Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott súlyos vereséggel zárta a világbajnoki selejtező első csoportkörét, miután az utolsó, hatodik fordulóban 81-40-re kikapott az olimpiai ezüstérmes francia csapattól Mouilleron-le-Captifban.

A magyar csapat nehezített pályán érkezett meg a találkozó helyszínére: Ivkovics Sztojan csapata vasárnap helyett csak hétfőn, a meccs napján tudott elindulni a nyugat-franciaországi faluba (Mouilleron-le-Captif 50 kilométerre fekszik Nantes-tól), ahol egy hétezres csarnokban fogadta őket a világ második-harmadik legjobb csapata.

A mieink pénteken, ha körömrágós csatában is, de egyetlen ponttal legyőzték Portugáliát, így biztossá tették a továbbjutásukat a selejtező második csoportkörébe, ahonnan a franciák és Montenegro mögött a harmadik helyen jutottak tovább. A fizikailag megterhelő portugálok elleni meccs után a szövetségi kapitány három helyen cserélt: kikerült Ferencz Csaba, Váradi Benedek és Eilingsfeld János, helyükre Pongó Marcell, Szabó Zsolt és Lukács Norbert lép.

Somogy Ádámra (labdával) ezúttal is főszerep várhat Fotó: Koncz Márton - Origo

"Ferencz Csaba a legidősebb a keretben, s talán az egyik legfáradtabb is, ami nem csoda, hiszen (bajnoki) döntőt játszott még pár napja. Eilingsfeld Jánost a gerincproblémái miatt kíméljük az utazástól, míg Váradi Benedek a portugál meccs utáni felmérés szerint a legrosszabb állapotban van, ami nem csoda az ötmeccses finálé után - indokolta a változásokat Sztojan Ivkovics

A tokiói olimpián ezüst-, a legutóbbi két vb-n bronzérmes francia csapat is - mondjuk így - a második sorával állt ki az utolsó két csoportmeccsre. Olyan sztárok, mint Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves), Evan Fournier (Boston Celtics), Nando De Colo (Fenerbahce), Nicola Batum (LA Clippers) vagy Thomas Huertel (ASVEL) pihenőt kaptak Vincent Collet kapitánytól. A toiói ezüstcsapatból így hárman várták a feldobást: Andrew Albicy, Petr Cornelie és Vincent Poirier, utóbbi a a magyar válogatottból kisebb sérülés miatt hiányzó Hanga Ádám csapattársa a spanyol bajnok Real Madridban.

A 213 centi magas Vincent Poirier félelmetesen jó kosárlabdázó Forrás: NurPhoto via AFP/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

A hétfői utazás mellett ugyancsak nem a mieink esélyeit javította, hogy a két csapat első meccsén, 2021 novemberében 78-54-re nyertek a franciák Kaposváron, ahogy az sem, hogy az addig hibátlan franciák pénteken meglepetésre 70-69-re kikaptak Podgoricában. Így várható volt, hogy kettőzött erővel fogna küzdeni, illetve félő volt, hogy még egyszer nem fognak olyan rosszul triplázni (15 próbálkozásból 1 sikeres kísérletük volt), mint három nappal korábban.

1. negyed

A mieink a Somogyi Ádám, Vojvoda Dávid, Benke Szilárd, Keller Ákos, Rosco Allen ötössel kezdtek, míg a túloldalon Lang, Albicy, Okobo, M'Baye és Poirier csapattal álltak fel. Keller hozta el a labdát, de előbb Benke, majd Vojvoda triplája is rövid lett, a két magyar kísérlet között M'Baye is elszórt egy távoli labdát.

Az első kosár Poirier zsákolása révén a franciáké volt, de Keller egy szép középtávolival tudott válaszolni.

A második francia triplából azonban Albicy már betalált, majd Poirier volt újra eredményes (7-2). Újabb rossz francia távoli kísérlet után Vojvoda adott gyönyörű passzt Somogyinak, aki be is dobta a ziccert. Alibicy duplájára Benke válaszolt, aki nem ijedt meg a sokkal magasabb Poirier-től.

A Vandéspace sportcsarnok várta a csapatokat Forrás: Origo

A félidő közepére Ivkovics a teljes kezdőt lecserélte, így a 6. percben már egy Pongó, Perl, Golomán, Hopkins, Filipovity ötössel vettük fel a harcot. 9-6-os francia vezetés után Maledon ziccere tört meg egy közel kétperces kosárcsendet, majd Keller támadó hibájával meglett öt csapatszemélyink, miközben a hazaiaknál csak egy hiba volt fent a táblán. Jaiteh két büntetőjével 13-6-ra megint elléptek a franciák, mi pedig

hiába szereztünk egy támadásban két támadólepattanót is, pontot nem tudtunk dobni.

Sajnos nagyon pontatlanok voltunk a hazai palánk alatt: nyolc perc alatt 12 kísérletből csak három dobás esett be a gyűrűbe. Hopkins törte meg a végtelennek tűnő magyar pontínséget, majd Somogyitól lopott labdát Lacombe, és szerzett belőle könnyű kosarat.

2. negyed

A második tíz perc Labeyrie duplájával indult, majd Maledon dobott triplát, amire végre mi is tudtunk válaszolni egy távolival Pongó Marcell révén (20-14). A franciák fájóan könnyedén szerezték a pontokat a palánk alól (26 pontból 18-at a 13. perc elejéig), míg nekünk minden kosárért meg kellett küzdenünk. Két francia ziccer között viszont Vojvoda is bevágott egy triplát, azonban a sokadik francia könnyű kosár után Ivkovics már nem várt tovább az időkéréssel.

Benke Szilárd (középen) sem tudott igazán hozzátenni a mieink játékához Fotó: Polyák Attila - Origo

Vojvoda dudaszóra dobott triplájával tartottuk magunkat (26-20), előbb azonban Ouattara, majd Tarpey szerzett duplát, így először vezettek tíz ponttal a hazaiak. Kicsit dühítő volt, hogy megvoltak ugyan a lehetőségeink, de rengeteg dobást rontottunk.

Azonban Mikael Hopkins triplájával a 17. percben így is visszajöttünk 30-25-re.

A honosított amerikai center a portugálok ellen is dobott két szép triplát.

M'Baye is betalált kintről, a franciák pedig érezhetően próbáltak mindkét palánk alatt felpörögni, és a 20. perc kezdetén Maledon triplájával és Poirier zsákolásával pillanatok alatt elhúztak 39-25-re, így ért véget a második negyed.

3. negyed

A harmadik tíz percet a találkozót kezdő ötössel indítottuk, és míg Benke kihagyta a ziccert, addig M'Baye bedobta a triplát, majd Tarpey volt eredményes a palánk alól, és Maledon két büntetőjével már közte húsz, sőt huszonegy volt a különbség (46-25). Maledon dobott újabb triplát (már a negyediket), amivel már kezdett kellemetlenül nagyra nőni a különbség. M'Baye triplájával pedig már 54-25 volt oda, mi még nem szereztünk pontot, és míg a 17. percben 30-25 volt az állás, addig 8 perc alatt a franciák hoztak egy 24-0-s rohamot...

Perl Zoltánnak is ilyen kegyetlen védekezés nehezítette a dolgát Fotó: Polyák Attila - Origo

Eltelt öt perc a játékrészből, és még nem tudtunk pontot dobni, a legtisztább helyzetekben is hibáztak a mieink, még az olyan, máskor jól dobó játékosok, mint Perl vagy Vojvoda sem találták a gyűrűt. Nem tudtunk lepattanót szerezni, faultot kiharcolni és labdát szerezni sem. Végül a hatodik perc végén Filipovity pöccintett be egy ziccert. A magyar csapat minden megmozdulásán látszott a fáradtság: lassúak voltak a fiúk lábbal és fejben, rövidek vagy éppen hosszúak voltak a máskor biztos dobások és passzok. A negyedet úgy fejeztük be, hogy mindössze két pontot dobtunk, miközben 29-et kaptunk (64-27).

4. negyed

Poirier egy jó büntetőjével kezdődött az utolsó tíz perc, majd Pongó triplájával folytatódott, amivel máris több pontot szereztünk, mint a harmadik játékrészben összesen.

Túl kellett lenni a meccsen, a lehetőségekhez képest minél szorosabbá tenni azt.

Érezhető volt, hogy a franciák is lefutottnak tekintik a mérkőzést, könnyelműsködtek, labdákat adtak el, de összességében így is simán tartották a különbséget. Olyanokra is futotta nekik, hogy Cornelie háttal húzzon be egy alley-oopot.

Most nem volt meg a lendület a mieink játékában Fotó: Polyák Attila - Origo

Perl Zoltán legalább belejött a dobásokba, egymás után három kísérletből szerzett hét pontot, így 2:46-tal a vége előtt 77-40 volt az állás. Szabó Zsolt beküldésével mind a 12 magyar játékos szerepet kapott a meccsen, amit végül 81-40-re nyertek meg a franciák.

A lényeg, hogy a mieink ott lesznek a folytatásban, és aligha látunk tőlük még egy egy ilyen rossz mérkőzést.

Eredmény, vb-selejtező, 1. csoportkör, E csoport, 6. forduló:
Franciaország - Magyarország 81-40 (15-11, 24-14, 29-2, 13-13)
Venéspace, Mouilleron-le-Captif, Franciaország
a magyar csapat pontszerzői: Vojvoda 7, Perl 7, Somogyi 6, Pongó M. 6, Hopkins 4, Benke 2, Golomán 2, Filipovity 2, Allen 2, Keller 2,
a franciák legjobb dobói: Maledon 15, Jaiteh 13, Poirier 11, M'Baye 10

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 11 pont, 2. Montenegro 10, 3. Magyarország 9, 4. Portugália 6

A folytatásban az E csoport három továbbjutója az F csoport első három helyezettjével találkozik. A mieink 2022 augusztusa és 2023 februárja között Litvániával, Csehországgal és Bosznia-Hercegovinával játszanak oda-vissza.

A 2023-as férfi kosárlabda-világbajnokságot augusztus 25. és szeptember 10. között rendezik meg Japánban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. A vb-n 32 csapat vesz részt, Európából 12 együttes kvalifikálhat.

"A legfontosabb célt elértük, hogy senki nem sérült meg. A nagyszünetben lemerevedtek a játékosok, annak volt betudható a szünet utáni játék. Akkor egyértelművé vált, hogy futni nem tudunk, emellett sok olyan tiszta helyzet volt, amiből mégsem tudtunk dobni. Tényleg csak annak örülök, hogy mindenki épségben tud haza indulni. Az Eb-re azt visszük magunkkal, hogy amíg kitartott az erőnk, addig tulajdonoképpen egálban voltunk a franciákkal" - nyilatkozta Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a lefújás után az M4 Sportnak, utalva a szeptember 1-jén kezdődő Európa-bajnokságra, ahol sorrendben Boszniával, a címvédő Szlovéniával, a franciákkal, Litvániával és a házigazda németekkel találkozunk Kölnben.