A 40 felé közeledő LeBron James még mindig az NBA legnagyobb királya

Los Angeles Lakers v Cleveland Cavaliers GettyImageRank2 Color Image nba Horizontal SPORT BASKETBALL
CLEVELAND, OHIO - MARCH 21: LeBron James #6 of the Los Angeles Lakers celebrates during the fourth quarter against the Cleveland Cavaliers at Rocket Mortgage Fieldhouse on March 21, 2022 in Cleveland, Ohio. The Lakers defeated the Cavaliers 131-120. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Jason Miller/Getty Images/AFP (Photo by Jason Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Los Angeles Lakers játékosa, LeBron James megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar megdönthetetlennek hitt rekordját február elején, és a négyszeres NBA-bajnok kosárlabdázó az amerikai profi liga történetének legtöbb pontot dobó játékosa lett. A Király becenéven ismert, harmincnyolc éves játékos teljesítményét csak olyan ikonikus kosarasokhoz lehet mérni, mint a Chicago Bulls legendája, Michael Jordan.

Kareem Abdul-Jabbar közel negyven évig tartotta az NBA pontrekordját 38 387 ponttal. A horogdobásairól is ismert center 1984 április ötödikén a Utah Jazz elleni győztes meccsen döntötte meg Wilt Chamberlain 1966-ban felállított rekordját. Hosszú évekig elképzelhetetlen volt, hogy valaki megelőzi, de február elején LeBron James karrierje 20. szezonjában megelőzte őt, és a Király becenéven ismert kosaras felült az NBA ponkirályi trónjára. A Oklahoma City Thunder elleni, egyébként vereséggel végződött meccsen a harmadik negyed vége előtt 10 másodperccel a Lakers játékosa a büntetővonaltól eresztett el egy dobást, amivel felért a csúcsra.

A játék megállt, a család és a barátok feljöhettek a pályára fényképeket készíteni. A legendás Kareem Abdul-Jabbar pedig jelképesen átadott neki egy labdát, és megölelte a Lakers játékosát. Az előzést követően felrobbant a közösségi média: a rekorddöntő LeBron James legnagyobb szponzora, a Nike is egy nagyon hangulatos reklámmal jelentkezett.

A huszadik szezonját taposó LeBron James az alapszakaszban (38 450 pont) és a rájátszásban (7631) elért pontokat tekintve is vezeti az NBA örökranglistáját.

A Lakers játékosa megszakítás nélkül ezeregyszázharmincegy meccsen dobott tíz pontnál többet a pályafutása alatt, amit szintén NBA-rekord.

James emellett a legfiatalabb és a legidősebb kosaras is, aki legalább harminc pontot átlagolt egy szezonban..

LeBron James a világ egyik legjobb kosarasa Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Harry How

A klasszis játékos előtt azonban még akadnak elérhető célok: Kareem Abdul-Jabbar megelőzi őt a sikeres mezőnykísérletek számában, az egy szezonban játszott percek tekintetében Abdul-Jabbar és Karl Malone is jobb nála, illetve Michael Jordan mögött áll a legtöbb harminc pontos meccsek rangsorában.

Hihetetlenül hosszú karrier az NBA-ben

Az amerikai sportokban gyakran használnak egy szót a profi sportolóknál,

amit nehéz magyarra lefordítani: a „longevity" szót leginkább a „hosszú élet" kifejezéssel lehetne leírni.

Az amerikai kosárlabdában ez a nagyon hosszúra nyúlt NBA-karriert jelenti. A 38 éves LeBron James mellett öt név jöhet szóba ebben a kategóriában. Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone és csapattársa, John Stockton, a tragikusan fiatalon meghalt Kobe Bryant, valamint a minden idők legjobb európai kosarasának tartott német Dirk Nowitzki. Közös bennük, hogy mindannyian legalább tizenkilenc szezont töltöttek el az NBA-ben, illetve az is, hogy a tizenötödik idényük után is kiváló teljesítményre voltak képesek.

LeBron James egy fizikai csoda Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Michelle Farsi

LeBron James közel negyvenévesen is olyan teljesítményre képes a világ legerősebb kosárlabda-bajnokságában, mint előtte ennyi idősen még soha senki. A Lakers sztárja teszi mindezt úgy,

hogy közben fiatalodik a liga, és egyre kevesebb a 30 éves kor feletti NBA-játékos.

Jelenleg az NBA-játékosok egyötöde betöltötte már a harmincat, míg ez a szám 2001-ben – amikor ez a csúcson volt – még 35 százalék volt.

Az NBA legidősebb játékosa jelenleg a 42 éves Udonis Haslem, bár ő inkább egy mezben üldögélő segédedző a Miami Heatnél, aki néha pályára is lép. A második a 39 éves Andre Iguodala, aki csak néhány meccsen jutott eddig szóhoz a szezonban, és a harmadik helyen van LeBron James.

Jordannel is felveszi a versenyt

Amerikában egy adott sportág legnagyobbját GOAT-nak (Greatest of All Time – minden idők legnagyobbja) szokás nevezni. Miután LeBron James az NBA történetének legjobb dobója lett, pár héttel később a Chicago Bulls hatszoros NBA-bajnok játékosa, Michael Jordan betöltötte a hatvanat. A két játékos vitathatatlanul a liga történelmének legjobbjai közé tartozik, de James rekordja után újra fellángolt az örök vita: James jobb játékos-e a Levegő Uránál.

Jordan és LeBron elismerik egymást Forrás: Getty Images via AFP/2014 Getty Images/Streeter Lecka

Michael Jordan a 90-es évek legismertebb sportolója. A Chicago Bulls egykori játékosa egy popkulturális ikon, aki új szintre emelte a saját sportágát, a Nike sportszergyártó céget, és talán neki köszönhetően lépett új szintet egy sportoló reklámértéke. Jordan nyolc év alatt hat döntőben szerepelt, és hat bajnoki címet nyert a Chicago Bulls csapatával. Az NBA legendás hátvédjén kívül öt játékos van, aki legalább hat bajnoki címet szerzett,

de Jordan az egyetlen, aki minden bajnoki címe során döntő MVP-címet is nyert. Egyébként Jordan a döntő MVP-trófeák (6) számában is rekorder.

Michael Jordan pontszerzési képessége egyszerűen lélegzetelállító: a klasszis hátvéd 10-szer is a legjobb tudott lenni ebben a kategóriában. 1987 és 1998 között Jordan csak a teljesen (1993-94) és nagyrészt (1994-95) kihagyott idényében nem lett pontkirály és védekezésben is páratlan volt: kilencszer került be az év védőcsapatába. 1987 és 1998 között a világ legjobb kosárlabdázója Michael Jordan volt, akihez hasonló művészi módon soha senki nem játszotta ezt a játékot.

LeBron James 2003-ban érkezett a ligába, máris Michael Jordan utódjának volt kikiáltva. Jordan a második visszatérése után épp 2003-ban búcsúzott el végleg az NBA-től, így a stafétát (Kobe Bryanttel együtt) azonnal át is vehette a Cleveland bedobója.

LeBron James a 2000-es évek közepén robbant be a ligába Forrás: Getty Images via AFP/2005 Getty Images/Jeff Gross

Michael Jordan pályafutásának csúcsán a 80-as és 90-es években a játék alig változott,

de LeBron James karrierje során a kosárlabda szinte szezonról-szezonra megújult, amihez ő eddig mindig alkalmazkodott.

Abdul-Jabbar utolsó szezonjában a csapatok átlagosan 6,6 hárompontos dobást vállaltak meccseként, Lebron James ebben a szezonban meccsenként 6,7-et.

James 10 döntőjéből hetet a korszak nagy dinasztiái ellen játszott. Négyet a Golden State Warriors, hármat a San Antonio Spurs ellen, ellenük 1-3 és 1-2 a mérleg. Rajtuk kívül csak a Dallas Mavericks győzte le 2011-ben.

Az első éveiben Kobe Bryant ellen is óriási meccseket játszott Forrás: Getty Images via AFP/2006 Getty Images/Lisa Blumenfeld

James pályafutásának leginkább felejthetetlen pillanata a 2016-os bajnoki címe volt, amikor 1-3-ról nyert a Cavaliersszel a 73-9-es alapszakaszmérleggel büszkélkedő Warriors ellen, amely a világ legjobb kosárlabdacsapata volt akkoriban.

Az eredményesség szempontjából érdemes megvizsgálni, hogy milyen mérleget értek el a két játékos csapatai a rájátszásban: Michael Jordan és a Chicago Bulls 66,48 százalékot (179 meccsen 119 győzelem), LeBron James a Cavaliers, a Heat és a Lakers színeiben 66,15 százalékot (260 meccsen – ami NBA-rekord – 172 győzelem).

Michael Jordan kevesebb meccset játszott, mint Lebron James: ha a Bulls legendás kosarasa nem hagy ki négy szezont, illetve nem csak tizenhét meccsre tér vissza 1995-ben, akkor vélhetően ő is megelőzte volna Jabbart. Ez végül Jamesnek sikerült.

Ráadásul LeBron a gólpasszlistán is negyedik, illetve már most egyedül van a 38 000-10 000-10 000-es (pont-lepattanó-gólpassz) szűk klubban.

Michael Jordan és LeBron James az NBA történetének két legjobb játékosa. Nem láttuk őket soha egymás ellen játszani, ezért nincs is értelme összehasonlítgatni őket, de pár érdekes tényt azért fontos megemlíteni. Jordan tizenegy teljes szezont játszott le a Bulls csapatában, ahol mindössze hét meccsről hiányzott. Az 1990-es szezontól egészen Jordan visszavonulásáig a Bulls soha nem kapott ki egymás után kétszer. A pályafutása alatt Jordan a Bullsban csak egyetlenegy meccsen játszott, ahol tíz pont alatt dobott.

James a pályafutása vége felé is ellenállhatatlan Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Harry How

Egyedül a triplázásban volt gyengébb Jordan,

bár a rájátszásban elért hatékonysági mutatók szerint csupán 0,5 százalékkal jobb hárompontosdobó LeBron James, mint Michael Jordan.

James egy mintapolgár akart lenni a pályán is. Jordan volt, hogy nem passzolt csapattársaknak, és a többieknek is megtiltotta. LeBron James mindent tud a játékról, Michael Jordan pedig mindent tudott a győzelemről.

Több mint egy sportoló

Az NBA egyik legfényesebb csillaga, LeBron James komoly üzleti portfólióval is rendelkezik évek óta. Például a Liverpool FC-ben is van résztulajdona, de nemrégiben az MLB-ben szereplő Boston Red Sox résztulajdonosa lett.

LeBron James az NBA történetének egyik legjobb játékosa Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Christian Petersen

Filmeket és dokumentumfilmeket készít, iskolaalapító, vállalkozó, megnyilvánul politikai kérdésekben, sőt a világot megmentette az űrlényektől ő is, ahogyan azt Jordan tette 25 évvel ezelőtt a Space Jamben.

A Lakers továbbra is a sérült pontkirály nélkül küzd azért, hogy megérje az utószezont, amikor már remélhetőleg a liga történetének egyik legjobbja is játszhat. A lábsérüléssel küzdő James az elmúlt öt szezonból négyben legalább húsz meccset hagyott ki sérülés miatt.

Kobe Bryant és LeBron James jóbarátok voltak Forrás: AFP/Mark Ralston

James egyik legjobb barátja, Kobe Bryant halálának évében nyerte meg a bajnokságot a Lakers csapatával 2020-ban. Ez volt a negyedik bajnoki címe a Los Angeles-i csapat sztárjának:

Wilt Chamberlainnel együtt James a liga történetének második legöregebb játékosa lett, aki megkapta a döntő legjobb játékosának (MVP) járó díjat.

Ezen a listán már csak egy ember áll James előtt, pont az, akit megelőzött a pontlistán: Abdul-Jabbar harmincnyolc évesen lett az 1985-ös finálé legjobbja.

LeBron James és csapattársa, Anthony Davis újabb bajnoki címet szerezne Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Steve Dykes

A negyvenhez közeledve LeBron James pályafutása utolsó éveibe lépett, de a következő szezonokban is a bajnoki cím lesz a célja, illetve az, hogy a legidősebb fia, Bronny James is vele - vagy ellene - szerepelhessen az NBA-ben.