Győzelem a bolgárok ellen, remekül indult az európai hadjárat!

Vágólapra másolva!
2023.03.27. 20:20
A magyar labdarúgó-válogatott 3–0-ra legyőzte Bulgáriát a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének G-csoportjában. A csoport másik mérkőzésén a szerbek 2–0-ra nyertek Montenegróban.
Remek rajt! (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik
Remek rajt! (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik

 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, G-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0 (3–0)

Budapest,
Puskás Aréna, 60 000 néző. Vezette: Meler (török)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Bolla (Nego, 86.), Nagy Á. (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár Zs., 87.), Kerkez – Sallai R. (Csoboth K., 73.), Szoboszlai – Ádám M. (Varga Barnabás, 59.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
BULGÁRIA:
Naumov – Galabov, Antov, Markov (H. Petrov, a szünetben) –Sztojanov, Gruev (Sopov, 85.), Karabeljov (Krasztev, a szünetben), N. Iliev, M. Petkov – Deszpodov (Kirilov, 57.), Delev (Ruszev, a szünetben). Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics
Gólszerző: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (39.)

A csoport másik mérkőzésén
Montenegró–Szerbia 0–2 (Vlahovics 78., 90+6.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Meglepetés érte a meccsre metróval érkezőket: a Puskás Aréna környéki járatok hangfalain keresztül Marco Rossi üdvözölte az utasokat, és hangos biztatásra buzdította őket.

„Sziasztok! Marco Rossi vagyok. Szurkoljunk együtt a magyar válogatottnak ma este! Hajrá, magyarok!” – üzente magyarul az olasz szövetségi kapitány.

A Budapesti Közlekedési Központ a remek ötlet mellett sűrített járatokkal biztosította a zökkenőmentes utazást, s még így is sűrű sorokban sétáltak az emberek a stadion felé: a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőre órákkal a kezdés előtt az utolsó néhány száz jegy is elfogyott, így a Puskás Arénára a telt ház táblát ezúttal is ki lehetett volna akasztani.

Pedig az időjárás nem volt közönségcsalogató: orkánerejű szél fújt, mindenütt felborult kukák, megtépázott óriásposzter-darabok hevertek, a Keleti pályaudvar előtt lerobbant troli nehezítette az autósok haladását. Hiába mutatott öt fokot a hőmérő, a hőérzet a hivatalos adatok szerint mínusz kettőt jelzett, de hogy a magyar szurkoló nem cukorból vannak, mutatta, hogy a környékbeli vendéglátóegységek előtt így is jó néhányan hideg sört kortyolgattak. A lelátók a megszokottnál lassabban teltek meg, a drukkerek kivártak az utolsó pillanatig, ne kelljen olyan sokat fagyoskodni a csontig hatoló szélben.

A szurkolók a süvítő szél helyett vélhetően inkább a válogatott viharos kezdésében reménykedtek.

S az első tíz perc elsöprő erejű is lett!

Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre

 

Marco Rossi az 51. mérkőzésén tett is azért, hogy legyen lendület, ugyanis a kezdőcsapat összeállításakor ezúttal is volt váratlan húzása, az Észtország elleni csütörtöki 1–0-s győzelem után szinte mindenki biztos volt benne, hogy Vécsei Bálint a hétfői Eb-selejtezőn már nem kezd, ehhez képest az olasz tréner ezúttal is a csapatba állította.

A szövetségi kapitány ezúttal is ráérzett valamire, alig kezdődött el a mérkőzés, a Ferencváros középpályása bal oldali szögletet követően a legjobbkor volt jó helyen, és közelről a hálóba passzolta a labdát. Hat perc és negyvenkét másodperc elteltével máris az ellenfél kapujában volt a labda, ráadásul továbbra is lendületben maradt a válogatott. Szoboszlai Dominik minden labdaérintésén látszott, kivételes futballista, Bolla Bendegúz az észtek ellen érvénytelenített első válogatott gólja után ezúttal is a kapuba találhatott volna, a csütörtökön Észtország ellen győztes gólt fejelő Ádám Martin pedig távoli lövéssel veszélyeztetett.

Jól játszott a magyar csapat, hol a jobb, hol a bal szélen törtek előre a játékosok, ha pedig kellett, középen kis passzokkal futtatták meg a bolgárokat. Ilyen egyérintős támadás befejezése előtt buktatták a tizenhatos előterében Szoboszlai Dominikot, a bolgárok szövetségi kapitánya, Mladen Krsztajics nem véletlenül fogta a fejét a kispad előtt, pontosan tudta, a magyarok csapatkapitánya mesteri szabadrúgáslövő. És ez mindjárt, újólag igazolást nyert: a Leipzig játékosa elképesztő rugótechnikával lőtte a labdát a bal felső sarokba. A hazai tábor előtt összekapaszkodtak a magyar játékosok, Szoboszlai Dominik és Sallai Roland pedig a gólöröm pillanatában ismét bemutatott egy kő-papír-ollót, utalva az észtek elleni tizenegyest megelőző, utóbb rengeteget kritizált jelenetre – habár Marco Rossi (okkal) kijelentette, ilyen „játékot” nem szeretne látni a meccseken, alighanem a gól után ezt a kis csibészséget valószínűleg megbocsátotta…

Egy biztos: a magyar játékosokat képtelenek voltak tartani a bolgárok, a szünet előtti percekben a magyar csapatkapitány ismét átszlalomozott a védőkön, és bár az akciót – melynek végén egy bolgár lábon megpattant a labda – ő is befejezhette volna, Ádám Martin jobb helyzetben volt, és a támadó angyali nyugalommal, zseniálisan passzolta a labdát a hosszú, jobb alsó sarokba.

Noha a labdabirtoklás az első félidő után meglepően kiegyenlített képet mutatott, a veszélyességi mutató már jól kirajzolta a két csapat közötti különbséget, a magyar válogatott tízszer lőtt, illetve fejelt kapura, amiből hét kísérlet el is találta a kaput.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A fordulás után sem játszott rosszul a magyar válogatott, ám a mindent elsöprő lendület ekkor már nem volt jellemző rá. A háromgólos vezetés birtokában talán érthető is volt, és Marco Rossi is elkezdett cserélni, az Ádám Martin helyére beálló paksi Varga Barnabás személyében újoncot avatott. Ahogy teltek a percek, úgy laposodott el a találkozó, a mezőnyben, a kapu előtt is akadtak szép cselek, átadások, a három pont sorsa ekkorra már eldőlt. A bolgárok hitehagyottak voltak, és bár Dibusz Dénest ekkor már megtornáztatták egyszer-kétszer, érezhető volt, képtelenek visszajönni a mérkőzésbe. A szurkolókat nem különösebben zavarta a kevésbé izgalmas játék, a kapu mögötti szektor egyszerre, ütemesen ugrált, máskor Marco Rossi szövetségi kapitányt éltették a drukkerek.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A szakmai stáb mind az öt cserelehetőséget kihasználta, sőt a pályára lépő Loic Nego szinte az alapvonalról kis híján a kapuba gurította a sokak által már elveszettnek hitt labdát. Az Eb-selejtező utolsó perceiben a publikum felállva ünnepelte a válogatottat, hatvanezer magyar futballrajongó ugrált és énekelt – elnézve a nemzeti csapat hétfői s különösen az első félidőben nyújtott teljesítményét, a telt ház legközelebb is garantált!

A válogatott magabiztosan győzte le Bulgáriát, ami azért is becsülendő, mert Eb-selejtező nyitányán legutóbb negyven évvel ezelőtt, 1983 márciusában nyert a csapat, akkor Luxemburgot verte meg 6–2-re idegenben. A negyvenéves „átok" tehát megtört, de ennél is lényegesebb, hogy az első forduló erődemonstrációnak sem volt rossz, ahogyan a nemzeti csapat játszott, ahogy Marco Rossi taktikázott, több mint biztató a jövőt tekintve.

A válogatott legközelebb nyár elején játszik Eb-selejtezőt, június 17-én Montenegróban lép pályára, három nappal később pedig Litvániát fogadja. 3–0

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 1 1 3–0 +3 3
3. Montenegró 2 1 1 1–2 –1 3
4. Litvánia 1 1 0–2 –2 0
5. Bulgária 2 2 0–4 –4 0

 

EB-SELEJTEZŐ, A G-CSOPORT MÁRCIUSI PROGRAMJA, EDDIGI EREDMÉNYEI
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
Montenegró–Szerbia 0–2
Szabadnapos: Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik