Női kézi: Tilinger Tamara túl van a kemoterápiás kezeléseken

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.10.03. 12:30
null
Tilinger Tamara (jobbra) túl van a kemoterápiás kezeléseken (Fotó: Tilinger Tamara archívuma/feol.hu)
Az út felénél jár, csatát nyert a betegséggel szemben Tilinger Tamara, korábbi háromszoros magyar válogatott kézilabdázó, aki márciusban önellenőrzés során talált egy csomót a bal mellében, amiről kiderült: rosszindulatú. Az egykori irányító már túl van 13 kemoterápiás kezelésen, állapotáról pedig a feol.hu-nak beszélt részletesen.

Az Alba Fehérvár, a Dunaújvárosi KKA és a Mosonmagyaróvár egykori játékosa, a 33 éves Tilinger Tamarát nem törte meg a fájdalmas, keserves kezelés, a kemoterápia után már a melleltávolító műtétekre készül, s a betegséggel vívott háború tapasztalataiból merített erővel segíti édesapját, akinél nemrég szintén rákot diagnosztizáltak.

„Sajnos kiderült, hogy édesapám is beteg. Műteni is kellett, két bordáját ki kellett venni. Lábadozik, a kemoterápia előtt áll. Ő nem olyan típus, mint én, folyamatosan figyelmeztetem, olykor rápirítok, hogy nem szabad elhagynia magát, remélem, tudok neki erőt sugározni. Én már nagyon jól vagyok, csinálom, amit kell, várom a műtétet, s már edzek is. A napokban vágattam le utoljára a hajam, most már nőhet kedvére. Elkezdtük a szuris utókezelést, ami megöli a megmaradt rákos sejteket is, emellett gátolja a kiújulást. Ebből 12-t kapok” – mondta Tilinger Tamara, aki 2022 márciusában egy önellenőrzés során talált egy két centiméteres csomót a mellében, a szövettani eredmények után hazaköltözött Svájcból és a kemoterápiás kezeléseket már Magyarországon kezdte el.

Mint elmondta, az első után semmit sem érzett, de a második, harmadik és negyedik után nagyon rosszul volt.

„Nem is magától a kemoterápiától voltam padlón, hanem a fehérvérsejt-növelő injekcióktól. A csontvelőre hat, ami akkora fájdalommal járt, hogy még engem is megfektetett. Meg sem bírtam mozdulni. A testvérem és édesanyám támogatásával tudtam csak járni. Ahogy véget ért ez az injekciós kúra, minden fájdalmam elmúlt” – idézte fel a kezelést a kézilabda-pályafutását 2021-ben Mosonmagyaróváron befejező irányító.

„Összezsugorodott a daganat, a kétcentisből félcentisre apadt. A kontrollvizsgálat után mentem a sebészhez, aki a melleltávolító műtétet végzi, ő azt mondta, szinte már csak a helye látszódik az ultrahang-felvételeken. Hála Istennek, kinyírtuk! Összesen három műtétem lesz. Október 10-én lesz az első, eltávolítják a bal, az érintett mellemet. Kapok egy tölthető implantátumot, ami fél évig lesz bent. A második műtéten bekerül a végleges implantátum, s a jobb cicibe pedig a tölthető expander. Újabb négy hónap elteltével pedig megkapom a második végleges implantátumot is. Jövő nyárra érhetek az út végére” – tette hozzá Tilinger, aki fizikálisan egyre jobb formában érzi magát, csupán az ujjai végei zsibbadnak, ennek ellenére újra edzésbe állt és egy gyógytornász-fizioterapeuta útmutatása szerint tréningezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik