Vérig sértődött Oliver Kahn, miután a Bayern München kirúgta

Soccer: Bundesliga, after the change of coach at FC Bayern M... Sports Bundesliga FC Bayern Munich soccer Horizontal
25 March 2023, Bavaria, Munich: Soccer: Bundesliga. Chief Executive Officer Oliver Kahn (l) and Chief Sports Officer Hasan Salihamidzic at a press conference after the coaching change at FC Bayern München. Photo: Angelika Warmuth/dpa (Photo by ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2001-ben Bajnokok Ligáját nyerő Bayern München két kulcsembere, a kapuskirály, Oli Kahn, és a középpálya motorja, Haszan Szalihamidzsics egy ideje sportvezetőként irányította a klubot. Óriási támadások kereszttüzében, és (talán a közvélemény nyomására) szombat este a klub kirúgta a két sportvezetőt. Azok után, hogy a csapat - némi szerencsével - megnyerte a Bundesligát.

Ritkán fordul elő, hogy egy nagy siker után néhány perccel egy klub bejelentse, hogy kirúgta vezérigazgatóját és sportigazgatóját. A Bayern Münchent nem véletlenül csúfolják évtizedek óta FC Hollywoodnak, mert itt ez is megtörténhetett. Szombaton miután a csapat sorozatban megnyerte tizenegyedik bajnoki címét is, szinte

az ünneplés perceiben közölte, hogy megválik Oliver Kahntól, és Haszan Szalihamidzsicstól.

A két csúcsvezető menesztésének megvolt az előzménye, és ennek belátásához elég mindenkinek végigpörgetni az emlékeiben a Bayern idei szezonját.

Ha csak a tényeket tekintjük, akkor ez az évad nem is sikerült kirívóan rosszra.

Bajnoki cím, negyeddöntő a Bajnokok Ligájában és a Német Kupában.

Igazából a mutatott játék sem volt bántóan nézhetetlen, legalábbis láttak már ennél reménytelenebbet is a Bayern szurkolói az elmúlt években-évtizedekben.

A szokásos kép májusban: a Bayern szurkolói a Marienplatzon ünnepelnek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Az tény, hogy a szurkolók egyre magasabbra és magasabbra helyezik azt a bizonyos lécet, ma már arrafelé

alap a „triplázás"

és nélkülözhetetlen hozzá a szórakoztató produkció is. A 2012-13-as szezonban Jupp Heynckes, a 2019-2020-s („covidos") évadban Hansi Flick rakott össze olyan csapatot, mely szemet gyönyörködtető játékkal nyert meg mindent.

Mindkét alkalommal világsztárok voltak a gárdában,

de az idei év elejére, Robert Lewandowski távozása után csak két ilyen maradt. Az egyik a kapuban, Manuel Neuer, aki buta síbalesete miatt az egész tavaszt kihagyta, továbbá Joshua Kimmich, aki mindent megtett idén is, de sokszor bántóan egyedül harcolt az adott pillanatban felpörögni képtelen társai között.

Haszan Szalihamidzsics és Oli Kahn 2001-ben játékosként ünnepelte a BL-győzelmet Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Matthias Schrader

Óriási kérdés, hogy mekkora a két menesztett sportvezető szerepe az ellentmondásos szezonban?
Az tény, hogy

a keretet Szalihamidzsics rakta össze,

és „vastagon benne volt" az edzőcserében is. Ám azt is tudomásul kell venni a kritikusoknak, hogy jelenleg nincs olyan szabadon igazolható focista a világon, akit úgy lehet beilleszteni a Bayernbe, hogy azonnal visszavigye a világ legjobb három-négy csapata közé. Sadio Mané nem az, Mathys Tel és Ryan Gravenberch meg végképp nem. A nyári igazolások közül egyedül a holland középhátvéd, Matthijs de Ligt vált be.

Az persze a korábbi edző, Julian Nagelsmann „bűne",

hogy az említetteket képtelen volt beilleszteni a rendszerbe, ahogy Thomas Müller helyét sem találta meg a Lewandowski nélküli támadójátékban. Lipcsei kedvencét Dayot Upamecanot sem tudta Bayern-szintre emelni, „üldözte" a francia világbajnokot, Benjamin Pavard-t, a német vb-kudarc után pedig képtelen volt felrázni Jamal Musialát.

Jövőre másokat látunk a Bayern díszpáholyában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SVEN SIMON/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Ha ezt vesszük Nagelsmann valóban jogosan bukott meg. Ezeket a feladatokat pedig Tuchel egyik napról a másikra nem oldhatta meg, vagyis a hajrá kudarca valahol törvényszerűen következett be.
A nyári felkészülés során

Tuchelnek lesz alkalma kijavítani a hibákat,

ha ezekből a játékosokból csapatot tud csinálni, akkor megérte Münchenbe hozni.

Ám kérdés, hogy mi lesz a siker a Tuchel-érában?

Mert ez a Bayern München a következő években Bajnokok Ligája győzelemről aligha álmodozhat, ha egy ottani negyeddöntős szereplés, Bundesliga-diadallal és a Német Kupa elhódításával kiegészülve elég, akkor valóban Tuchel a megváltó.

Ám az őt odahozó (és elődjét a hajrá előtt kirúgó) két ember,

Kahn és Szalihamidzsics már nem lesz a klubnál.

A hírek szerint a záróforduló előtt a felettesek közölték mindkettővel, hogy befejezettnek tekintik a közös munkát. Ez a Brazzo becenevű sportigazgató esetében érthető, de a Titánnál már megkérdőjelezhető.

Kahnnak a legnagyobb „bűne" az, hogy nem rúgta ki a bosnyákot.

Nehéz ezt kívülről megítélni, talán baráti kapcsolatban vannak, mert ne feledjük, amikor 2001-ben (25 év után) ismét elhódította a Bayern a legértékesebb európai klubtrófeát, akkor mindketten kulcsszerpet vállaltak a sikerben.

Két sikeres ember távozik a Bayerntől Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Jurgen Fromme

Most együtt kell távozniuk, de nem ugyanolyan formában. Szalihamidzsics ugyanis elfogadta szerződésének közös megegyezéssel való felbontását, míg Kahn állítólag nem. Utóbbi el sem utazott a kölni zárómeccsre, előbbi viszont

a díszpáholyban „ellopta a show-t" a pályán lévőktől.

Akik látták a 2000-2001-es bajnokság utolsó fordulójában a szintén a bajnoki címről döntő Hamburg-Bayern mérkőzést, azoknak bizonyára eszükbe jutott a bosnyák akkori műsora. Akkor a bajoroknak legalább egy pontot kellett szerezniük a kikötővárosban, de a 90. percben Oli Kahn kapujába került a labda, és ezzel hátrányba került a csapat. Elúszni látszott a bajnoki cím, és az ekkor a kispadon civilben szurkoló

Szalihamidzsics olyan „haláltáncot" adott elő, mint most szombaton

Kölnben amikor elveszett a csapat előnye, és ezzel úgy tűnt, hogy a Salátástál Dortmundba kerül. Az már csak a sors furcsa játéka, hogy 2001-ben a Bayern szabályos gólját nem adta meg a játékvezető, mert „nem volt videója", míg most azért vették el a bíró által megadott Bayern-gólt, majd ítéltek sorsdöntő 11-est a csapat ellen, mert manapság már van videokontroll. Ám ez nem számít, csak Szalihamidzsics reakciója, aki ugyanúgy dühöngött a Bayern kapott góljainál, majd ünnepelt a végjátékban szerzett találatnál most sportvezetőként, mint 22 éve játékosként.

Szalihamidzsics a müncheni városháza erkélyéről int búcsút a Bayern szurkolóinak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Oli Kahn viszont el sem utazott a sorsdöntő meccsre. Ha megsértődött az teljesen érthető, mert az ő felelőssége sokkal kisebb, mint Szalihamidzsicsé.

Vasárnap késő délután a Bayern a müncheni Városháza erkélyén több mint

20 ezer drukker előtt ünnepelte,

hogy mind a férfi, mind a női csapat (utóbbi vasárnap 11-1-re verte a Potsdamot) bajnoki címet szerzett a 2022-2023-as évadban.

Szalihamidzsics látszólag gondtalanul szórakozott, Kahn viszont ide sem jött el.

Az FC Hollywood esetében nem ritka, hogy egy-egy korábbi ikonjával nem ápol éppen jó kapcsolatot, elég csak a volt magyar szövetségi kapitány. Lothar Matthäus nevét említeni. Nagyon szomorú lenne, ha a történelme egyik legkiválóbb játékosával, Oli Kahn-nal is megromlana a viszony.

Ami viszont tény: a Bayern Münchennél kevés dolgot bíznak a véletlenre, így

Kahn utódja már meg is van.

Egy gazdasági szakember, Jan-Christian Dreesen, aki az elmúlt 10 évben az igazgató-tanács elnökhelyettes volt. Herbert Hainer, az FC Bayern felügyelőbizottságának elnöke, aki nevét adta Kahn menesztéséhez a következőket mondta:

Szeretnénk köszönetet mondani Oliver Kahnnak az elkötelezettségéért, az ötleteiért és mindazért, amit együtt elértünk. Minden jót kívánunk neki a jövőben!"

Oli Kahn távozik Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SVEN SIMON/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Ez a váltás azért érdekes, és mérföldkő, mert Herbert Hainerrel együtt most már két olyan ember irányítja a világ egyik legnagyobb klubját, akik nem voltak élsportolók. Tulajdonképpen ez a XXI. században szinte természetes is, ám a Bayern éppen attól (is) volt más, mint a világ élklubjainak többsége, hogy vezetői nagyon magas szinten űzték ezt a sportot.

Hosszú időn keresztül a Franz Beckenbauer-Karl-Heinz Rummenigge-Uli Hoeness trió irányított,

ezen világsztárok legnagyobb sikereinek felsorolása teljesen felesleges.

Ők mindent tudtak a labdarúgásról, és nyilván egy-egy játékossal való tárgyalás során könnyebben érvényesítették érdekeiket, mint azok, akik komoly szinten soha nem rúgtak labdába. Továbbá valószínű, hogy a szponzorok pénztárcája is könnyebben kinyílt, ha ők is beszálltak a beszélgetésbe.

Ez a több évtizeden keresztül tartó nagyon pozitív tendencia most véget ért.

Az új bajnokságban új fejezet, sőt új könyv íródik Münchenben. Jelenleg meg sem lehet tippelni, hogy a Bayern München útja hogyan folytatódik. Visszakerül a világ 3-4 legjobb csapata közé, ahová ismét tartozott 2010 óta, vagy „csak" a legjobb 10-15 között lesz helye, ahogy a '80-as, '90-es években.