szervezetben a rossz, azaz az LDL koleszterin szintje, ezzel együtt pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye is. Nem mellesleg bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet.

2. Serkenti az anyagcserét: A kapszaicin képes felpörgetni az anyagcserét, gyorsítja az emésztési folyamatokat, megszünteti a székrekedést, ezzel elősegítve a szervezetünk tisztulását a méreganyagoktól, és nem mellesleg a fogyást.

3. Erősíti az immunrendszert:A csípős ételek bővelkednek antioxidánsokban, amelyek segítenek felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, ezzel erősítve a szervezetünk ellenálló képességét és lassítva a sejtjeink öregedési folyamatait. Nem véletlen, hogy az őszi időszakban, amikor a vírusok és a baktériumok támadásba lendülnek, sokkal jobban kívánjuk a csípős, fűszeres ételeket.

4. Daganat ellen:A kapszaicinnek fontos szerepe lehet a rákos megbetegedés megelőzésében. Nem véletlen, hogy az egyik legtöbbet kutatott terület a rosszindulatú daganatokra gyakorolt hatása. Ennek pontos mechanizmusa ugyan még tisztázatlan, azonban az eddigi kutatásokból az már kiderült, hogy gátolja a ráksejtek növekedését.

5. Jót tesz a hangulatunknak:Megfigyelhetjük, hogy miután elfogyasztunk egy csípős ételt, valahogy sokkal jobb lesz a hangulatunk. Ennek oka, hogy ezeknek az ízeknek a hatására a szervezetünkben olyan hormonok szabadulhatnak fel, mint az endorfin és az oxitocin amelyektől jobb kedvünk lesz, derűsebben látjuk a világot, könnyebben kezeljük a problémákat és a stresszes helyzeteket.

6. Vágyfokozó afrodiziákum:A csípős, fűszeres ételek serkentik a tesztoszteron termelődését, ezzel is fokozva a férfiak nemi vágyát és vonzalmát.

7. Segít a gyomornak:A kapszaicin csökkenti a gyomorban élő Helicobacter pylorik számát. Ez a baktérium elősegíti a gyomorfekély – ezzel a gyomorrák - kialakulását.

8. Gyors fájdalomcsillapító:Nem véletlen, hogy ma már számos fej,- vagy reumatikus fájdalmat enyhítő krémben található erőspaprika kivonat, mivel a véráramba kerülő kapszaicin képes blokkolni a fájdalomérzetet, igaz csak ideiglenesen.

Amikor inkább ne!

1. Miközben kis mértékben a gyulladásos bélbetegségek egyik legjobb ellenszere, nagy mértékben ingerelheti a gyomrot, hasfájást, hányingert, hasmenést, gyomorégést okozhat. Ha ezt tapasztaljunk, igyunk meg egy pohár tejet, az hamar enyhülést hoz.

2. Egyeseknél allergiás reakciót idézhet elő már kis mennyiségben is, de ez igen ritka.

3. Bizonyos betegségek - mint például reflux - esetében nem ajánlott az erős paprika fogyasztása, ezért ha valamilyen emésztőrendszeri betegségben szenvedünk, mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát arról, hogy mit ehetünk és mit nem.

4. Irritábilis bélszindróma (IBS) esetén, fokozottan érzékenyek lehetünk bizonyos ételekre, a fűszeres, csípős élelmiszerek fájdalmat, kellemetlenségeket okozhatnak. Szintén nem jó ötlet csípőset enni, ha aranyerünk vagy anális fisszúráink vannak. A fisszúrák apró repedések a bélnyálkahártyán, amelyeket székrekedés vagy hasmenés is okozhat - ha ezek a csípős széklettel érintkeznek, az igencsak fájdalmas tud lenni.

5. Szoptatós kismamáknak sem tanácsos csípős ételeket enni, mert ezek hasfájást okozhatnak a babánál, mivel fokozzák az emésztést és a gázképződést, emellett hashajtó hatása is lehet. Ráadásul az erős, fűszeres ételek megváltoztathatják az anyatej ízét, emiatt előfordulhat, hogy a baba elutasítja azt.

Tévhit, hogy megszünteti a torokfájást!
Sokan úgy vélik, hogy az erőspaprika kiválóan tisztítja a légutakat és megszünteti a torokfájást. A valóságban azonban csupán arról van szó, hogy a szájüreg és a garat egy időre érzéketlenné válik, ezért tapasztalható a fájdalom enyhülése. Rövid idő elteltével azonban a hatás elmúlik, és a fájdalom visszatér, tehát nem gyógyítja meg a torkunkat, csupán átmenetileg csökkenti a kellemetlen érzést.
Miért szeretjük?
A testünk pontosan tudja, hogy mire van szükségünk, ezért van az, hogy időnként furcsa ételeket kívánunk meg, mint például a könnyfakasztóan csípős, fűszeres ízeket, amelyektől lever minket a víz, lángol a szánk, de még a fülünk is izzad. A szervezetünk viszont pontosan tudja, hogy ezek az ételek sokat tesznek az egészségünkért. Hallgassunk a testünk jelzéseire!

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss