Vágólapra másolva!
A Ferencváros nyerte az Újpest elleni derbit az NB I 18. fordulójában. A zöld-fehérek végig nagy fölényben játszottak, előbb egy szerencsés öngóllal szereztek vezetést, majd Mudrinszki találata után egyenlített az Újpest. A hajrában Marquinhos és Ryan Mmaee góljaival, 3-1-re nyert a címvédő Ferencváros, ezzel zsinórban 12. alkalommal verte az Újpestet.

A címvédő és a pótolt mérkőzései után immár 12 pontos előnnyel listavezető Ferencváros az ősi rivális Újpestet fogadta a Groupama Arénában. Miközben a lila-fehérek a kiesés elől menekülnek, a Fradi az Európa-liga nyolcaddöntőjére is készülhet már, így előzetesen egészen más állapotban készülhetett a két csapat.

A közelmúlt összecsapásai alapján egyértelműen a Fradi volt az esélyes, sorozatban 11-szer diadalmaskodott ezeken az összecsapásokon.

Legutóbb 2019 februárjában szerzett pontot, győzelmet pedig 2015 decemberében aratott derbin az Újpest, amely a Budapest Honvéd ellen hátrányból fordítva sikerrel kezdte a tavaszi szezont. Az ősszel kiütéses, 6-0-s zöld-fehér siker született.

A két fővárosi csapat 237. bajnoki meccsén Sztanyiszlav Csercseszov a

Dibusz – Botka, Samy Mmaee, Knoester, Civic – Besic, Esiti – Tokmac, Zachariassen, Ryan Mmaee, Traoré

összeállításban küldte pályára a csapatát.

A Fradi volt a meccs esélyese Fotó: Csudai Sándor - Origo

A túloldalon Milos Kruscsics a

Nikolics – Kastrati, Csongvai, Hall, Antonov – Onovo, Jakobi – Varga, Katona, Csoboth – Mudrinszki

tizeneggyel kezdett.

Varázslatos élőképpel fogadták a játékosokat a Fradi-szurkolók a derbi előtt - képhttp://www.origo.hu/sport/futball/20230205-foci-varazslatos-elokeppel-fogadtak-a-jatekosokat-a-derbi-elott-a-fradi-szurkolok-kep.html

A 2. percben rögtön Nikolicsnak kellett védenie, egy szöglet után Knoester fejesét piszkálta ki a léc alól. A Fradi zsinórban több szögletet is elvégezhetett, Antonov kezére is rápattant a labda, de Berke Balázs nem adott tizenegyest.

Egy fejes volt a meccs első helyzete Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 20. percben kellett először védenie Dibusznak, Katona távoli lövését tolta oldalra, de talán nélküle is kapu mellé ment volna a labda. Nem sokkal később Antonov szabadrúgását védte könnyedén Dibusz, miközben a túloldalon a komoly fölény ellenére sokáig nem alakult ki igazán veszélyes helyzet.

A 36. percben cserélnie kellett a Fradinak, a sérült Tomac helyére jött Marqiunhos, aki első labdaérintése után gólt is szerzett. Nagyon gyenge lövést eresztette meg, amiért Nikolics már le is hajolt, de a védője Hall, éppen a keze előtt ért bele a labdába, ami így a kapuba vánszorgott.

Marquinhost ünneplik a társak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A félidő végén még Botka fejesét védte Nikolics, de újabb gól már nem született.

Egészen nevetséges öngóllal szerzett vezetést a Fradi - videóhttp://www.origo.hu/sport/futball/20230205-foci-egeszen-nevetseges-ongollal-szerzett-vezetest-a-fradi-video.html

A második félidő elején Csongvai megpattanó szabadrúgásával majdnem egyenlített az Újpest, de Dibusz óriási bravúrral, még a gólvonal előtt kiütötte a labdát.

Nem sokkal később újra Csongvai lőhetett, a tizenhatoson belülről, de ezt a lövést is kiszedte, ezúttal a jobb alsó sarok elől Dibusz Dénes.

Az 55. percben egyenlített az Újpest: egy nagyszerű akció után Csoboth passzolt Ognjen Mudrinszki elé, aki remekül lőtte ki a jobb alsót, itt már Dibusz Dénes is tehetetlen volt.

Dibusz Dénes is tehetetlen volt Mudrinszki lövése után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bekapott gólra reagált Csercseszov, Esiti helyére Owusut küldte be, de közben lendületben maradt az Újpest, amely bátran focizott a címvédő otthonában.

Ezzel a góllal egyenlített ki az Újpest a Fradi ellen - videóhttp://www.origo.hu/sport/futball/20230205-foci-ezzel-a-gollal-egyenlitett-ki-az-ujpest-a-fradi-ellen-video.html

A folytatásban Traoré beívelését kellett a léc alól kiütnie Nikolicsnak, majd a 68. percben Zachariassen került óriási helyzetbe, de a kapuval szinte szemben, az ötöstől nem messze a kapu mellé lőtte a labdát.

A Fradi nyomásából a 70. percben újabb gól született, Ztachariassen belőtt labdájára érkezett Marquinhos, aki közelről lőtt az újpesti kapuba.

Látványos góllal szerzett ismét vezetést a Fradi - videóhttp://www.origo.hu/sport/futball/20230205-foci-nb-i-derbi-fradi-ujpest-marquinhos-masodik-golja-2-1-video.html

Három perccel később Owusu labdája felpattant egy védőn, majd a bal kapufa érintésével a kapuban kötött ki. A játékvezető azonban nem adta meg a gólt, mert a lövés pillanatában Marquinhos lesen tartózkodott és rástartolt a labdára, ezzel zavarta az újpesti kapust.

Később Zachariassen erős lövése ment kapu mellé, majd az utolsó tíz percre emberhátrányba került az Újpest, miután Nikolics kapus rohant ki a tizenhatoson kívülre, és letarolta Owusut, villant a piros lap. Banainak kellett beállnia Csoboth helyére.

Nikolic kapus piros lapot kapott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sok sikerélménye nem volt Banainak, ugyanis a megítélt szabadrúgást egyből a kapuba lőtte Ryan Mmaee.

Brutálisan letarolta az ellenfelét az Újpest kapusa, újabb góllal büntetett a Fradi - videóhttp://www.origo.hu/sport/futball/20230205-brutalisan-letarolta-a-fradi-jatekosat-kiallitottak-az-ujpest-kapusat-video.html

A hajrában még le kellett cserélni Owusut, aki egy becsúszás után szerencsétlenül lépett, és megsérült a bokája. Ezzel a sikerrel a Ferencváros 14 pontra növelte az előnyét az NB I-ben.

Ferencváros-Újpest FC 3-1 (1-0)
Groupama Aréna, 18 197 néző, v: Berke
gólszerzők: Hall (37., öngól), Marguinhos (70.), R. Mmaee (85.), illetve Mudrinsski (55.)
kiállítva: Nikolics (80.)
sárga lap: Esiti (60.), illetve Kastrati (44.), Onovo (51.), Hall (67.)

Ferencváros: Dibusz - Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic - Besic, Esiti (Owosu, 61.) - Zachariassen, Nguen (Marquinhos, 36.), Traoré - R. Mmaee (Vécsei, 89.)

Újpest: Nikolics - Kastrati, Csongvai, Hall, Antonov - Onovo (Boumal, 75.), Jakobi - Csoboth (Banai, 84.), Katona, Varga (Pauljevic, 57.) - Mudrinszki (Ambrose, 84.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista