Vágólapra másolva!
A dán labdarúgó-válogatott mezszponzora leleplezte, hogy milyen felszerelésben lép majd pályára az észak-európai együttes az év végi világbajnokságon. A mezeken sem a szponzor logója, sem a hagyományosan a dán mezeken szereplő emblémák nem látszanak majd állítólag, amivel a vb előkészületeinél történt incidensek ellen tiltakozik a márka. A harmadik számú mez egyenesen fekete lesz, ezt azonban jó eséllyel nem is fogják felvenni, az első számú mez ugyanis tiszta piros, a második tiszta fehér - nehezen képzelhető el olyan szituáció, amiben szükség lenne a harmadikra.

Katart sokan az emberi jogok megsértésével vádolják, miután állítólag több vendégmunkás is meghalt a közel-keleti országban a futball-világbajnokság előkészületei során.

A Hummel is a tiltakozók közé tartozik, a dán válogatott mezét gyártó cég a közösségi oldalán tette közzé, hogy egyszínű ruhában lép majd pályára a támogatott csapatuk, amelyen a szponzor lógója távolról nem látszik majd (azonos színű lesz a mezzel) a harmadik számú mez pedig a tiltakozás további jeleként fekete színű lesz, amivel a gyászt szimbolizálják.

„A dán válogatott új mezeivel kettős üzenetet akartunk küldeni. Nemcsak a '92-es Európa-bajnokság [amelyet Dánia nyert meg] inspirálja őket, hogy ezzel tisztelegjünk Dánia legnagyobb futballsikere előtt, hanem a Katar és az emberi jogok terén elért eredmények elleni tiltakozás is. Ezért finomítottunk Dánia új vb-mezeinek részleteit, beleértve a logónkat és az ikonikus szimbólumokat is.

Végig a dán válogatottnak szurkolunk, de ez nem jelenti azt, hogy örülünk Katarnak mint házigazdának. Hiszünk abban, hogy a sportnak össze kell hoznia az embereket, és amikor ez nem történik meg, akkor nyilatkozni akarunk" – áll a Hummel közleményében.

A katari rendezés ellen azóta jelennek meg közlemények, hogy 2010-ben odaítélték az országnak a világbajnokságot. Akkoriban még Sepp Blatter volt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, akit azóta korrupció vádja miatt távozott a szervezet éléről.

A bejegyzésüket követően nem sokkal a dán sportruházati márka is egy újabb fényképet osztott meg, ahol kifejezetten a fekete mezüket tették közzé, és ehhez fűztek hozzá néhány mondatot.

Miközben végig a dán válogatottnak szurkolunk, ezt nem szabad összetéveszteni egy olyan torna támogatásával, amely több ezer ember életébe került. Ezzel szeretnénk kifejezni véleményünket Katar emberi jogi helyzetéről és az ország világbajnoki stadionjait építő vendégmunkásokkal való bánásmódról."